Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
952
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
4.04 Mб
Скачать

Конденсатор на змінному струмі.

Ємність

Основною технічною характеристикою конденсатора є його електроємність С (ще його номінальна (робоча напруга)). Ємність вимірюється в фарадах (Ф) або мікрофарадах (мкФ).

Ємність залежить від розміру, форми, властивостей діелектрика: [Ф], де

 а – абсолютна діелектрична проникливість середовища між пластинами конденсатора [Ф/м];

S  –   площа однієї пластини [м2];

d – відстань між пластинами [м].

Ємність С і напруга U між пластинами визначають величину його заряду – q = CU.

Коли напруга і заряд збільшується конденсатор заряджається, в колі виникає зарядний струм. Коли напруга і заряд зменшуються, в колі відповідно виникає струм розряду. Отже при змінній напрузі в колі з конденсатором проходить струм, рівний швидкості зміни заряду на пластинах конденсатора: I = dq / dt = Cdu / dt.

Конденсатор на змінному струмі

При підключенні до конденсатора змінної синусоїдальної напруги u = Usin t в колі з конденсатором виникає струм

де .

Останній вираз є виразом закону Ома для кола з ємністю. В аргументі синусу (+90) свідчить, що в колі з ємністю струм випереджає за фазою напругу на 90.

Струм досягає максимального значення в ті моменти часу, коли напруга дорівнює нулю. При максимальній напрузі струм припиняється (=0).

Можливі векторні діаграми:

Значення 1/(С) має розмірність опору (Ом) і називається реактивним опором ємності або ємнісним опором (позначається ХС) .

Якщо ємність конденсатора виразити в мікрофарадах, то реактивний ємкісний опір . Для постійного струму, колиf = 0, ХС = .

Потужність, що споживає конденсатор, визначається аналогічно потужності індуктивності. Отже в конденсаторі здійснюється періодичний обмін енергією між зовнішнім джерелом і електричним полем. Середня (активна) потужність дорівнює нулю.

Для кількісної оцінки інтенсивності обміну електричною енергією між джерелом і конденсатором введене поняття реактивної потужності QС = UI = I2 XС.

Символічний метод

Вже можна передбачити, що при розрахунках кіл змінного струму необхідно буде використовувати складні перетворення з величинами, до яких входять тригонометричні функції, або виконувати графічні дії над векторами.

Найбільш ефективний метод розрахунку кіл змінного струму є символічний метод, оснований на зображенні електричних величин (струм, напруга, ЕРС, опори, провідності, потужності) комплексними числами. В цьому випадку для розрахунку кіл змінного струму можна використовувати закони Кірхгофа і всі методи розрахунку складних кіл постійного струму.

Нагадування про комплексні числа Форми запису комплексних чисел

  • В алгебраїчній формі комплексне число Z є сума дійсного числа a і уявного числа jb, тобто Z = a + jb. Уявне число jb є добуток уявної одиниці і коефіцієнта при нійb.

  • Для зображення комплексного числа в графічній формі в прямокутній системі координат по горизонтальній осі відкладаються дійсні частини комплексного числа а, а по вертикальній осі – уявні частини jb. Комплексне число на такій комплексній площині зображується:

  • точкою з координатами А(a; jb);

  • вектором ОА, що починається в початку координат О, а закінчується в точці А з координатами (a; jb).

  • Щоб записати комплексне число в показовій формі треба знати його модуль і аргумент. Модуль є довжина вектора ОА на комплексній площині

.

Аргумент – це кут між додатним напрямком дійсної осі і вектором ОА. Ясно, що b/a = tg , звідки = arctg b/a.

При визначенні треба мати на увазі, що обчислювальні засоби дають значення arctg b/a в межах 0  90. Тому отримане значення треба відкоригувати згідно таблиці:

а

b

чверть

+

+

І

arctg b/a

+

ІІ

180 – arctg b/a

ІІІ

180 + arctg b/a

+

IV

– arctg b/a

Комплексне число в показовій формі є добуток модуля і множника е j, тобто Z = |Z| е j.

  • Тригонометрична форма. При розв’язанні задач комплексним методом виникає потреба перейти від показової форми до алгебраїчної. Вихідними є модуль і аргумент. Треба визначити дійсну і уявну частини і представити число в алгебраїчній формі.

Зтрикутникаa = |Z|cos , b =|Z|sin .

В комплексній формі Z = a + jb = |Z|cos + j|Z|sin  

Отриманий запис є тригонометричною формою комплексного числа.