Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

sekrety-uspixu-lvivskyx-pidpyyemciv-knyha

.pdf
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

РушаПолякова

Ательє одягу “Дім – Руша Полякова”

Життєве кредо: “Бути завжди собою.

Не шкодувати за тим, що зроблено”

Секрети успіху:

любов до життя;

любов до навколишніх;

любов до себе.

Що дляВасозначаєуспіх?

Яніколинеставилазаметубутиуспішною. Успіх з’являвся завдяки досягненню великих і маленьких цілей, і тільки згодом розуміла, що напевне, я успішна людина. Найбільший успіх для мене – це добре ставлення людей.

Яку історію уВашомужитті Вивважаєтенайуспішнішою?

Маюдекількаісторій.Вособистому–ценародження сина,наякогодовгочекала і якого народила всупереч невтішним прогнозам лікарів. Доля віддячила мені за терпіння, маю чудового розумного сина, якому вже виповнилось шістнадцять. У професійній діяльності (дизайнер одягу) – це перемога у межах міжнародної премії “SMIRNOFF” у 1997 році. Вчилася на першому курсі Академії мистецтв і виграла можливість представляти Україну на міжнародному рівні в Торонто. В політичній діяльності – це честь представляти інтереси львів’ян в якості депутата Львівської міської ради. Правда, це досягнення вважаю спільною перемогою нашої команди БЮТ.

Вашпершийприбуток.Як Вийого отримали?

Шити на швейній машинці почала ще у школі і вже після її закінчення почала

брати приватні замовлення, а з набуттям досвіду поступово збільшувались і прибутки. Першого прибутку не пам’ятаю, напевно, тому, що гроші у моїй шкалі цінностей – аж ніяк не на першому місці.

Розкажітьпро етапи становленняВасяк підприємця.

Студенткою шила вечорами вечірні сукні, тоді не була ще офіційно зареєстрована як підприємець. А після повернення з Торонто в 1997 році відкрила власну фірму. Чимало цікавих ідей з проведення “модних заходів” позичила за кордоном. Вирішила спробувати проводити аналогічні конкурси моди в Україні, допомагати молодим дизайнерам. Виключно це підштовхнуло мене до створення власної справи. Паралельно з пошиттям одягу ми розпочали займатися благочинною діяльністю у заснованому благодійному дитячому фонді. А далі все як у інших: зростали кількість клієнтів, кількість одиниць швейного обладнання, кількість працівників фірми.

110

Щовиявилосянайважчимнастартівласноїсправи?Що Вам перешкоджало?

Найскладніше на початках – податки. Ці виплати “з’їдали” практично весь бю-

джет нашого підприємства, після чого на розвиток майже не залишалося коштів. В тій ситуації допомагала величезна енергія молодої команди, яка працювала на перспективу, іноді “за копійки”.

Розкажіть про етапи розвитку вашого бізнесу, з якими труднощами Ви стика-

лися.

Починати завжди важко. Швейний бізнес стає прибутковим не одразу, до цього потрібно було докласти багато зусиль, знадобилися терпіння і час. Є як сезонні періоди, коли практично нема замовлень, так і періоди, коли доводиться додатково наймати працівників. В “не сезон” шили речі під реалізацію у львівські магазини, для них самотужки розробляли етикетки. З цього в нашій фірмі почався рекламний бізнес. Спочатку він був пов’язаний тільки з поліграфією, а пізніше, коли з’явився солідний замовник, якому сподобалися наш креатив та ставлення до роботи, почали освоювати інші напрямки реклами. Зросли доходи, збільшився колектив. Років п’ять займалися рекламою, пізніше люди втрачали запал, хотілося чогось нового. Тоді і з’явилась ідея заснувати журнал. І знову – кілька років підйому. На цей час мали два магазини одягу, займалися рекламою і журналом. А у 2004 році у зв’язку з політичними подіями довелося закрити магазини і журнал, почались проблеми з рекламним бізнесом, залишилось лише ательє. Я більше цікавилася політикою, громадською роботою, вступила до партії “Батьківщина”. Для підтримки партії підприємці створили об’єднання “Крок”, і почалась активна робота, відкрили газету, де я була головним редактором. У 2006 році у складі команди БЮТ стала депутатом Львівської міської ради. Тепер більшість часу віддаю громадській роботі в якості депутата. Ательє працює успішно.

