Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
952
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
4.04 Mб
Скачать

З’єднання обмоток генератора за схемою «трикутник».

З’єднання «трикутником» – це коли початок кожної фазної обмотки з’єднується з кінцем наступної по порядку фазної обмотки так, що всі три обмотки утворюють замкнутий контур. В цьому контурі напрямки фазних ЕРСеА, еВ, еС співпадають.

До клем А, В, С приєднується трифазна мережа, що живить навантаження. Лінійні напруги між кожною парою клем дорівнює фазній напрузі джерела (Uл = Uф).

При відсутності навантаження струм в контурі генератораАВСА не виникає, оскільки результуюча ЕРС (сумарна ) в контурі в будь–який момент часу дорівнює нулю.

Звичайно, обмотки електромашинних генераторів з’єднують зіркою. Обмотки трифазних трансформаторів, від яких живляться споживачі, прийнято з’єднувати як “зіркою”, так і “трикутником”.

Комбінації з’єднань фаз джерела і споживача.

З’єднання «зірка – зірка»

Це з’єднання зазвичай використовують тоді, коли номінальна фазна напруга генератора дорівнює номінальній фазній напрузі споживачів.

Лінійні струми в такій системі дорівнюють фазним струмам споживачів:

В нейтральному проводі протікає струм .

Якщо навантаження симетричне, то і нейтральний провід може бути відключений.

Якщо навантаження не симетричне, то і тоді наявність нейтрального проводу є обов’язковою, оскільки його відсутність впливає на значення фазних напруг споживача –на менш завантажених фазах фазна напруга перевищуватиме номінальну.

З’єднання «зірка – трикутник»

Вцьому випадку фази генератора з’єднуються за схемою «зірка», а фази споживача – «трикутником», тобто навантаження споживача включені безпосередньо між лінійними проводами. Така схема використовується у випадку, коли номінальна напруга живлення споживача більша фазної напруги генератора враз. Нейтральний провід при такому способі з’єднання завжди відсутній.

Струми в кожній із фаз визначаються співвідношеннями:

Визначення фазних струмів в навантаженнях спживачів можна здійснити через активні і реактивні складові комплексних опорів . Так, наприклад, для струмумаємо модуль:

і фазовий зсув

Аналогічно визначаються IBC, і φBC та ICA, і φCA.

Лінійні струми та фазні струми генератора через фазні струми споживачів визначаються співвідношеннями:

Як випливає із наведених співвідношень лінійні струми в системі «зірка – трикутник» завжди бульше струмів в фазах споживача (при симетричному навантаженні ).

З’єднання «трикутник – трикутник»

Таке з’єднання використовується в тому випадку, коли номінальна напруга фаз споживача дорівнює фазній напрузі генератора і за вимогами техніки безпеки лінійна напруга не може перевищувати фазну напруга генератора.

На відміну від з’єднання фаз генератора «зіркою», де , при такому способі з’єднання завждиUл = Uф. Нейтральний провід в такій системі відсутній.

Нехтуючи опором проводів маємо:

Струми фаз споживача розраховуються за формулами:

де і т.д.,

а струми в лінійних проводах:

Лінійні струми, як і попередній системі, перевищує фазні струми споживача і при симетричному навантаженні .

Очевидно, що при одній і тій же споживаній потужності зниження лінійної напруги зумовлює збільшення струмів в лінійних проводах. Тому при можливості збільшення лінійної напруги слід уникати такого способу підключення споживачів.