Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

sekrety-uspixu-lvivskyx-pidpyyemciv-knyha

.pdf
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

загарбати приміщення і розформувати школу. На вулицю вийшли діти з гаслами: ““Ерудите”, руки геть від державної школи!”. У наших приміщеннях розбивали вікна, і після того, як ми їх встановлювали, все повторювалося. Коли закінчився договір оренди, ми переїхали у нове приміщення.

А ще маю таку вдачу, що у мене практично нічого не виходить з першого разу, постійно виникають якісь труднощі. Проте я вже звик до цього і ніколи не опускаю рук, завжди починаю все заново і досягаю успіху!

Яку освітуВи отримали? Чидопомоглавона установленнівласного бізнесу?

Умене вища економічна, музична, педагогічна освіта. Мої знання (особливо педагогічні) допомогли у становленні моєї справи.

Чимзаймається Ваша компанія?Якіїїнайближчі плани?

Унашій школі, окрім затвердженої Міністерством освіти навчальної програми, розроблена власна система навчання. Деякі предмети (наприклад, географію) у нас викладають до 11-го класу. Є шкільний автобус, який постійно возить дітей на заняття та додому. Вчителі носять спеціальну форму. Важливими також є постійна дисциплінованість та однаково добре ставлення до всіх учнів.

ЯкВиоцінюєтероботутого,щопов’язанезбізнесомвУкраїні(тренінговіком-

панії,консалтингові структури,бізнес-школи іт. п.)?

Ніколи не користуюся послугами бізнес-шкіл, не відвідую тренінгів. На мою

думку, бізнес-школам знання тільки заважають. У бізнесі важливий власний стиль поведінки, а не шаблонний. Вважаю, що персоналу тренінги іноді потрібні, а керівництву – ніколи!

НаВашудумку,якінайважливішірисиуспішногобізнесмена?Хтотакийуспішнийпідприємець?

Успішна людина повинна відзначатися порядністю, відповідальністю, моральністю, нестандартністю мислення.

Де Вичерпаєте натхнення,енергію?

Енергії в мене достатньо. Не люблю спати, бо це марна трата часу.

На роботіВи підприємець,авдома?

Вдома я передусім батько. Дуже люблю свого сина, приділяю йому максимум

уваги.

Чи Виздійснили вжесвоюзаповітну мрію?І якавона,якщоне секрет?

Моя мета – стати президентом! Вона не втілилась, але це поки що…

Улюблене місцеу Львові, Українітасвіті.

Дуже подобається Польща, комфортно себе почуваю, коли перебуваю в цій країні. У Львові найкраще там, де є люди, з якими приємно.

Чи багато Ви читаєте? Що саме Ви читаєте та які книги справили на Вас найбільше враження?

Раніше, коли було більше часу, читав не менше 100 сторінок на день, переважно класику.

100

НаякезапитанняВи заразнемаєтевідповіді,аледужехотілиб отримати?

Не хочу ставити собі такого питання.

Чи залучаєтеВимолодь до своєїдіяльності?

Унашій школі працює багато молодих педагогів, недавніх випускників вузів.

Які Ваші рекомендації для тих, хто думає розпочати свій бізнес? Як сьогодні започаткувати власнусправу? Зчогопочати? Чи варто?

Потрібно навчитися мислити нестандартно; розробити власну стратегію діяльності; не боятися робити щось не так, як усі; намагатись більше вкладати, ніж одержувати.

На Вашу думку, які найперспективніші ніші (сфери) для підприємницької ді-

яльності?

Сфера послуг.

Вашепобажаннячитачамкниги…

Не слухати жодних порад.

101

ВасильМиколайовичПаньків

Компанія “Новий Стандарт ділових подорожей”

Життєве кредо:

“Жити так, щоб вмираючи, я сміявся, а світ плакав. Прожити життя, як людина з великої букви”

Секрети успіху:

бути відважним і впевненим;

постійно розвиватися;

не зупинятися на досягненому;

любити світ і людей.

Що дляВасозначаєуспіх?

Успіх – це щоденне досягнення позитивного результату. Вдало проведені хви-

лина, година, день – це і є складові великого успіху.

Яку історію уВашомужитті Вивважаєтенайуспішнішою?