Яку освіту Виотримали? Чи допомогла вонау становленні власногобізнесу?

Явчилася багато. Спочатку в ПТУ (швейне училище), тоді батьки були шоковані моїм вибором. Коли вийшла заміж, ми переїхали до Вінниці, де закінчила технікум легкої промисловості. В той час усвідомила, що маю добру професію і захотіла самовдосконалюватися, навчаючись моделюванню. Для цього вступила до Львівської академії мистецтв. Цей вуз завжди вважався елітним, на моделювання набирали групу з шести осіб, тому шансів в мене практично не було. Перед подаванням документів пішла до завідувача кафедрою моделювання КоровицькогоО.О.іспробувалапереконатийоговтому,щозможустатинайкращоюстуденткою і буду завжди працювати за трьох, лише б на вступних іспитах мене оцінили об’єктивно. Він посміхнувся і спрямував мене до репетиторів. Так я поступила. Львівська академія мистецтв має дуже потужний склад викладачів, які дають чудову освіту. Потім вчилася в “Політехніці” на менеджменті. Це моя друга вища освіта. Мені вона була потрібна для ведення бізнесу та громадської роботи.

Чимзараз займаєтьсяВаша компанія?Які їїнайближчіплани?

Ательє і далі займається пошиттям одягу для приватних клієнтів. Планую знову відкрити власний магазин з вишуканим одягом, але у власному приміщенні. Сподіваюсь, що криза не дуже вплине на наш бізнес.

111

Учому цінність таунікальність Вашоїкомпанії?

Унас потужна команда професійних майстрів, які роблять вишукані речі. До кожного клієнта маємо індивідуальний підхід. А постійні клієнти – це показник професіоналізму.

ЯкВиоцінюєтероботутого,щопов’язанезбізнесомвУкраїні(тренінговікомпанії,консалтингові структури,бізнес-школи іт. п.)?

Був період, коли підприємства дуже активно проводили тренінги для своїх працівників. Тепер рідше чую про такі заходи. На жаль, компаній, які активно дбають про розвиток підприємництва в Україні, дуже мало.

НаВашудумку,якінайважливішірисиуспішногобізнесмена?Хтотакийуспіш-

нийпідприємець?

Дисципліна, пунктуальність, цілеспрямованість, лідерські риси і обов’язково

порядність. Мені дуже подобається термін “цехове братство”.

Де Вичерпаєте натхнення,енергію?

З навколишнього світу, від спілкування з цікавими людьми, з тепла родини.

На роботіВи підприємець,авдома?

В мене росте син, тому я передусім мама.

Чи Виздійснили вжесвоюзаповітну мрію?І якавона,якщоне секрет?

Одна мрія вже реалізована – маю чудового сина. А на роботі я завжди в пошуку.

Хочу допомагати молодим талановитим людям, створити для цього фонд, тому що пам’ятаю, як мені була потрібна підтримка і як багато добрих людей простягали мені свою руку.

Улюблене місцеу Львові, Українітасвіті.

ВУкраїні – це м. Хмельницький, де я виросла. У Львові люблю Стрийський парк, однак тепер рідше там буваю. А взагалі подобається мандрувати та виявляти для себе щось нове та цікаве.

Чи багато Ви читаєте? Що саме Ви читаєте та які книги справили на Вас найбільше враження?

Завжди любила філософську та пізнавальну літературу. Перед сном люблю читати легке, сучасне чтиво. Останнім часом відчуваю дуже сильне інформаційне навантаження, тому необхідні складні для сприйняття речі читати вже важко. Для заспокоєння перед сном люблю переглядати мультфільми.

На яке запитанняВи заразнемаєте відповіді, але дужехотілиботримати?

Напевне, цікавить те, що й усіх: що далі. Маю дуже багато не відкритого в собі,

в світі, звідси – і питання. Здається, чим старшою стаю, тим менше знаю.

Чи залучаєте Вимолодьдосвоєї діяльності?

Так, співпрацюю з молодіжними організаціями, які до мене звертаються, з мо-

лодими талановитими дизайнерами.

