Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

sekrety-uspixu-lvivskyx-pidpyyemciv-knyha

.pdf
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

ОлексійВолодимирович Тюльпін

ТзОВ “Технології бізнесу”

Що дляВасозначаєуспіх?

Для мене успіх – це визнання іншими людьми моєї роботи та задоволення самим собою.

Яку історію у Вашому житті Ви вважаєте найуспішнішою?

Вмоєму житті є дві найважливіші справи – це заснування компанії та одруження.

Ваш перший прибуток. Як Ви його отримали?

Ушостому класі я вирішив підзаробити і почав продавати газети, але не просто так, а з адресною доставкою додому.

Розкажітьпро етапи становленняВасяк підприємця.

Розпочалося все в 2005 році, коли ми з товаришем вирішили заснувати компанію, яка б обслуговувала бізнес. Почали з юридичних послуг, оскільки були юристами, а далі поступово розширюємо наш спектр послуг.

Бажання організувати бізнес виникло давно – просто з’явилися сприятливі обставини.

Що виявилосянайважчим настартівласної справи? Що Вамперешкоджало­ ?

Найважче було почати, був певний острах працювати незалежно, але ми це подолали завдяки дружній роботі команди і бажанню працювати на себе.

Розкажітьпро етапи розвитку Вашого бізнесу,зякими труднощамиВи стикалися.

Найскладніше в компанії, де працюють кілька людей, – зробити так, щоб кожен з членів команди вважав досягнення результату компанії своєю власною метою, і викликати бажання виявляти ініціативу.

Яку освітуВи отримали? Чидопомоглавона установленнівласного бізнесу­ ?

Я отримав юридичну освіту, яка допомагає мені в бізнесі.

Чимзаймається Ваша компанія?Якіїїнайближчі плани?

Наша компанія обслуговує підприємців. Працюємо за схемою: допомагаємо

створювати бізнес, надаємо супровідні послуги під час діяльності і при потребі закриваємо його. Ми працюємо з приватними підприємцями чи компаніями від появи до завершення їхньої діяльності.

Зараз прагнемо певної стабільності для того, щоб відкрити філії в інших містах.

130

Учому цінність та унікальністьВашоїкомпанії?

Нашою метою було якраз створення унікальної компанії. На той час існувало

багато різних компаній, які окремо надавали юридичні, бухгалтерські, навчальні послуги. В своїй діяльності прагнемо надавати весь спектр послуг.

ЯкВиоцінюєтероботутого,щопов’язанезбізнесомвУкраїні(тренінговікомпанії,консалтингові структури, бізнес-школи іт.п.)?

Не часто користуємося послугами тренінгових компаній, ті тренінги, які ми відвідували, не завжди були якісними. Якщо говорити про консалтингові структури, то можемо себе віднести до таких, оскільки надаємо юридичні та бухгалтерські послуги. Себе важко оцінювати, діяльність оцінюють клієнти, які роками співпрацюють з нами.

НаВашудумку,якінайважливішірисиуспішногобізнесмена?Хтотакийуспіш-

нийпідприємець?

Вважаю, що основною рисою успішного бізнесмена є вміння ефективно використати свої переваги у знаннях та навичках. Тому що бізнес – це широке поняття, і дуже багато підприємців досягли успіхів завдяки реалізації себе.

Можна сказати, що успішний підприємець – людина, яка себе реалізувала.

Чи Виздійсниливже своюзаповітнумрію?Іякавона, якщо не секрет?

Звичайно, що є мрії та ідеї, але на них потрібний час і я їх обов’язково реалізую.

Улюбленемісце уЛьвові, Україні тасвіті.

Таких особливих місць немає. Дуже люблю подорожувати, де ще не був.

Чи залучаєтеВимолодь до своєїдіяльності?

Так, звичайно. Ми беремо молодь на стажування і на роботу.

Які Ваші рекомендації для тих, хто думає розпочати свій бізнес? Як сьогодні

започаткувати власнусправу? Зчогопочати? Чи варто?

Думку про те, як почати власну справу, я почув на одному із тренінгів: спершу

проаналізуйте, чим Ви можете бути корисними людям і що у Вас є таке особливе, що Ви любите робити, тоді справа виявиться успішною.