Все життя – одна велика історія. В мене не було такої ситуації, яка б кардинально змінила хід життя і ставлення до нього. Кожна людина, яка зустрічається в житті, кожна ситуація може чогось навчити. А навчаючись, ти збагачуєшся. Тому намагаюся бути відкритим до життя, до людей... Ці щоденні моменти і складають поступово успішну історію мого життя.

Вашпершийприбуток.Як Вийого отримали?

Якщо говорити про гроші, то це перша зароблена гривня ще під час навчання,

перша зарплата держслужбовця, перший дохід від підприємницької діяльності.

Розкажітьпро етапи становленняВасяк підприємця.

Починав працювати в проектному інституті за отриманою спеціальністю, по-

тім – держслужбовцем. Це все було не те... Зусиль докладав багато, але фінансовий результат не задовольняв. Я хотів, щоб мій фінансовий і життєвий успіх залежав від праці, щоб була пряма залежність одержаного результату від докладених зусиль. Тоді вирішив розпочати займатися підприємницькою діяльністю. Рішення сформувалося швидко, а визрівало поступово.

Що виявилосянайважчим настартівласної справи? Що Вамперешкоджало?

Впринципі моє уявлення про бізнес на 90 % співпало з реальністю. Я був готовий до труднощів. А їх було багато. На початках – це перш за все брак знань і досвіду, пов’язаного з бізнесом. Але в мене було величезне бажання працювати і саме завдяки йому ці труднощі долав. День за днем, день за днем – нові люди, нові думки, нові ідеї, нові знання...

Першим етапом в бізнесі була організація роздрібної торгівлі. На початку бракувало обігових коштів. Були труднощі і внутрішньоорганізаційного характеру,

102

які “з’їдали” багато здоров’я, але які довели мені, що не існує ідеальної моделі бізнесу і з цим треба рахуватися кожен день. І все-таки, вважаю, це були не концептуальні труднощі, а просто ситуації, що робили мене мудрішим. Головне, – розвиваючи бізнес, добре розумів, в якому напрямку треба далі рухатися, завжди старався правильно позиціонувати підприємство на ринку. Важливо постійно аналізувати конкурентне середовище, адже воно дуже динамічно змінюється.

На другому етапі розвитку мого бізнесу я вибрав сферу професійних послугсферу організації ділових заходів для корпоративних клієнтів.

Чи буде щось далі? Буде! Це вже в процесі розробки.

Зякими труднощамиВи стикалисянарізних етапахрозвиткубізнесу?

Труднощі в бізнесі є і будуть завжди. Повторюся, робота підприємства зале-

жить від впливу багатьох факторів зовнішнього та внутрішнього характеру. Зовнішні фактори – це зміни і в конкурентному середовищі, і в законодавстві, і

в політиці держави, і векторності світової економіки (масове виробництво – сфера впливу країн Сходу, фінанси – США, індивідуальне виробництво, сфера послуг, дизайн – Європи).

Внутрішні фактори – це правильне позиціонування компанії на ринку, правильне та вчасне коригування ресурсів компанії, зміни на ринку праці (стосовно персоналу), щоденна робота з людьми, організація роботи колективу як єдиної команди.

Всі ці питання в моїй роботі виникають, і я їх змушений вирішувати щодня. Уникнути їх усіх неможливо. Людині властиво вчитися на своїх помилках, просто в подальшому певні труднощі вже не видаються непереборними, адже вже є

досвід і їх подолання не вимагає великих зусиль та уваги.

Власне, щоденне подолання труднощів дозволяє досягнути успіху. А його я прагну і не шкодую з приводу того, що минуло.

Яку освіту Виотримали? Чи допомогла вонау становленні власногобізнесу?

Язакінчиву1993р.Львівськийполітехнічнийінститут(теперішній“НУЛьвівська політехніка”), спеціальність “Прикладна математика”. Освіта дозволила набути навичок системного мислення, чіткої постановки задач, зрозуміти те, що для вирішення задачі потрібно правильно алгоритмізувати та планувати процеси роботи компанії. Освіта однозначно потрібна.