112

Які Ваші рекомендації для тих, хто думає розпочати свій бізнес? Як сьогодні започаткувати власнусправу? Зчогопочати? Чи варто?

Найголовніше – це терпіння і цілеспрямованість. Спочатку потрібно ретельно дослідити ринок та правильно себе позиціонувати. Для виживання у конкурентному середовищі потрібно запропонувати щось нове, унікальне.

На Вашу думку, які найперспективніші ніші (сфери) для підприємницької ді-

яльності?

Якщо б знала, то сама б зайняла. В даний момент шукаю цікаві ідеї для біз­ несу.

Вашепобажаннячитачамкниги…

Довіряйте собі, тримайте себе в руках, думайте позитивно. Проблеми є завжди.

Коли я пожалілася матері, що одні проблеми закінчуються, а інші починаються, то вона мені відповіла: “Так буде завжди, тому зміни до цього ставлення”.

113

ОлегДаниловичРомців

ТзОВ “ВКФ РОМЛТД”

Секрети успіху:

виявляти сміливість;

не зазнаватися;

виявляти впевненість;

мати бажання розвиватись.

Що дляВасозначаєуспіх?

Успіх – це перемога, подолання всіх перешкод, гроші і слава.

Яку історію уВашомужитті Вивважаєтенайуспішнішою?

Історія, коли наша фірма перетворилася з торгової на виробничо-торгову. Це

сталося випадково: коли навели словосполучення “металочерепиця” у рекламі, до нас прийшов клієнт і почав розпитувати саме про металочерепицю, хоча у нас тоді не було про неї жодного уявлення. Тоді ми зв’язалися з одним з виробників металочерепиці в Україні, отримали від нього інформацію, закупили першу металочерепицю. Після цього наш бізнес глобально змінився, і вже за два роки у нас відкрився завод з виробництва покрівельних матеріалів.

Розкажітьпро етапи розвитку Вашого бізнесу,зякими труднощамиВи стика-

лися.

На старті нашої справи були батько і я – його партнер, ми радилися з усіх питань. Найбільшими проблемами були нестача грошей та відсутність зв’язків, батько починав все з нуля. За сім перших років існування фірми батько не витратив жодних коштів на власний добробут і розваги. І лише після цих років фірма почала давати реальні прибутки.

Яку освітуВи отримали? Чидопомоглавона установленнівласного бізнесу?

Умене юридична освіта, вона допомагає вирішувати певні питання з органами контролю відповідно до законодавства, але безпосередньо на бізнес вона не вплинула. А батько закінчив тодішній Торгово-економічний інститут, і здобута освіта посприяла заснуванню власної справи.

У чомуцінністьтаунікальністьВашої компанії?

Наша компанія завжди прагне до розвитку і стабільності, постійно шукаємо щось нове. Крім того, ми робимо кроки назустріч клієнту і кожен клієнт є для нас унікальним, ми використовуємо індивідуальний підхід. Прагнемо встановити найдоступніші ціни на продукцію.

ЯкВиоцінюєтероботутого,щопов’язанезбізнесомвУкраїні(тренінговікомпанії,консалтингові структури,бізнес-школи іт. п.)?

Ніколи не користувався послугами бізнес-шкіл, не відвідував тренінгів. Основну інформацію черпаю з бізнес-літератури.

114

НаВашудумку,якінайважливішірисиуспішногобізнесмена?Хтотакийуспіш-

нийпідприємець?

Найважливіші риси успішного підприємця – цілеспрямованість, сміливість.

ДеВи черпаєте натхнення,енергію?

Чесно кажучи, я просто закоханий у свою роботу, вона зі мною і у будні, і у

вихідні. Непринциповим є питання лише отримання грошей, мене цікавить сама робота.

Нароботі Випідприємець,а вдома?

Робота забирає багато часу. З дружиною чи з матір’ю ми не обговорюємо пи-

тання фірми.

Чи Виздійсниливже своюзаповітнумрію?Іякавона, якщо не секрет?

Як сказала Ліна Костенко, кожен фініш – то наступний старт. І коли тільки закінчуєш один проект і здається – вже досягнув того, чого прагнув, як тут же з’являється нова ідея і ти розумієш, що це лише початок.

Улюбленемісце уЛьвові, Україні тасвіті.