На Вашу думку, які найперспективніші ніші (сфери) для підприємницької ді-

яльності?

Їх багато, але головне, щоб Ви розуміли специфіку і любили обраний вид діяльності.

131

РоманСтепановичФедишин

ТзОВ “Шувар”

Що дляВасозначаєуспіх?

Успіх – це точно не щось матеріальне, це

можливість бути потрібним, бачити те, що робиш, набуває реальних рис. А для підприємця успіх – це бути комусь чимось потрібним, бачити розвиток не лише свого бізнесу, але й тих людей (підприємців), які з ним працюють.

Ваш перший прибуток. Як Ви його отри­ мали?

Перші гроші заробив в дев’ятому класі, займаючись спортом. В нас були збори і нам виділяли певні кошти. Мабуть, це були перші зароблені гроші.

Розкажітьпро етапи становленняВасяк підприємця.

Успішний підприємець повинен поєднувати у собі низку рис характеру, насамперед не боятися ризикувати, наполегливо працювати, жити бажанням постійного розвитку, вдосконалення, перемог. Жити не лише для себе, а найперше для людей. На мою думку, підприємець цінує те, що йому посилає Господь і не забуває про підтримку тих людей, які потребують цього найбільше. ТзОВ “Шувар” по можливості намагається всіляко підтримувати не лише окремих громадян, але й громадські організації, спортивні секції, різні акції, що організовують міська влада та партія “Батьківщина”. У цьому напрямі ми активно співпрацюємо з підприємцями “Шувару” і, користуючись нагодою, хочу висловити їм подяку за свідому громадянську позицію, чуйність, християнське милосердя.

Крок за кроком, попри турботи, труднощі і щоденну працю, “Шувар” розвивався поетапно, і ми вводили в експлуатацію три черги ТК “Шувар”. З 2002 року реалізовуємо проект Регіонального аграрно-маркетингового центру, який передбачає можливість торгівлі сільськогосподарською продукцією безпосередньо від виробника. У вересні 2008 року в експлуатацію запроваджено термінал м’яса і ковбасних виробів. На черзі – термінал квітів, риби і рибопродуктів, овочів та фруктів. Попереду багато роботи і нових цікавих горизонтів.

Що виявилосянайважчим настартівласної справи? Що Вамперешко­ ­джало?

Організовуючи бізнес, на початку 90 х рр. я стикнувся з проблемами, харак-

терними для багатьох держав з перехідною економікою. Тоді важливо було не втратити момент, бо ринок був практично вільним. Але не вистачало коштів, спостерігався опір бюрократів. Взагалі 90-ті – це буремні роки. Тому важливо було не втрачати віри й енергії, експериментувати, працювати за десятьох і досягати максимальних результатів за рахунок мінімальних ресурсів. Просто тоді не було вибору.

132

Розкажітьпро етапи розвитку Вашогобізнесу,з якимитруднощами Вистикалися.

Яналежу до тих людей, яких називаю “сороковниками” (яким зараз плюсмінус 40 років), життєві історії яких є схожими. Ми організовували свій бізнес тоді, коли іншого виходу для виживання самого та й родини просто не існувало. Не було тоді роботи чи пропозицій з працевлаштування після закінчення інституту чи ще під час навчання. Ми займалися абсолютно всім, щоб вижити.

Яку освіту Виотримали? Чи допомогла вонау становленні власногобізнесу?

Для мене ВНЗ, в якому я навчався, дав найбільший поштовх в житті для того, щоб займатися бізнесом. Спочатку навчався в Запорізькому інституті, якому завдячую, що отримав базову технічну освіту, до того ж, приділяв увагу спорту. Потім перевівся до Львівського торгово-економічного інституту на товарознавчий факультет, де основними також були технічні дисципліни. Вважаю, що саме технічна освіта є базовою та більш потрібною в бізнесі для прогнозування подій.

ЧимзаймаєтьсяВашакомпанія? Якіїї найближчіплани?