Вже в процесі своєї роботи я відчув необхідність отримання додаткової освіти. Тому у 2005-2006 рр. ще навчався у Києво-Могилянській бізнес-школі при КиєвоМогилянській академії. Дуже задоволений, що вибрав для навчання цей вуз, мене просто захопили навчальний процес, рівень викладання предметів. А головне, зрозумів, як мені цього не вистачало для впорядкування моїх знань, мого досвіду. Це було дуже вагомим для мого професійного розвитку.

ЧимзаймаєтьсяВашакомпанія? Якіїї найближчіплани?

Компанія “Новий Стандарт ділових подорожей” спеціалізується на організації

ділових заходів для корпоративних клієнтів. Роботу компанії можна умовно поділити на два напрямки.

Перший – організація заходів для своїх клієнтів за кордоном. Це організація поїздок на виставки, конференції, семінари, зустрічі з діловими партнерами тощо

103

(візова підтримка, оформлення документів, бронювання готелів, квитків, трансфери, проживання за кордоном і т. д. залежно від потреб клієнта).

Другий – організація корпоративних заходів на території України. Це знову ж таки повний спектр послуг з проведення корпоративних ділових заходів для персоналу: семінарів, ділових зустрічей різного рівня, організація будь-яких корпоративних урочистостей, корпоративних вечірок, свят та іншого (організація включає в себе і бронювання готелів, квитків, організацію доїзду, харчування, індивідуальну розробку програм проведення заходів, залучення партнерів).

Нашими клієнтами є і повинні бути в майбутньому всі найкращі, найрозвинутіші та найуспішніші компанії Львова та України.

Учому цінність таунікальність Вашоїкомпанії?

Компанія “Новий Стандарт ділових подорожей” – перша компанія у Львові та

на Західній Україні, яка спеціалізується в галузі MICE (M-Meetings – Зустрічі, I-Incentives – Заохочення, C-Conferences – Конференції, E-Events&Exhibition –

Заходи­ , Виставки).

Компанія працює для задоволення таких потреб клієнтів, які звернулися до нас:

підвищення рівня лояльності персоналу до своєї компанії;

зміцнення корпоративного духу команди;

підвищення рівня професіоналізму співробітників компанії;

сприяння заохоченню та підвищенню мотивації колективу;

залучення нових споживачів продукту компанії;

допомога в організації роботи з дилерами, дистриб’юторами та торговими партнерами;

організація тематичних заходів (відвідування профільних виставок в Україні та за кордоном, конференц-сервіс, проведення корпоративних урочис­

тостей).

Потреба в наших послугах для великих компаній така ж значна, як, наприклад, для кожного потреба в професійних послугах стоматолога (нікому ж не спадає на думку самостійно запломбувати зуб).

Ми налагоджуємо тісну співпрацю з відділами персоналу, маркетингу, з продажу, зовнішньої діяльності.

А головне – робота з нами дозволить тим підприємствам, що стали нашими клієнтами, зекономити свій час і гроші та отримати найвищу якість при вирішенні поточних спеціалізованих питань.

Напрям сфери діяльності нашої компанії в Україні є новим, але, як свідчить досвід, дуже актуальним та потрібним на ринку.

ЯкВиоцінюєтероботутого,щопов’язанезбізнесомвУкраїні(тренінговіком-

панії,консалтингові структури,бізнес-школи іт. п.)?

Роботу таких структур оцінюю позитивно. Я співпрацюю з тренінговими, консалтинговими, рекрутинговими компаніями. Всі вони ще молоді, але розвиваються швидко. Такі фірми запрошують на роботу молодих людей з прекрасною освітою, знанням своєї справи. Вважаю: бізнесовим структурам треба дуже тісно співпрацювати з фірмами, які надають професійні послуги, адже неможливо однаково добре вирішувати в роботі геть усі питання.

104

Бізнес повинен концентруватися на головних питаннях – організації процесу виробництва, торгівлі тощо. А до вирішення питань стосовно персоналу (проведення тренінгів для персоналу, організації ділових поїздок, аудиторських консультацій та ін.) необхідно залучати спеціалізовані компанії залежно від певної галузі. Це набагато економніше, ніж тримати всіх потрібних спеціалістів у штаті. Це дає змогу отримати кращий результат, і головне – отримати швидше. Так працює весь світ.

