Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
952
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
4.04 Mб
Скачать

Навантажений режим трансформатора. Робота трансформатора.

Припустимо, що до первинної обмотки трансформатора підключена напруга U1 і по ній протікає струм І1. Він утворює магнітний потік, більша частина якого Ф0 буде замикатись через сердечник, а менша частина Ф1 буде замикатись через повітря:

Ф0 – головний магнітний потік;

Ф1 – потік розсіювання первинної обмотки.

Головний магнітний потік пронизує витки первинної та вторинної обмотки і наводить в них ЕРС. ЕРС первинної обмотки врівноважується напругою живлення, а ЕРС вторинної обмотки живить навантаження, утворюючи струм у вторинному колі, тобто потужність.

Струм, що протікає через вторинну обмотку в свою чергу утворить магнітний потік, частина якого Ф2 буде замикатись через повітря, а інша частина буде проходити через магнітопровід–сердечник – зустрічно потоку Ф0, зменшуючи його і, зменшуючи, відповідно, утворену ним ЕРС первинної обмотки ().

Отже порушується баланс між напругою живлення і індукованою в первинній обмотці ЕРС. В результаті здійснюється зміна струму в первинній обмотці (струм збільшиться) при якому відновиться попередня величина магнітного потоку Ф0.

Інакше кажучи, через самовідновлення магнітного потоку Ф0 здійснюється зміна струму в первинній обмотці в залежності від зміни струму у вторинній обмотці, тобто при зміні навантаження головний магнітний потік залишається незмінним для даного трансформатора.

Рівняння намагнічуючих сил трансформатора.

Якщо до вторинної обмотки трансформатора підключити навантаження з опором , то під дією ЕРС у вторинному колі виникає струм . Одночасно підвищується струм у первинній обмотці у відповідності з законом збереження енергії.

Знайдемо залежність між струмами первинної та вторинної обмоток навантаженого трансформатора.

Враховуючи, що головний магнітний потік Ф0 при роботі трансформатора з навантаженням утворюється сумісною дією намагнічуючих сил первинної і вторинної обмоток, а при х.х. – тільки намагнічуючою силою первинної обмотки, можна записати

(струми І1 і І2 взаємно зсунуті на 180).

Враховуючи, що в достатньо навантаженому трансформаторі І1 >> I2, із записаного виразу можна встановити, що намагнічуюча сила вторинної обмотки () діє розмагнічуючи по відношенню до намагнічуючої сили первинної обмотки.

Вираз має назвурівняння намагнічуючих сил трансформатора. Він і визначає залежність між струмами І1 і І2.

Струм І2 у вторинній обмотці не тільки утворює розмагнічуючу дію на головний магнітний потік, обумовлюючи цим збільшення струму І1 в первинній обмотці, а і утворює також свій потік розсіювання Ф2, що замикається через повітря.

Дія ЕРС, що утворена потоком розсіювання Е2 = 4,44fw2Ф2 m, прийнято також враховувати як падіння напруги в індуктивному опорі Х2L вторинної обмотки .

Векторна діаграма навантаженого трансформатора.

Приймаються відомими:

  • параметри обмоток (w1, w2, R1, R2, X1, X2);

  • дані х.х. (,);

  • величина і характер навантажувального опору (Zн, cos  нав).

Побудову векторної діаграми зручно починати, взявши за вихідний вектор напруги U2 (1).

Вектор струму відкладається під кутом 2 = нав до вектора напруги U2 (2).

Застосовуючи до вторинного кола другий закон Кірхгофа, отримаємо:

Звідки .

Користуючись цим виразом будуємо вектор ЕРС Е2 (3), (4), (5).

Визначаємо значення Е1 = kE2 = E2(w1 / w2) і будуємо вектор Е1, що співпадає за фазою з вектором Е2 (6), і відповідний йому вектор –Е1 (7).

З одного з виразів E1 = 4,44fw1Фm або E2 = 4,44fw2Фm можна визначити амплітуду головного магнітного потоку Ф0m і його діюче значення Ф0. Відкладаємо вектор , враховуючи, що він випереджає за фазою ЕРСЕ1 і Е2 на чверть періоду (8).

Під кутом до вектора відкладаємо вектор струму х.х.І1 0 (9).

Струм первинної обмотки І1 знаходимо, використовуючи рівняння намагнічуючих сил (10), (11):

. (A)

З виразу видно, що споживаний трансформатором струм І1 можна розглядати як геометричну суму двох складових – струму х.х. І1 0, що підтримує головний магнітний потік Ф0 і навантажувального струму , що компенсує розмагнічуючу силу вторинної обмотки.

Напруга U1, що прикладена до первинної обмотки, визначається з рівняння (12), (13), (14).