Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
952
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
4.04 Mб
Скачать

Схеми заміщення.

Побудова векторної діаграми дає уяву про співвідношення величин, що характеризують процеси в трансформаторі.

Однак визначення числових значень цих величин за допомогою графічних побудов є незручним. Більш простішою є рішення, основане на використанні схеми заміщення трансформатора.

Трансформатор, як вже нам відомо, є система двох магнітозв’язаних електричних кіл – первинного і вторинного.

Безпосереднє з’єднання цих кіл в загальне електричне коло без врахування магнітного зв’язку буде невірним, оскільки в цьому випадку енергія, що підводиться до трансформатора не дорівнює енергії, що віддається навантаженню. Тому є потреба в попередньому приведенні первинного і вторинного кіл до одного рівня напруг.

Зручним є приведення вторинного кола трансформатора до первинного.

Суть такого приведення полягає в тому, що дійсне коло вторинної обмотки трансформатора з ЕРС Е2 замінюється розрахунковим, енергетично еквівалентним колом з приведеною ЕРС Е2 = Е1.

Позначимо електричні величини приведеного вторинного кола трансформатора Е2, I2, U2, R2, X2, Zн і знайдемо їх співвідношення з величинами дійсного вторинного кола трансформатора Е2, I2, U2, R2, X2, Zн. Скористуємось виразами, що витікають з енергетичних співвідношень еквівалентного розрахункового кола:

ЕI2 = ЕI2

U2 I2 = U2 I2

I22 R2 = I22 R2

I22 X2 = I22 X2

Враховуючи, що Е1 / Е2 = k (а відповідно і через еквівалентну ЕРС Е2 Е2 = k), отримаємо:

Е2 = Е2 k;

і аналогічно до Z2.

Ці функції дозволяють визначити приведені величини, якщо відомі дійсні значення і навпаки, отримати дійсні значення за відомими приведеними величинами. Векторна діаграма трансформатора, що побудована на приведених величинах будується аналогічно попередній і має вид:

Враховуючи, щоЕ2 = Е1, можна сумістити праву частину діаграми з лівою шляхом повороту сукупності векторів, що відносяться до вторинного кола, на 180. Поворот частини діаграми на 180 рівносильний зміні позитивних напрямків струму І2 і напруги U2 на протилежні. В зв’язку з цим рівняння (А) приймає вигляд . Отримана таким шляхом діаграма має назвусполучена векторна діаграма трансформатора. В цій діаграмі зберігаються всі зсуви фаз між векторами кожного з кіл.

За отриманою діаграмою можна побудувати відповідну їй електричну схему, що отримала назву повна схема заміщення трансформатора.

Напруга як в схемі заміщення, так і на сполученій векторній діаграмі, визначається рівнянням:

Вбагатьох практичних розрахунках, де не вимагається великої точності, використання повної схеми заміщення є складним і не виправданим. В цих випадках вживають спрощену схему заміщення. Ця схема отримується з повної схеми заміщення, якщо вважати струм І1 0 = 0. Опори R1, R2, X1, X2 тут замінюються сумарними опорами Rк = R1 + R2, Хк = X1 + X2, .

Опори Rк, Хк, Zк мають назви відповідно активний, індуктивний і повний опір трансформатора. Ці величини визначаються за даними досліду короткого замикання.

Спрощеній схемі заміни відповідає спрощена векторна діаграма трансформатора