На Вашу думку, які найважливіші риси успішного бізнесмена? Хто такий

успішнийпідприємець?

Найважливішими рисами успішного бізнесмена є віра в себе і в те, що нема нічого неможливого. А ще у вас має бути сильне бажання досягти успіху. Я згоден з Уолтом Діснеєм, який сказав: “Все, що тільки людина може уявити, вона може реалізувати”. Не думайте, що успіх далекий і недосяжний. Ні! Він справді досяжний. Ваш успіх закінчується там, де закінчується ваша уява.

ДеВи черпаєте натхнення,енергію?

Ніде. Вона просто є. Коли є велике бажання, то з’являється і енергія. Сили від-

новлюю уві сні.

Нароботі Випідприємець,а вдома?

Чоловік і батько двох дітей. Весь свій вільний час, якщо такий є, я проводжу з

ними, бо їх дуже люблю. Вважаю, що успішна людина є успішною і в бізнесі, і в сім’ї, тільки потрібно досягнути відповідного балансу.

Чи Виздійсниливже своюзаповітнумрію?Іякавона, якщо не секрет?

Однією з моїх мрій було реалізуватися в житті. Що я вкладаю в це поняття? Це

значить – успішно робити те, що вмію, що можу і від чого одержую задоволення. І цю мрію реалізовую.

Улюблене місцеу Львові,Українітасвіті.

Для мене найулюбленіше місце у світі – це мій дім, моє місто. Я львів’янин і дуже люблю Львів, люблю прогулюватися його старими вуличками, які дихають історією. Також часто подорожую і рекомендую це робити всім читачам, бо подорожі розширюють наш світогляд.

Чи багато Ви читаєте? Що саме Ви читаєте та які книги справили на Вас найбільшевраження?

Читаю дуже багато. Все, що читаю, поділив би на 3 сегменти. По-перше, це періодика – ділові бізнес-журнали “Бізнес”, “Контракти” та інше. Читаю тричотири журнали на тиждень. По-друге, – література з сфери професійних послуг, по-третє, – книги, які стосуються бізнесу, економіки, маркетингу, так звана класика бізнесу. Безперечно, читати потрібно багато. До порівняння – як кит захоплює ротом великі об’єми води, потім саму воду випускає, залишаючи планктон, яким живиться, так і ми повинні пропускати через себе багато інформації, залишаючи лише цінні знання. На художню літературу не вистачає часу.

105

На яке запитанняВи заразнемаєте відповіді, але дужехотілиботримати?

Єбезліч питань, на які не маю відповідей. Але прагну їх отримувати. Тому стараюсь докладати всіх зусиль до того, аби знати якнайбільше з того, що мені дано знати Богом.

Чи залучаєте Вимолодьдосвоєї діяльності?

Звичайно. Молодь – хороший носій прогресивних ідей. Я завжди стараюся

прислуховуватися до молодих. У нас на підприємстві вони беруть активну участь у робочому процесі. Головне в роботі – раціональність мислення і зрілість думок, виваженість вчинків і адаптованість підходів у роботі до вимог сучасного життя.

Які Ваші рекомендації для тих, хто думає розпочати свій бізнес? Як сьогодні

започаткувативласнусправу?Зчогопочати?Чиварто?

Починати однозначно варто і робити так само, як і рік тому, як і десять, як і

сто років тому назад. Треба знати і розуміти, що є три складові успішного, вдалого початку своєї справи: 1) бізнес-ідея; 2) стартовий капітал і оборотні кошти; 3) бізнес-партнери або бізнес-ресурси.

Якщо ви визначилися для себе з усіма трьома складовими – вам пощастило, беріться до роботи сміливо, усі поточні механізми із започаткування власної справи неодноразово прописані.

Якщо ж на старті однієї складової у вас немає (а це, як правило, так і є), то це лише означає, що буде складніше. Але, на мою думку, і тут не має нічого неможливого, бо, як я вже говорив, були б мотивація і бажання.

На Вашу думку, які найперспективніші ніші (сфери) для підприємницької ді-

яльності?

