Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рек. з охорони прац для ДП бакалавр в...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
179.71 Кб
Скачать

2.5. Пожежна безпека

Пожежі на підприємствах представляють велику небезпеку для працюючих й можуть спричинити великі матеріальні збитки. Пожежна безпека забезпечується системами запобігання пожежі та пожежного захисту [33, 50,67-75].

Визначити категорію виробничого приміщення, де буде встановлено автоматизоване устаткування, за вибухо- пожежною та пожежною небезпекою (А,Б,В,Г,Д,Е) згідно з НАПБ Б.07.005-86 [69].

Також необхідно оцінити пожежовибухонебезпечність речовин та матеріалів, які застосовуються на даному виробництві. Така оцінка полягає у визначенні цілої низки показників , характеристика та кількість яких, згідно з ГОСТ 12.1.044-89, залежить від агрегатного стану речовини [50].

Встановити групу будівельних матеріалів за здатністю до загоряння, ступінь вогнестійкості та мінімальні межі вогнестійкості основних будівельних конструкцій згідно з СНиП 2.01.02-85 „Противопожарные нормы проектирования зданий и сооружений” .

Проаналізувати причини займань та пожеж, що можуть статися під час експлуатації запроектованого устаткування (довготривалі перевантаження електромереж, короткі замикання, значні перехідні опори,іскроутворення, наявність джерел відкритого вогню, застосування нагрівальних пристроїв, поява та накопичення статичних зарядів і т.д.) Згідно з ПБЕ головним заходом запобігання пожеж та вибухів від електрообладнання є правильний вибір і експлуатація обладнання у вибухо- і пожежонебезпечних приміщеннях [75,78].

Передбачити засоби щодо недопущень пожеж на такому обладнанні (плавкі запобіжники, автоматичні вимикачі, теплові реле, іскрогасники, термоізоляційні покриття, нейтралізація статичних зарядів, вибір електропроводів з відповідною площею поперечного перерізу провідника тощо) .

Визначити які первинні засоби пожежогасіння можна використовувати при виникненні пожеж, їх необхідну кількість та місця розташування згідно з ДБН В.2.5-13-98 [70, 73, 74].

Гасіння пожеж може бути виконано: охолодженням речовин, що горять; ізоляцією речовин, що горять від кисню повітря; зниження концентрації кисню спеціальними хімічними сполуками.

Промислові приміщення повинні мати зовнішнє і внутрішнє протипожежне водопостачання, запроектоване згідно з вимогами Держастандартів [70-74].

В будівлях і спорудах з пожежонебезпечним виробництвом встановлюються автоматично діючі спринклерні та дренчерні системи для гасіння пожеж.

Установки газового (вуглекислота, азот, аргон) і хдадонового (суміші „3,5”, „3,5В”, хладон) пожежегасіння найбільш ефективні. Вони можуть мати ручний і автоматичний привід. Установки порошкового пожежогасіння застосовуються для ліквідації загоряння речовин і матеріалів, гасіння яких іншими вогнегасники речовинами малоефективне.

Указати встановлені в приміщенні засоби пожежогасіння (внутрішній пожежний водопровід низького тиску, спринклерні та дренчерні системи, вуглекислотні, пінні та інші вогнегасники, бочки з водою, ємності з піском тощо).

Розробити систему пожежного зв’язку та сигналізації для оповіщення працюючих. Навести об’ємно-планувальні та конструктивні рішення шляхів евакуації людей.

Якщо система автоматизації, що проектується, збільшує

пожежну небезпеку, то необхідно передбачити додаткові заходи або первинні засоби пожежегасіння.