Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рек. з охорони прац для ДП бакалавр в...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
179.71 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра Екології і БЖД

Рег. №____________

Методичні рекомендації

до виконання розділу

Охорона праці ”

в дипломних проектах (роботах) бакалаврів

для студентів:

напрямів підготовки:

6.030502 – економічна кібернетика

6.050102 – комп’ютерна інженерія

6.050103 – програмна інженерія

6.050201 – системна інженерія

6.050202 – автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології

6.050701 – електротехніка та електротехнології

6.050801 – мікро- та наноелектроніка

галузей знань:

0305 - економіка та підприємництво

0501 - інформатика та обчислювальна техніка

0502 - автоматика та управління

0507 - електротехніка та електромеханіка

0508 – електроніка

факультету кібернетики

Херсон, 2011

Методичні рекомендації до виконання розділу „Охорона праці” в дипломних проектах (роботах) бакалаврів факультету кібернетики

Укладачі д.т.н., проф.. Михайлик В.Д.

к.т.н., доцент Лисюк В.М.

кількість сторінок______

Рецензент:____________

Затверджено:

на засіданні кафедри Екології і БЖД

протокол №__ від______

Зав.кафедри ______________ проф. Михайлик В.Д.

Відповідальний за випуск _____________Михайлик В.Д.

1 Загальні положення

В житті, а тим більше у виробничому процесі, абсолютної безпеки не існує, нерозумно було б вимагати від реального виробництва повного викорінення травматизму, виключення можливості будь-якого захворювання. Але реальним і розумним є ставити питання про зведення до мінімуму впливу об'єктивно існуючих виробничих небезпек. Цю задачу вирішує охорона праці – система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини в процесі трудової діяльності [1-3]

Розділ «Охорона праці» є обов'язковою складовою частиною випускної роботи

бакалавра, якій по своєму змісту повинен відповідати його темі.

Після одержання завдання на випускну бакалаврську роботу на профілюючій кафедрі студент зобов'язаний прийти до консультанта з розділу «Охорона праці» й одержати індивідуальне завдання та роз'яснення по виконанню зазначеного розділу. Одночасно з видачею завдання студентові рекомендується необхідна література і нормативні матеріали.

Розділ «Охорона праці» являє собою розрахунково-описову частину, об'ємом не більш 10-12 сторінок тексту. В ній студент розглядає питання охорони праці стосовно робочого місця бакалавра за профілем обраної спеціальності, з урахуванням тих особливостей, які обумовлені технічним завданням випускної роботи. Тобто на початку розділу «Охорона праці» необхідно пояснити зв'язок питань, які будуть розглядатися у ньому з темою всієї випускної бакалаврської роботи.

Усі розробки з охороні праці, запропоновані в випускній роботі, повинні відповідати діючим державним, галузевим стандартам у галузі охорони праці, а також міждержавним нормативним актам, ратифікованим в Україні.

Розділ «Охорона праці» складається з шістьох частин. У першій частині  надається загальна характеристика робочого місця, у другій – параметри, що характеризують стан виробничої санітаріі та гігієни праці, у четвертій – заходи з техніки безпеки, зокрема електробезпеки, у п’ятій – протипожежна профілактика. Питання, які будуть описані у третій (організаційні заходи з охорони праці) та шостій (технічні заходи з охорони праці) частинах, задаються консультантом з розділу, це — індивідуальне завдання. Індивідуальне завдання представляє собою більш детальну розробку двох питань з охорони праці: організаційного та технічного, які мають актуальне значення для даної конкретної випускної бакалаврської роботи.

При виконанні даного розділу студент повинен самостійно знайти технічне рішення питання. Пропоновані інженерні рішення важливо підтверджувати відповідними розрахунками, графічним матеріалом і обов'язковими посиланнями на літературні і нормативні джерела. Оригінальні конструктивні і принципові рішення окремих питань можна показувати на кресленні.

В даних методичних указівках наприкінці кожного пункту наведені рекомендації до його виконання. В квадратних дужках зазначена література і ті нормативні джерела дані з яких будуть потрібні для виконання поточного пункту.

Розділ «Охорона праці», виконаний відповідно до завдання, оформляється у вигляді чернетки. Чернетка розділу «Охорона праці» здається на перевірку консультантові. По усуненню всіх зауважень і з дозволу консультанта з розділу, виконаний розділ оформляється окремою главою пояснювальної записки. У переліку літератури, що приводиться наприкінці пояснювальної записки, обов’язково вказується використана література з охорони праці.

Після виконання і повного оформлення студентом даного розділу консультант ставить свій підпис на титульному аркуші пояснювальної записки випускної роботи. Без зазначеного підпису випускна робота до захисту не допускається.