Регіональний аграрно-маркетинговий центр – це новітній підхід у роботі гур-

тового продуктового ринку. Він дозволяє поліпшити існуючі та створити нові шляхи продажу сільськогосподарської продукції. Для покупців та продавців створено найкращі умови стосовно співпраці, тому що РАЦ “Шувар” відзначається комплексним підходом в обслуговуванні. Для цього в одному приміщенні розміщено низку установ, які можуть надати учасникам ринку широкий перелік послуг, маючи для цього необхідний потенціал. Модель Регіонального аграрномаркетинговогоцентруґрунтуєтьсянасвітовомудосвіді,європейськихдосягненнях та рівні організації гуртового продажу сільськогосподарської продукції, пристосованих до життя в Україні.

Регіональний аграрно-маркетинговий центр “Шувар” – єдиний в Україні унікальний гуртовий продуктовий ринок. Він є невід’ємною частиною існуючої інфраструктури аграрного ринку Львівської області та всієї України.

На території РАЦ розміщено першу в історії роботи гуртових ринків вимірювальну лабораторію, що працює на комерційних засадах. У той же час її зареєстровано Держспоживстандартом України.

Невід’ємною частиною РАЦ є маркетинговий центр, який визначає товарну стратегію гуртового ринку, забезпечує співпрацю з провідними виробниками та переробними підприємствами.

Послуги у сфері виробництва передбачають існування технологічних зон, що пов’язане з високими вимогами до виробництва. Виробнича інфраструктура в межах моделі РАЦ “Шувар” дозволяє здійснювати діяльність, пов’язану з підготовкою, зберіганням, реалізацією та відвантаженням товарної продукції комплексно.

Новою складовою у роботі гуртових ринків є сучасний термінал дрібногуртової торгівлі. Наявність цього терміналу в межах РАЦ створює передумови дотримання європейських стандартів гуртової торгівлі, якщо йдеться про такі групи товарів, як плодоовочева продукція, м’ясо та м’ясопродукти, копченості та м’ясні вироби, риба та морепродукти, квіти.

133

Не менш важливе місце в РАЦ “Шувар” відведено сервісно-офісному центру. Тут, окрім низки громадських організацій та установ, представництв провідних вітчизнянихтазарубіжнихвиробниківсільськогосподарськоїпродукції,торгових та обслуговуючих компаній, ще знаходиться виставковий зал загальною площею декілька тисяч квадратних метрів.

ЯкВиоцінюєтероботутого,щопов’язанезбізнесомвУкраїні(тренінговіком-

панії,консалтингові структури,бізнес-школи іт. п.)?

Останнімчасомменещосьпідштовхнулододумки:мипостійновчимосявпроцесі роботи і настає такий момент, коли важко надалі перебувати в звичайному колі, а необхідно почути інших розумних людей. І я задоволений, що зробив такий крок та пішов навчатися в Києво-Могилянську бізнес-школу. Там працюють надзвичайно добрі викладачі та навчаються люди, в яких можна багато що почерпнути з того, що вони роблять, як вони живуть, як ставляться до бізнесу та до життя взагалі. Вважаю, що основне в бізнес-школах – це середовище, пов’язане з ними.

НаВашудумку,якінайважливішірисиуспішногобізнесмена?Хтотакийуспіш-

нийпідприємець?

Основна риса успішного підприємця – підприємницька ініціатива, яка під-

штовхує до конкретних дій.

Де Вичерпаєте натхнення,енергію?

У родині, друзях, спілкуванні з людьми.

На роботіВи підприємець,авдома?

Не можна бути бізнесменом лише на роботі, а в іншому місці кимось іншим.

Бізнесмен – це підприємець, і це сприйняття в нас так глибоко “сидить”, що, на жаль, переноситься і додому. В підприємця і вдома, і на роботі, і вдень, і вночі голова завантажена одним. Вдома намагаюся виконувати роль батька та чоловіка, але основна вада підприємця – це те, що забути про роботу надто складно.

Чи Виздійснили вжесвоюзаповітну мрію?І якавона,якщоне секрет?