Моє улюблене місто – Львів, а улюбленим місцем для прогулянок є тихі вулички в районі пл. Ринок, якими я любив гуляти, коли зустрічався зі своєю майбутньою дружиною.

Чи багато Ви читаєте? Що саме Ви читаєте та які книги справили на Вас найбільшевраження?

Часу на читання будь-якої літератури, крім професійної, практично нема. Проте на відпочинку люблю гортати детективи Дар’ї Донцової та інших популярних сучасних письменників.

НаякезапитанняВи заразнемаєтевідповіді,аледужехотілиб отримати?

Що буде далі? Чи стабілізується економічна та політична ситуація в нашій дер-

жаві?

Чи залучаєтеВимолодь до своєїдіяльності?

Близько половини наших працівників – молоді люди віком до 35 років.

Які Ваші рекомендації для тих, хто думає розпочати свій бізнес? Як сьогодні започаткувати власнусправу? Зчогопочати? Чи варто?

Починати власний бізнес варто! Потрібно просто проявити свою сміливість, хоча, як було доведено соціологами, лише 1 % людей може бути підприємцями. Дотогож,потрібнопрацюватинаперспективу,вжодномуразінеможназабирати гроші з обороту.

На Вашу думку, які найперспективніші ніші (сфери) для підприємницької ді-

яльності?

Безперечно, будівництво. Для розвитку будівництва потрібно підтримувати саме виробництво, а не торгівлю.

Вашепобажаннячитачамкниги…

Бажаю всім успіхів, миру, любові, злагоди і нехай у всіх все буде добре…

115

НаталіяРоманівна Рудевич

Будівельний холдинг “Резон БКС”

Життєве кредо:

“У житті стаються тільки ті речі, яких дуже хочеш або дуже боїшся”

Секрети успіху:

ЗалишатисяЛюдиноюубудьякихжиттєвихситуаціях.

Любити свою справу, свій бізнес.

Сформувати професійну ­команду!

Все спланувати та натхненно працювати, працювати, працювати.

Що дляВасозначаєуспіх?

Успіх – це сукупність багатьох складових, це і частинка нас, наших мрій, ба-

жань, наших принципів і характеру, частинка везіння, натхнення, а все інше – це наполеглива щоденна праця.

Яку історію уВашомужитті Вивважаєтенайуспішнішою?

Важко виокремити якусь одну подію, оскільки наше життя – це безліч маленьких успішних історій, випробувань та досягнень, які і формують наш власний успіх, успіх нашого бізнесу.

Вашпершийприбуток.Як Вийого отримали?

Яще з дитинства мріяла бути підприємцем, заробляти великі гроші, а ще завжди знала, на що їх витрачатиму. Вже закінчуючи перший курс університету, на літніх канікулах, заробила свою першу заробітну плату і отримані гроші витратила на здійснення деяких своїх мрій, пам’ятні сувеніри, які зберігаю і сьогодні.

Розкажітьпро етапи становленняВасяк підприємця.

Розпочинала свій шлях найманим працівником у невеликій на той час компанії, яка щороку збільшувала свій оборот, кількість клієнтів та працівників.

Згодом цілий напрямок з виробництва та збуту віконно-дверних конструкцій з ПВХ виділився в окрему компанію – “Світ Комфорту Львів”, де був підрозділ – відділ із збуту воріт та автоматики.

Я починала звичайним менеджером, шукала клієнтів, формувала комерційні пропозиції, зустрічалася з покупцями, вела фінансові операції із замовлень. За півроку мене призначили старшим менеджером, а потім і керівником цілого департаменту. На той час вже займалася навчанням, контролем та плануванням ді-

116

яльності кількох менеджерів, стратегічними питаннями розвитку цілого напрямку.

У2004роцідепартаменткомпанії“СвітКомфортуЛьвів”,якийспеціалізувався на збуті гаражних та промислових воріт, перетворився на самодостатній напрямок. До того ж, відбувся збіг цілої низки чинників, а головне – це моє бажання самостійно вести власний бізнес, бути незалежною, віра власників у мій потенціал…

Так розпочала свою діяльність компанія “Резон БКС”, яка уже на ринку Західної України майже чотири роки забезпечує усіх охочих високоякісною продукцією, професійними послугами монтажу та сервісу, є офіційним працедавцем та справним платником податків.

