Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
952
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
4.04 Mб
Скачать

Режими холостого ходу і короткого замикання.

Граничними режимами роботи джерела є:

  • режим холостого ходу – зовнішнє коло розімкнене;

  • режим короткого замикання – клеми джерела замкнені провідником, опір якого нескінченно малий.

В режимі холостого ходу, тобто при розімкненому зовнішньому колі, його опір практично дорівнює нескінченності (Rзовн = ), а величина струму дорівнює нулю (І = 0). Так як в цьому випадку падіння напруги всередині джерела дорівнює нулю, то напруга на клемах джерела дорівнює ЕРС (Uдж = Е).

Коротке замикання виникає в результаті пошкодження ізоляції струмоводних частин. Чим ближче до джерела місце короткого замикання, тим менший опір контуруabcda і тим більше величина струму короткого замикання Ікз. При короткому замиканні на клемах джерела зовнішній опір близький до нуля, струм джерела досягає найбільшого значення , обмежується тільки опором джерелаRдж і може в багато разів перевищувати номінальний струм навантаження. Напруга на клемах джерела U дж при цьому дорівнює нулю.

Коротке замикання є великою небезпекою для електричних установок. Для запобігання цього аварійного режиму використовують плавкі запобіжники (З).

Точки характерних режимів на зовнішній характеристиці джерела.

Вираз Uдж = Е – RджІ (див. п 1.3) є рівнянням зовнішньої характеристики джерела, що описує залежність напруги в зовнішньому колі від струму в ньому. При умові Е = const і Rдж= const залежність Uдж(І) є лінійною.

На графіку зовнішньої характеристики буквами позначені:

Н – область, що відповідає номінальному режиму;

У – точка, що відповідає узгодженому режиму;

ХХ – точка, що відповідає режиму холостого ходу;

КЗ – точка, що відповідає режиму короткого замикання.

Джерело ерс та джерело струму.

При аналізі та розрахунку електричних кіл джерело електроенергії з параметрами – ЕРС Е і внутрішнім опором Rдж – може бути представлене двома способами: як джерело ЕРС або як джерело струму.

Джерелом ЕРС називається джерело електроенергії, внутрішній опір якого R дж дуже малий, так що напруга на клемах джерела Uдж = Е – RджІ при зміні струму в межах від нуля до номінального Іном змінюється незначно.

До джерел ЕРС можна віднести електромеханічні генератори, гальванічні елементи, акумулятори, для яких Rзовн >> Rдж.

Ідеальним джерелом ЕРС називається умовне джерело, напруга на якому не залежить від струму в навантаженні і дорівнює ЕРС (внутрішній опір Rдж =0).

Зовнішня характеристика ідеального джерела ЕРС і його позначення на схемах має вигляд:

До джерел струму відносять джерела електроенергії з великим внутрішнім опором Rдж, в яких струм І кола практично не залежить від значення напруги U на приймачі при його змінах від 0 до номінального.

Ідеальним джерелом струмуназивається джерело електроенергії, струм якого не залежить від значення напруги U (або опору приймача R н ) і дорівнює струму короткого замикання джерела живлення – Ікз = Е / Rдж.

Схема заміни реального джерела ЕРС складається з ідеального джерела ЕРС і послідовно з’єднаного з ним опору Rдж реального джерела електроенергії.

Схема заміни реального джерела струму складається з ідеального джерела струму і паралельно включеного з ним резистивним елементом, опір якого дорівнює внутрішньому опору Rдж реального джерела електроенергії.

Найбільш вживаною є послідовна схема заміни джерела, так як вона більше відповідає потужним джерелам.

Схема заміни з джерелом струму частіше вживається для аналізу і розрахунку електричних кіл в електроніці, автоматиці, радіотехніці.

Щоб замінити схему з джерелом струму з параметрами J і Rдж схемою з джерелом ЕРС треба покласти значення Е = J Rдж.