Япро мрії говорити не буду. Щоб реалізувати свої мрії, потрібно років із десять скинути, а може, і п’ятнадцять (сміється). Якщо говорити про енергію, бажання працювати є і у такому віці, як зараз, але коли згадуєш себе в років 25-30, розумієш: бажання працювати та працездатність були на порядок більшими. Хотілося би тих 10-15 років повернути.

Улюблене місцеу Львові, Українітасвіті.

У мене дуже багато улюблених місць. Улюблене місце – це там, де ти знаходишся, де ти щасливий. Ще з часів, коли займався спортом, залишилося багато друзів по всій Україні, до яких люблю приїжджати. Відпочиваю на Дніпрі, нижче Хортиці. Безперечно, до вподоби і Карпати, і море. Звичайно, наш Львів – чудове місто. З іноземних столиць люблю Рим. Одним словом, є багато хороших місць.

134

Чи багато Ви читаєте? Що саме Ви читаєте та які книги справили на Вас найбільшевраження?

Навчаючись у бізнес-школі, дуже багато читав професійної літератури, особливо іноземних авторів. Останнім часом захоплююсь українською поезією.

НаякезапитанняВи заразнемаєтевідповіді,аледужехотілиб отримати?

Що далі? Просто заробляння грошей не є цікавим. Питання полягає у тому, чи

зміг би я займатися чимось іншим, ніж бізнесом? Кожній людині хотілося би зазирнути у майбутнє.

Чи залучаєтеВимолодь до своєїдіяльності?

Унас на підприємстві багато молоді. З нею цікаво спілкуватись, але не завжди бачу в молоді іскорку, бажання чогось досягти. Молодь зараз трохи інша, ніж були ми. Молодь розумна та активна, вирізняється новим світоглядом, але, як на мене, декому бракує завзяття.

Які Ваші рекомендації для тих, хто думає розпочати свій бізнес? Як сьогодні

започаткувати власнусправу? Зчогопочати? Чи варто?

Розпочинати можна з будь-чого. В кожного свій шлях, тому єдиного рецепта успіху немає. Розпочинати потрібно з того, що спаде на думку, бо ключовим є момент, пов’язаний із виникненням бажання. А чим займатися – це вже другорядне. Розпочинати потрібно з того, що подобається, до чого людина здатна, від чого отримує задоволення і в що зможе вкладати свій час, бажання та всі свої зусилля, а успіх обов’язково рано чи пізно з’явиться. Тому що коли є бажання та бачення, чого хочеш, то успіх фінансовий, матеріальний – питання другорядне. Головне – бажання та наполегливість.

На Вашу думку, які найперспективніші ніші (сфери) для підприємницької діяльності?

Явважаю, що неперспективних ніш не існує. В Україні – аграрний сектор, сфера послуг. У світі ще два роки триватиме продовольча криза. Тому Україна повинна скористатися своїм шансом і довести Європі та й усьому світу, що наші чорноземи перспективні, а люди – найкращі.

Всім, хто шукає ніші для підприємницької діяльності, хочу сказати: тут жодних обмежень немає, а все залежить від внутрішнього світу та бажання самої людини щось робити. Всі ніші є успішними та всюди можуть з’явитися певні ідеї, які можуть повністю вплинути на трансформацію існуючої моделі ринку, взаємовідносин. Це стосується молоді та її ініціативи, успіх може приховуватися будь-де.

Вашепобажаннячитачамкниги…

Не боятися. Вперед! Закотити рукави і день за днем наполегливо працювати та отримувати задоволення від роботи. Жити нею. В надзвичайно цікавий час живемо. Він сприятливий для тих, хто хоче започаткувати свій бізнес, бо коли є стабільність, можна отримати разом з іншими невеликий прибуток. А в такі складні часи, як зараз, напередодні кризи і під час неї, будуть проявлятися таланти і ті люди,здатнісебереалізувати.Тобтозараздляпідприємливихлюдей надзвичайно сприятлива ситуація.

135

НаталіяАндріївнаЦуприк

Приватний аудитор, фінансовий експерт

Життєве кредо: “Йти вперед і не здаватися”

Секрет успіху:

Цілеспрямованість. Не можна досягти успіху, якщо людина не бачить перед собою те, куди вона іде.