Щовиявилосянайважчимнастартівласноїсправи?Що Вам перешкоджало?

Найважчим на початку діяльності було об’єктивно сформувати власну профе-

сійну команду. Оскільки від кожного працівника вимагала такого ж захоплення справою та результату, як від себе. Досить швидко стало зрозумілим, що усі люди дуже різні, що кожен по-особливому вболіває за свою роботу, велике значення мають досвід та освіта.

Розкажіть про етапи розвитку вашого бізнесу, з якими труднощами Ви стикалися.

Труднощів не можна було уникнути, оскільки кожен день для нас пов’язаний із подіями, які досить по-різному сприймаються зараз і, наприклад, за місяць.

Різних питань до вирішення не бракувало ніколи. На нас впливали і політична, і економічна нестабільність у країні, і коливання обмінного курсу національної валюти, і зміни у митному законодавстві, політичні перевороти тощо, а для нашої компанії стабільність є суттєвою, оскільки ми ведемо зовнішньоекономічну діяльність.

А щодо “внутрішніх труднощів”, то на початку розвитку виникали питання з якості обслуговування клієнтів чи навіть рівня послуг, оскільки продукція вимагає постійного вдосконалення якості та відповідного рівня монтажних та сервісних робіт.

Ми завжди ставили собі за мету досягнення принципу: “Найвища якість – наша найкраща реклама”. І такий підхід насправді дуже допомагає на практиці. Саме тому ми порівняно невеликі кошти інвестуємо у рекламні заходи й акції, оскільки найефективнішою рекламою є наші об’єкти, наші клієнти, наші партнери, наша якісна продукція і сервіс.

Яку освіту Виотримали? Чи допомогла вонау становленні власногобізнесу?

Умене дві вищі освіти: гуманітарна – факультет іноземних мов – та економічна – факультет МЕВ. Цінність вищої освіти в першу чергу в тому, що вона формує загальне бачення процесів у державі, в економіці, у суспільстві, закладає розуміння соціальної відповідальності бізнесу перед суспільством.

Особисто мені освіта ще допомогла сприймати події системніше, оцінювати ефективність тієї чи іншої господарської діяльності. Але практичні знання і навики одержувалися і набувалися вже у щоденній праці, результати залежали від помилок. Постійно доводиться ризикувати, і головне – знайти ту межу між виправданим ризиком і прийняттям невиважених рішень.

117

А потім потреба розуміння того чи іншого процесу примушує самостійно одержувати нові знання – так я навчалася вести та аналізувати фінансову діяльність підприємства, аналізувати потреби ринку, шукати потрібну й актуальну інформацію, формувати ефективне і конкурентне ціноутворення тощо.

Звичайно, серед історій становлення успішних компаній навіть міжнародного значення є кілька прикладів, де освіта бізнесмена не відігравала жодного значення. Але це швидше виняток, ніж правило. Освіта – це фундаментальний чинник, пов’язаний із досягненням успіху кожної ­людини.

Чимзаймається Ваша компанія?Якіїїнайближчі плани?

Компанія “Резон БКС” є офіційним партнером і представником в Україні євро-

пейської торгової марки “KRISPOL” уже чотири роки.

“KRISPOL” – це фірма з багаторічним досвідом на ринку Східної та Центральної Європи, яка спеціалізується на виробництві гаражних та промислових воріт з автоматичними приводами, захисних решіток та ролет, супутніх товарів тощо.

“Резон БКС” для своїх клієнтів забезпечує:

надання професійних консультацій;

можливість прийняття індивідуальних рішень;

гнучку цінову політику;

зручність роботи логістичного центру;

швидкий та професійний монтаж конструкцій;

повноцінний сервіс та гарантійне обслуговування;

систему контролю якості.

Усі замовлення виготовляються під індивідуальний розмір та залежно від індивідуальних потреб, під обрану кольорову гаму та специфіку об’єкта. Для нас кожна мрія клієнта передбачає індивідуальне рішення.

У найближчих планах компанії – відкриття заводу на території України. Вже є готовими проект та бізнес-план, також постійно шукаємо напрямки, якими цікавляться наші клієнти, – це і огорожі, і захисні системи, засоби безпеки тощо.