Тут я не можу порадити стосовно певної сфери. Найкращий той шлях, який

веде до успіху. Хтось може не зуміти отримати прибутку в новій і перспективній галузі, а хтось отримує колосальні прибутки на дуже насиченому конкурентному ринку.

Бізнес у ринкових умовах як вода, яка перетікає туди, де нижчий рівень. Як тільки з’являється ніша, там відразу проявляється активна підприємницька діяльність. Тому галузь діяльності не має значення, просто необхідно бути в ній справжнім професіоналом!

Ваше побажання читачам книги…

Будьте відважні! Не бійтеся діяти, не бійтеся помилятися, падати, вставати і знову йти далі, не бійтеся починати останнім, а завершити діяльність першим. Ідіть вперед! Ніколи не зупиняйтеся на досягнутому.

106

АндрійТарасовичПовалений

ПП “МЕГАклас”

Життєве кредо:

“Ні кроку назад, ні кроку на місці, а тільки вперед, і тільки разом”

Секрет успіху:

Бачу мету – не бачу перепон.

Щодля Вас означає успіх?

Успіх для мене – це впевненість в завтрашньому

дні, здорова сім’я і вірні друзі.

ЯкуісторіюуВашомужиттіВивважаєтенайуспішнішою?

Єбагато успішних історій, для мене важливі гармонія в сім’ї та розвиток улюбленої справи.

Ваш першийприбуток. ЯкВи його отримали?

У дитинстві ми з друзями на літніх канікулах збирали буряки в колгоспі. Заробляли­ десять карбованців на день.

Розкажітьпро етапи становленняВас якпідприємця.

До бізнесу спонукало бажання бути фінансово незалежним, управляти своїм

життям самостійно. За студентських часів стало соромно просити у батьків гроші на всілякі розваги. Коли на 3 му курсі відсвяткували “екватор” навчання, вирішив заробляти сам. Почав із продажу всяких речей в офісах, колись це було популярно, але в перший же день зрозумів, що це не моє. На наступний день побачив в газеті “Суботня пошта” оголошення про набір менеджерів з реклами, прийшов на співбесіду і почав працювати. Можна сказати, це були перші навики з бізнескомунікації. Батьки скептично ставилися до моїх спроб, але так склалося, що в перший же місяць заробив більше, ніж вони самі. Робота в газеті дала мені цікаві контакти, а головне – знання та навички (я постійно вчився, відбувалося багато зустрічей з бізнесменами, я аналізував, як можна заробляти гроші). Власний бізнес почав спільно з керівництвом цієї газети. Ми розпочали надавати послуги з розміщення реклами на транспорті. По суті це був мій бізнес.

Щовиявилосянайважчимнастартівласноїсправи?Що Вам перешкоджало?

Сталося непорозуміння з керівництвом “Суботньої пошти”, тому вирішив пра-

цювати самостійно. Прорахував, що потрібно, з товаришами самі зробили меблі, закупили комп’ютери, іншу техніку, дещо позичили. Це було в п’ятницю, а прийшовши в понеділок, виявили тільки меблі. Таким був початок. Важливо, що сформувалася команда однодумців.

107

Розкажіть про етапи розвитку Вашого бізнесу, з якими труднощами Ви сти­ калися.

Спочатку це було невеличке підприємство з 5-7 працівниками й основним напрямком діяльності – виключно рекламою на транспортних засобах. Невдовзі організуваливиробництвозметалообробкитароботизпластиком,імивласноручно працювали над зовнішнім оформленням фасадів, вивісками та іншими рекламними елементами, виготовленням різноманітних металоконструкцій. Бралися за ризиковані проекти, які не хотіли виконувати інші досвідчені рекламні компанії. Окрім виробничих проблем, з якими постійно стикаємося, виникало ще одне не менш важливе питання, а саме: питання обліку фінансів та матеріалів. Ми багато працювали над встановленням обліку, витратили багато коштів, але вважаю, що на сьогоднішній день у нас найкращий облік серед усіх рекламних підприємств Львівщини і не тільки.

Яку освітуВи отримали? Чидопомоглавона установленнівласного бізнесу?

Вчився в Українській академії друкарства за спеціальністю інженер-технолог.