Вміння контактувати, спілкуватися і знаходити спільні точки дотику. Ми в світі не одні, не спілкуючись,неконтактуючизіншими,неможливобути

щасливими, неможливо взагалі розвивати бізнес. Будь-які наші справи – чи то пошук клієнтів, чи то пошук для себе засобів забезпечення – вимага- ютьспівпрацізіншимилюдьми.Головне–навчитисяцеправильноробити, навчитисябутиненудно-солодкою,абутисобоюуспілкуванні,встановлю- вати контакти, це важлива складова успішного підприємця.

Працездатність. Вміння працювати, витримувати навантаження, тому що лінивій людині, яка не хоче працювати, не хоче викладатися на всі 120 %, дуже важко досягнути успіху.

Що дляВасозначаєуспіх?

Успіх – це робити те, що хочеш, бути корисною і оціненою людьми.

Яку історію уВашомужитті Вивважаєтенайуспішнішою?

Вважаю, що найуспішнішим для мене можна назвати період становлення

Львівської пивоварні, коли мене з великої кількості бухгалтерів, які брали участь у конкурсі, відібрали для впровадження інвестицій. Це був період інтенсивного розвитку, період самопізнання, появи розуміння того, для чого живу. Не для того, щоб займатися обрахуванням щоденних цифр, оформляти щоденні звіти в податкову, банки. Зрозуміла, що моє призначення – консультувати людей, допомагати їм навести порядок у власних фінансах. Це в першу чергу, а вже потім супроводжувати послуги їхнього бізнесу.

Вашпершийприбуток.Як Вийого отримали?

Вперше заробила кошти в шкільні роки, коли працювала в дядька на літніх

канікулах.

Розкажітьпро етапи становленняВасяк підприємця.

Перехід з категорії найманого працівника, хоча дуже поважного та високоо-

плачуваного, до категорії підприємця відбувся, коли зрозуміла, відчула, що для самореалізації недостатнім є займати високу посаду, потрібно мати можливості прийняття серйозних управлінських рішень. Це відбулося, коли я працювала на пивоварні. Я зрозуміла, що більше задоволення отримую від можливості самій розпоряджатися своїм часом і приймати рішення в межах невеликих, але своїх бізнес-питань, пов’язаних із вкладеннями. Моїм першим кроком було придбання

136

акцій безалкогольного комбінату “Славутич”, тоді відчула поштовх до підприємництва і зрозуміла, що більше ніколи не матиму свідомості найманого працівника. З того моменту почала активно вивчати інвестування, бізнес-планування і т. п.

Моя підприємницька діяльність є досить специфічна, бо вона базується на фінансових знаннях, основне джерело доходів – це аудиторські послуги та співпраця з консалтинговими компаніями.

Щовиявилосянайважчимнастартівласноїсправи?Що Вам перешкоджало?

Найважчим виявилося позбутися прямої залежності, яка виховувалася з самого дитинства. В моїй сім’ї всі до сьогодні є найманими працівниками. В мене ніколи не було оточення, яке було абсолютно вільним, те, в яке я хотіла вписатися. І я виривалася з оточення, з того, в якому перебувала, з кола друзів, які нарікали весь час на шефа, на те, що він неправильно сказав і що неправильно повівся. Пошук нового оточення, пошук нового товариства і входження вже в такі близькі і дружні відносини з іншими людьми, тобто зміна середовища з негативного на позитивне, – вона завжди є найважчою, коли людина просто робить такий свідомий вибір і не з огляду на сварку з колишніми друзями, а з огляду на те, щоб почати більше часу проводити в тому оточенні людей, уподібнитися до яких хотілося.

Розкажітьпро етапи розвитку Вашогобізнесу,з якимитруднощами Вистикалися.