Учому цінність таунікальність Вашоїкомпанії?

Інтереси та побажання клієнта є найважливішим показником ефективності ді-

яльності – і це не просто красиві слова.

Ми працюємо з дилерською мережею, саме тому дуже уважні до своїх клієнтів. Уже започаткували щорічні партнерські зустрічі, на яких підбиваємо підсумки результатів співпраці, разом плануємо діяльність на наступний період, збираємо й обговорюємо зауваження та побажання, ділимося новинками, разом відпочиваємо тощо.

Як показує досвід, така увага до партнерів допомагає максимально відшліфовувати якість продукції та послуг. Практикуємо проведення різних спільних акцій, змагань із призами, відпочинок.

ЯкВиоцінюєтероботутого,щопов’язанезбізнесомвУкраїні(тренінговіком-

панії,консалтингові структури,бізнес-школи іт. п.)?

На сьогодні у Львові ще немає професійних бізнес-тренерів, які б могли дати друге дихання для топ-менеджерів. Є різні спеціалізовані курси, якими ми користуємося для навчання команди, непогані тренінги з активізації продажу чи ефективного проведення переговорів.

118

Ми практикуємо співпрацю з постійною командою бізнес-тренерів. Такий метод унікальний, оскільки консультанти кілька років поспіль спостерігають за становленням компанії, можуть точно оцінювати зміни та прогрес, бо мають з чим порівнювати. До того ж, їм доводиться вникати у специфіку саме нашого напрямку діяльності, нашого сегмента ринку, наших реалій.

Дуже цікаві для нас є курси, які проводять державні структури, де черпаємо важливу інформацію щодо змін у законодавстві, його тлумачення.

НаВашудумку,якінайважливішірисиуспішногобізнесмена?Хтотакийуспіш-

нийпідприємець?

Успішний підприємець – це самодостатня людина, яка відповідальна за свої

вчинки, високоморальна, освічена, в міру ризикує, орієнтується на отримання прибутку і розвиток власного бізнесу­ .

ДеВи черпаєте натхнення,енергію?

Як не дивно, але натхнення до роботи надає сама робота, не процес, а напрацьований результат всієї команди.

Мені дуже подобаються наш бізнес, наша молода і професійна команда, наші партнери, наші клієнти. А от життєвої енергії додають родина, відпочинок на природі та подорожі.

Нароботі Випідприємець,а вдома?

На жаль, дуже мало є вільного від роботи часу, але кожну таку хвилинку ви-

користовую з користю для себе – проводжу час у колі родичів, стараюся багато читати, дуже люблю гори!

На роботі я строгий, але справедливий керівник, а поза офісом я звичайна жінка, яка максимально черпає емоції звідусіль, колекціонує враження, насолоджується компанією друзів і улюбленими заняттями. Як кожна жінка, дуже вагоме місце відводжу для особистого життя.

Чи Виздійсниливже своюзаповітнумрію?Іякавона, якщо не секрет?

Немає однієї заповітної мрії. Одні побажання переростають у інші, видозміню-

ються, породжують рух вперед і вперед.

Не уявляю такого відчуття, яке виникло б від здійснення заповітної мрії – а що тоді робити далі.

У мене в голові безліч ідей, планів. Я їх відбираю їх за терміновістю та можливістю втілити саме зараз – і реалізовую. Моя мрія – це постійний рух вперед.

Улюбленемісце уЛьвові, Україні тасвіті.

Львів – особливе місто. Воно завжди по-різному виглядає залежно від погоди,

від нашого настрою, від того, що саме ми надумали зробити.

Найбільшеполюбляюзатишнукав’ярню“Світкави”,тамзавждипо-особливому пахне гіркою кавою і солодощами. Латинська катедра, каплиця Боїмів – щось є в цьому місці загадкове і незвичайне.

Мені дуже подобається Крим – парки, гори, море і взагалі природа – усе неповторне. А от у світових мандрівках захоплює сам процес пізнання і відкриття чогось нового, природи, архітектури, уподобань різних народів. Я ще знаходжуся в пошуках того особливого місця на карті, з приводу якого б могла сказати – от такого я ще не бачила.

119

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]