Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод по сам роб 2 семестр.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Одеський національний політехнічний університет

Херсонський політехнічний коледж

ЗАТВЕРДЖЕНО

Заступник директора з НР

___________Дудніков А. М.

“____” _____________200 р.

Методичні вказівки до виконання самостійної роботи студентів спеціальності

5.020.107 “Діловодство”

з дисципліни Основи менеджменту

Складені викладачем

Ротань Н.В.

Розглянуті і схвалені на засіданні

Ц(П)К Бухгалтерського обліку

Протокол № _____ від ____2009р.

Голова комісії О. О. Комліченко

Херсон – 2009 р.

Пояснювальна записка

На даному етапі розвитку вищої школи самостійна робота студентів стає складовим елемен­том їх навчання. Вона сприяє вихованню у майбутніх спеціалістів необхідних їм навичок самостій­ності і творчості, а також максимальної індивідуалізації навчального процесу, активізації ролі студе­нта як безпосереднього його учасника.

Самостійна робота студентів планується і проводиться згідно з наказом Міносвіти України № 161 від 02.06.93 р. "Про затвердження Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах". Навчальний час, відведений для самостійної роботи студента, регламен­тується робочим навчальним планом і становить не менш 1/3 та не більше 2/3 загального обсягу часу студента, відведеного для вивчення конкретної дисципліни.

Самостійна робота з дисципліни “Основи менеджменту” включає:

1) індивідуальну навчальну роботу по виконанню завдань при підготовці до занять, та до практичних робіт та семінарських занять;

2) роботу з навчальною літературою, сучасними документами, законодавчими актами;

3) роботу з електронним підручником, пакетами прикладних програм, роботу в Internet;

4) складання опорних конспектів, структурно - логічних схем до теми;

5) підготовку до заліку.

Форма самостійної роботи студентів по здобуттю нових знань є одним з найефективніших за­собів навчання студента самостійності у прийнятті рішень, вирішенні виробничих проблем у майбу­тній його професійній роботі як фахівця з даної спеціальності.

Розв'язання багатьох задач у значній мірі залежить від економічно грамотних кадрів.

Висока економічна підготовка молодших спеціалістів не може бути досягнута при відсутності до­статніх знань в області загально економічних дисциплін, серед яких значне місце займає “Основи менеджменту”.

Дані методичні вказівки призначені для виконання само­стійних робіт з предмету “Основи менеджменту” студентами денної форми навчання спеціальності № 5.020.107 “Діловодство”.

Вказівки містять необхідні теоретичні матеріали для виконання самостійних робіт з дисципліни.

Результати контролю самостійної роботи оцінюються за чотирибальною шкалою (“відмінно”, “доб­ре”, “задовільно”, “незадовільно”) і заносяться до навчального журналу, де ведеться облік самостій­ної роботи.

Самостійна робота № 1 ( 6 годин )

Тема: Теоретичні основи ефективного управління персоналом.

План

1.Концепції управління персоналом

2. Стратегічні напрямки у роботі з персоналом, їх характеристика

3. Ознаки ефективного керівника

Самостійна робота № 2 ( 6 годин )

Тема: Механізм формування робочих груп

План

1. Критерії оцінювання кадрів

2. Стадії формування робочих груп

3. Досвід добору кадрів у головних компаніях світу.

1. Критерії оцінювання кадрів

З прагматичних позицій найважливішим завданням керівника є добір команди однодумців, від якості якої залежить тривалість успіхів і престиж фірми, підприємства. Механізм добору команди, керів­ників виробничих підрозділів і її адміністрації, як правило, зводить­ся до формування вимог до здобувача вакантної посади на основі характеру, специфіки роботи і конкретної ринкової ситуації, в якій йому доведеться працювати; розробки професійно-кваліфікаційної моделі кандидата на посаду; збору й обробки інформації про наяв­них кандидатів (претендентів); розробки системи добору кандидатів, методів і критеріїв зіставлення їхніх позитивних і негативних сторін стосовно до професійно-кваліфікаційної моделі кандидата на дану посаду; вибору (добору) найбільш імовірних претендентів; оціню­вання кандидатів за допомогою тестів або інших форм випробуван­ня в реальних посадових ситуаціях; остаточної оцінки і вибору ре­ального кандидата на посаду; призначення обраного кандидата на посаду за прийнятою у фірмі процедурою.

До критеріїв оцінювання кадрів насамперед належать: професій­на компетентність; творча активність; уміння глибоко аналізувати ринкові ситуації; якість виконуваних робіт (повнота дотримання нормативних вимог, оперативність, системність, вчасність); дисциплі­нованість; суспільна активність (зв'язок із зовнішнім і внутрішнім середовищем); психологічна сумісність; комунікабельність; органі­заторські здібності; врівноваженість; моральні риси.

До рис, що не можуть бути притаманними людині, яка претендує на роботу у фірмі, варто віднести: байдужість; егоїзм; підлабузництво; користолюбство; грубість; неуцтво; некомпетентність; загальне безкультур'я; заздрість до чужих успіхів; легковажність; недале­коглядність; зарозумілість; кар'єризм; демагогія; самовдоволення; самовихваляння.

Результативність робочої групи залежить насамперед від якості й міри взаємовпливу, взаємовідносин її членів. Особливий вплив мають такі фактори: мотивація членів групи — чого вони чекають, їхні взаємовідносини; структура влади в групі — питання влади й авторитету членів групи і підгрупи; складнощі в комунікації, у тому, щоб тебе зрозуміли; досить чітка мета, яку вдається зберегти; чітке уявлення про відповідальність за результати й свобода дій як умова успішної діяльності групи.