Етапи бізнесу можна поділити на три етапи: ейфорія – “все, я працюю сама на себе”, другий етап – шоковий стан – все не так, як хотілося, все не так, як я думала, і третій етап – стабілізація й отримання прибутків. Тобто людина починає свідомо реально дивитися на речі. І найважчим було пережити цей момент страху, шоку, що не все так, як планувалося. Уявляєте: спочатку ейфорія радості, все так класно, адже в тебе більше шансів для розвитку, ти управляєш своїм часом, плануєш, що буде багато замовлень, багато можливостей стосовно інвестування і всюди все миготить такими гарними доларовими знаками. А коли настає момент і все не так, розстроюєшся, вмикається емоційний блок, коли навіть знаєш, що маєш зробити, а тебе підганяє час і ти не можеш своєчасно прийняти відповідальне рішення. Мені в цей час змін допомогли аудіотренінги, навчальні книги, і я зрозуміла, що це нормальна ситуація, що такі трансформації відбувалися не тільки в мене. Що ця реальність – нормальний стан, який треба пережити і рухатися далі, тоді мені стало значно легше.

Яку освіту Виотримали? Чи допомогла вонау становленні власногобізнесу?

Вища освіта допомагає як у розвитку особистості, так і в професійному. Але

що стосується бізнесу, то довелося отримувати ще й іншу, неофіційну освіту, фактично проходити вже життєву бізнес-школу для того, щоб працювати. Наша освіта на сьогоднішній день виховує найманих працівників.

ЧимзаймаєтьсяВашакомпанія? Якіїї найближчіплани?

Наша компанія надає консультації з аудиту та інвестиційної діяльності. Перспективою розвитку є надання ширшого спектра послуг, більшої кількості пропозицій для людей. Оскільки ми працюємо під час кризи, то це, звичайно, антикризовий менеджмент, це залучення фінансів в умовах світового економічного спаду і подальший розвиток себе, і своєї команди інвесторів. Адже в найближчі

137

5 років з’являться феноменальні можливості, на цей час я дуже розраховую. Коли спілкуєшся з різними людьми, коли всі кажуть, що це неможливо, бачу, наскільки є багато різних варіантів і просто серед них треба лише вибрати кілька хороших.

Учому цінність таунікальність Вашоїкомпанії?

Сьогодні дуже мало фірм, компаній, які справді налаштовані на те, щоб допо-

могти бізнесу на взаємовигідній основі. Дуже часто, коли працюємо з компаніями, які надають сервісні послуги, основна мета для них – отримання сьогоденного прибутку. В моїй діяльності від початку створення основним мотивом було рости разом з компаніями-замовниками. Ми починали свою діяльність з фірмами, які ще не були відомими. У той самий час можна сказати про деякі завершені проекти наприклад: торговий центр “Скриня”, “Шувар”, Завод регенерації стартерів у смт. Краковець. Метою нашої співпраці було не отримання миттєвого прибутку, а спільний розвиток. Для мене підтвердженням руху в правильному напрямку є те, коли мої партнери, замовники активно розвиваються.

ЯкВиоцінюєтероботутого,щопов’язанезбізнесомвУкраїні(тренінговіком-

панії,консалтингові структури,бізнес-школи іт. п.)?

На сьогодні такі структури ще не є настільки розвинутими і настільки розповсюдженими, як би цього хотілося. У Львові бракує якісних бізнес-семінарів, тренінгів, які стосуються розвитку власної справи. У нас більшість тренінгів має вузькоспеціалізований характер, наприклад, є хороші тренінги із продажу, з NLPпрограмування. Є кілька хороших освітніх проектів, але вони дорогі, тому було б добре, щоб ринок послуг тренінгових центрів наповнювався якісними послугами.

Особисто користуюся послугами школи “101 успіху”, їх тренінгами та клубами, які існують при ній. Зараз цікавлюся біржовою діяльністю і можливостями роботи на світових фінансових біржах, що є цікавим для багатьох наших інвесторів. Дуже мені сподобалися курси Інституту громадського лідерства з етикету та швидкого читання.

Хотілося б побувати на тренінгах із розвитку, наприклад з розвитку пам’яті, з підбору та використання парфумів та інших цікавих тем, з якими залюбки ознайомилися б жінки.

На жаль, у Львові дуже часто проводять тренінги аматори, які по суті є теоретиками і розказують про прочитане в книжках.

НаВашудумку,якінайважливішірисиуспішногобізнесмена?Хтотакийуспіш-

нийпідприємець?

