Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
952
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
4.04 Mб
Скачать

Опір r схеми визначається методом еквівалентних перетворень схеми до загального опору відносно клем a, b при відключеному навантаженні і заморочених внутрішніх ерс.

Приклад. Визначити струм у вітці ad зображеної схеми.

Вихідні дані:

Е1 = 12 В; Е2 = 20 В; R1 = 12 Ом; R2 = 35 Ом; R3 = 32 Ом; R4 = 6 Ом; R5 = 10 Ом; R6 = 15 Ом.

Розрахунок:

Визначаємо напругу холостого ходу вітки adUx.x. Для цього виключаємо з схеми вітку з опором R1. Використовуючи метод контурних струмів, складаємо рівняння для контуру abca (Іabca) і bdcb (Іbdcb):

ЗвідкиІabca = –0,398  –0,4 A; Ibdcb = –0,379  –0,4 A і, отже І2 = – Іabca = 0,4 A; І5 = Ibdcb = –0,4 A.

Рівняння за другим законом Кірхгофа для контуру adca:

Е2Ux.x = I2R2I5R5Ux.x = Е2 I2R2 + I5R5 = –14 + 20 – 45 = 2 В.

Визначаємо R схеми. Для цього перетворюємо трикутник опорів abc в еквівалентну зірку. При закорочених ЕРС Е1 і Е2 схема матиме вид:

Лекція 4. Нелінійні опори та перехідні процеси. План

  • Нелінійні опори в колах постійного струму.

  • Основні поняття.

  • Графічний метод розрахунку простих кіл з нелінійними опорами.

  • Перехідні процеси в електричних колах.

  • Закони комутації.

  • Загальні принципи аналізу перехідних процесів

Нелінійні опори в колах постійного струму. Основні поняття.

Влінійних опорах залежність струму I, що протікає через лінійний опір R від величини прикладеної напруги U лінійна. Вольт-амперна характеристика I(U) уявляє собою пряму лінію, що проходить через початок координат.

В сучасних схемах автоматики, в радіотехнічних пристроях широко застосовуються також нелінійні опори. Відміна нелінійного опору є залежність його величини від протікаючого по ньому струму або від прикладеної до нього напруги U.

Приклад – лампа розжарювання, оскільки опір нитки розжарювання залежить від температури і, відповідно, від протікаючого струму.

Більш яскраво виражений нелінійний характер у спеціальній лампі – баретера. Ця лампа уявляє собою сталеву нитку, по якій проходить струм, розміщену в скляному балоні, заповненому воднем.

Вольт-амперна характеристика баретера має вигляд →

і показує, що при зміні прикладеної напруги від U1 до U2 струм в колі баретера майже не змінюється. Ця властивість баретера використовується для стабілізації струму в електричному колі при умові непостійності напруги джерела живлення.

Графічний метод розрахунку простих кіл з нелінійними опорами.

При розрахунку таких кіл використовують графоаналітичні методи, що ґрунтуються на застосуванні законів Кірхгофа і заданих вольт-амперних характеристиках (ВАХ).

Коло з двома послідовними нелінійними опорами.

По всьому колу протікає один і той же струм І. Загальна напруга U дорівнює сумі напруг U1 і U2.

Будується результуюча ВАХ (3) шляхом сумування абсцис ВАХ (1) і ВАХ (2) при одних і тих же значеннях струму. Далі, користуючись графіком (3), можна для будь–якого значення U' знайти струм в колі І'. Цей струм визначить напруги U'1 і U'2 на кожному з нелінійних опорів.

Аналогічно розраховується послідовне коло з більшим числом опорів.

Якщо коло складається з двох опорів, то можна не будувати результуючу ВАХ. Замість ВАХ одного з опорів будують її дзеркальне відображення відносно вертикалі. Початок координат цієї кривої переноситься в точку U'. Точка перетину обох ВАХ визначає величину струму в колі І' і напруги U'1 і U'2 на кожному з нелінійних опорів.