Незважаючи на те, що половину часу, відведеного на навчання, працював, – закінчив вуз із відзнакою. Ця освіта допомогла мені розуміти технічну складову поліграфічної справи, але основне – це просто певне виховання, яке доповнило виховання батьків.

Чимзаймається Ваша компанія?Якіїїнайближчі плани?

На сьогоднішній день наша компанія налічує більше від 100 працівників. Пло-

ща власних офісних та виробничих приміщень складає 2500 кв. м. Надаємо весь спектр послуг, пов’язаних із зовнішньою рекламою, а саме: реклама на громадському транспорті, “брендування” корпоративного транспорту, виготовлення різноманітних щитових металоконструкцій будь-яких розмірів, виготовлення виві- сок,атакожрозміщеннярекламноїінформаціїнащитахтипубіл-борд,сіті-лайти, розміщення брандмауерів (великі полотнища на стінах будівель) та багато іншого. Також ми створили дочірні підприємства, які займаються іншими напрямками діяльності, а саме: деревообробне виробництво, будівництво з дерева, рекрутингове агентство, інші.

Учому цінність таунікальність Вашоїкомпанії?

Унікальність полягає в тому що ми, на відміну від колишніх конкурентів, з самого початку використовували поділ праці в колективі. Тобто існує поділ на виробництво та відділи роботи із замовниками, які, в свою чергу, структуруються залежно від напрямку роботи.

ЯкВиоцінюєтероботутого,щопов’язанезбізнесомвУкраїні(тренінговікомпанії,консалтингові структури,бізнес-школи іт. п.)?

Важко однозначно оцінити, але у Львові важко знайти цікаві тренінги, у колег із Литви тренінги та консалтинг однозначно на вищому рівні. На базі нашої компанії навчаємо рекламних агентів.

108

НаВашудумку,якінайважливішірисиуспішногобізнесмена?Хтотакийуспішнийпідприємець?

Чесність, відповідальність, спрямованість, вміння скеровувати людей у потрібному напрямі, постійно розвиватися. Успішний підприємець – це той, хто поважає людей та вміло аналізує і використовує ситуацію.

ДеВи черпаєте натхнення,енергію?

Сім’я, природа, друзі. А коли задоволені замовники, тоді хочеться працювати

ще більше.

Нароботі Випідприємець,а вдома?

Вільний час стараюся проводити з сім’єю, хоча на початку було мало такого часу.

Чи Виздійсниливже своюзаповітнумрію?Іякавона, якщо не секрет?

Мрії – це як завдання: ставиш перед собою, виконуєш, і з’являється нове.

Улюбленемісце уЛьвові, Україні тасвіті.

Мені подобається Львів загалом, особливі відчуття з’являються на Високому Замку, в Україні – це Карпати. А у світі є багато місць, де хочу побувати. Коли всі відвідаю, тоді з’являться улюблені.

Чи багато Ви читаєте? Що саме Ви читаєте та які книги справили на Вас най-

більшевраження?

Люблю читати філософські книги та присвячені психології, але здебільшого

доводиться читати спеціалізовані видання, поринати в Інтернет. Приділяю час пригодницьким творам. Сподобалися мені П. Коельо (“Алхімік”), Д. Карнегі.

НаякезапитанняВи заразнемаєтевідповіді,аледужехотілиб отримати?

Коли я зможу не їздити на автомобілі, а літати?!

Чи залучаєтеВимолодь до своєїдіяльності?

У літній період залучаємо студентів.

Які Ваші рекомендації для тих, хто думає розпочати свій бізнес? Як сьогодні

започаткувати власнусправу? Зчогопочати? Чи варто?

Власна справа – це великий ризик, це випробування, це відповідальність не тільки за себе, а й за всіх підлеглих, це інколи наявний елемент авантюризму і дуже-дуже багато праці і самовіддачі. Пробувати, безумовно, потрібно. В мене один з принципів такий: краще спробувати і обпектися, аніж не спробувати і все життя за цим жалкувати.

Вашепобажаннячитачамкниги…

Не бійтеся робити спроби для втілення ваших задумів, не важливо, чи у влас-

ному бізнесі, чи у чиємусь. Пам’ятайте: страшно не впасти, а не піднятися. Причому піднятися треба на один раз більше, ніж упав.

109

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]