Найважливіше – це відчувати та бачити перспективи. Дуже часто спостерігаю

за людьми, які в бізнесі працюють тривалий час, вони мають перспективне бачення, не живуть сьогоднішнім днем. Часто хочемо, щоб проект негайно починав окуповуватися, забезпечувати прибуток, і як тільки стикаємося з невдачами протягом кількох місяців, у нас опускаються руки. А успішний підприємець відчуває перспективу в довготривалому періоді та рухається до своєї мети.

А ще дуже важливе позитивне мислення. Дуже рідко серед дійсно успішних людей можна знайти осіб з негативним “зацикленим” мисленням. Позитивне мислення – це необхідна умова для крокування вперед.

Можна сказати, що успішний підприємець – це людина, яка живе своєю ідеєю 24 години на добу.

138

ДеВи черпаєте натхнення,енергію?

Енергію черпаю в своїй улюбленій роботі. Мені дуже цікаво спілкуватися з людьми. Досить часто, коли приїжджаю до клієнтів і бачу кризову ситуацію, в цей момент розумію, що тільки від акумуляції енергії, від концентрації уваги залежить вирішення проблем. І коли все зробили успішно, отримую велике моральне задоволення. В мене орієнтація на результат – і від одержаного результату з’являється друге дихання, яке дає можливість рухатися і підкорювати нові горизонти. Руки в людини опускаються, мабуть, у тому випадку, коли вона не бачить ефекту своєї праці, коли все сприймається просто як процес: безперервний, довгий, безконечний, нудний.

Нароботі Випідприємець,а вдома?

Буває по-різному. Деколи робота забирає дуже багато сил і залишається мало

часу на спілкування з любим сином, для приготування їжі, для домашньої роботи чи часу для себе. Розуміючи, що часовий ресурс небезмежний, стараюся гармонійно поєднувати роботу з особистим життям. Адже підприємницька діяльність дозволяє коригувати час. Я можу собі дозволити півмісяця не брати нових проектів, жити просто, займаючись своїми справами, відвідувати спортзал, плавати, виділяючи час на відновлення, на роздуми, на читання. Це для мене є мотивацією, бо людина, навіть яка тільки почала бізнес, ще не заробила жодного долара прибутку на цьому, вже має ту цінну рису, якої ніколи не буде мати найманий працівник, а саме: вона вільно розпоряджається своїм часом. Можу працювати в дві зміни, але вільно планувати, що саме зараз буду робити. Це фантастичне відчуття. Людина, яка не попробувала жити вільно, не може собі це уявити. Адже слово “робота” походить від колишнього арабського слова “раб”. Тобто робота і раб – синоніми, навіть мають спільний корінь: варто зіставити російською “работа” і “раб”. Я не проти роботи як такої, але проти тої такої звуженості поглядів працівників. Коли бачу людину, яка на одному робочому місці за однією операцією просиділа все життя, мені її стає шкода. Можливо, вона при цьому навіть почувається щасливою, бо якщо її примусити приймати кожен день управлінські рішення, вона може збожеволіти.

Чи Виздійсниливже своюзаповітнумрію?Іякавона, якщо не секрет?

Ще ні! Це секрет. А для її реалізації потрібні життєвий досвід і багато-багато праці. Моя мрія не настільки пов’язана виключно з грошима, наскільки, так би мовити, трудоємка.

Улюбленемісце уЛьвові, Україні тасвіті.

Чесно кажучи, найулюбленішим місцем є дім, якщо говорити про публічні міс-

ця, у Львові дуже люблю Митну площу та Високий замок. Особливо коли весна, коли все починає довкола зеленіти, то я просто страшенно люблю перебувати в ресторані “Високий замок”. В Україні мені дуже подобається м. Трускавець. Щодо улюблених місць у світі, вважаю, ще дуже мало бачила. Був час, коли захопилася Стокгольмом.

Чи багато Ви читаєте? Що саме Ви читаєте та які книги справили на Вас най-

більшевраження?

Читаю дуже багато. З моменту, коли почала займатися підприємницькою ді-

яльністю, читаю щомісяця мінімум одну книгу. Справжню революцію у пізнанні

139

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]