Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВАЯ ТО.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
420.86 Кб
Скачать

3.5. Стратегії та позиціонування

Туризм за своїми основними характеристиками не має жодних принципових відмінностей від інших форм господарської діяльності.Тому всі існуючі положення сучасного маркетингу можуть бути повною мірою застосовані і в туристичній сфері.

Є три головних функції маркетингу даного нового туру:

налагодження контактів зі споживачами; розвиток; контроль.

Налагодження контактів ставить перед собою мету переконати потенційних клієнтів у тому, що тур«Тематичний тур до Куби»і існуючі там пам’ятки архітектурного показу та туристського показу взагалі не змарнають надії туриста.

Розвиток припускає проектування нововведень,які зможуть забезпечити нові можливості для збуту туристичного продукту.Передбачається розробити туристичні проспекти, та запропонувати їх постійним і корпоративних клієнтам фірми,анонсувати тур на сайті фірми.

Контроль передбачає аналіз результатів діяльності по просуванню туру на ринок і перевірку того, наскільки ці результати відображають повне і успішне використання можливостей даного туру.

Цільова спрямованість маркетингу туру «Тематичний тур до Куби» базується на колі тих проблем, які необхідно вирішити у будь-якому випалку.При цьому вона визначає вибір тих форм, методів і напрямків маркетингової роботи, які підприємство вважає для себе пріоритетними. Велику роль відіграють і такі фактори,як стан кон'юнктури ринку та рівень конкуренції в туристичній галузі.

Для того, щоб постійно володіти інформацією про всі зміни на ринку туристичних послуг, мати можливість оперативно реагувати на них і навіть самому створювати вигідні для себе зміни,туристична фірма проводить маркетингові дослідження- постійні і періодичні.

Оскільки маркетинг включає дослідження не тільки фактичного стану об'єкта,але й комплекс прогнозування,дослідження проводяться різними методами:

Особисте опитування - проводиться для виявлення переваг у тому чи іншому турі.

Методом спостереження, дані отримуються від менеджерів,що працюють на Кубі та місцевими соціологами, яки визначають попит на даний тур у нашій країні.

Методом анкетування застосовуються для опитування великої кількості осіб, які розташовані в різних місцях і мають різне коло інтересів.Анкетування проводиться спеціальними агентами, які збирають інформацію для кожної анкети або за допомогою телефону, факсу,Інтернету, або при особистій зустрічі з людьми. Можливе також проведення анкетування шляхом розсилання анкет по підприємствах,організаціях,приватних адресах і їх наступний збір.

Загальна мета дослідження ринку полягає у визначенні умов, за яких забезпечується найбільш повне задоволення попиту населення в туристичних послугах і створюються передумови для ефективного їх збуту. У відповідності з цим першочерговим завданням вивчення ринку є оцінка поточного співвідношення попиту і пропозицій на туристичні послуги, тобто кон'юнктури ринку.

3.6. Рекламна діяльність

Туристична реклама - активний засіб здійснення маркетингової політики туристичної фірми по просуванню туристичного продукту, посиленню зв'язку між виробником і споживачем туристичного продукту.

Реклама- це засіб поширення інформації і переконання людей, які створюють уяву про продукт,викликають довіру до нього та бажання купити цей продукт.

Розробка ідей, вибір каналів поширення реклами, підготовка текстового,наочного та іншого матеріалу- все це робота менеджера з реклами. Для великомасштабних рекламних акцій залучаються рекламне агентство.

Також проводяться обмежені рекламні акції: об'яви в газетах, радіо,телебачення,листівки, афіші,розраховані на споживача,інформаційні листи, звернення до посередників і партнерів.

Частково рекламна кампанія проводиться самостійно,тут дотримуються такі правила:

- визначається мета рекламної кампанії –просування нового туристичного продукту;

- підбираються виконавці рекламних заходів – менеджер з реклами;

- розробляються теми рекламної кампанії;

- вибираються носії реклами;

- ведеться калькуляцію витрат на рекламну кампанію;

- замовляються дати появу реклами в пресі та ефірі;

- контролюється вихід реклами у вказаний час;

- проводиться аналіз ефективності реклами.

Основними етапами роботи з просування турпродукту є:

— планування просування турпродукту на ринку;

— вибір каналів просування і рекламоносіїв;

— складання рекламного звернення;

— виконання й оцінка ефективності реклами.

Планування просування турпродукту на ринку включає: дослідження ринку, окреслення цілей, формування і розподіл бюджету.

Дослідження ринку — збутової території, споживача і турпродукту — с вихідною точкою планування.

Збутовою територією вважається та територія, на якій необхідно поширити рекламне звернення і здійснити інші заходи з просування турпродукту.

Знання особливостей споживача допомагає вибрати конкретні канали і засоби просування, які зможуть донести до нього найповнішу інформацію про турпродукт.

Аналіз турпродукту необхідний для того, щоб у рекламному зверненні підкреслити його унікальні властивості.

Окреслення цілей. Загальною метою просування турпродукту є підвищення його популярності. Однак більш конкретною метою турфірми буде донесення інформації про турпродукт до кожного цільового ринку і цільового сегмента. Це необхідно:

— для набуття турпродуктом і самою турфірмою широкої популярності;

— для створення позитивного іміджу турпродукту і турфірми;

— для зміцнення позицій турфірми на ринку та протистояння можливим конкурентам

Висновки

Виходячи з вище викладеного матеріалу, можемо зробити висновок, що розробка і формування туру, дуже складна та кропітка справа, яка потребує високого професіоналізму.

Розробка туристичного продукту і формування турів здійснюється туроператором.

Створення привабливого туристського продукту є першою і найважливішою задачею туроператора. Ця сфера діяльності туристських підприємств безпосередньо пов'язана з виробничими процесами. Товарна політика підприємства вимагає прийняття узгоджених рішень між виробництвом і реалізацією (комерцією), а також рішень, що стосуються асортименту (варіантності) турів, програм обслуговування і кількості (маси) туристського продукту.

Розробка туристичного продукту і формування турів, надання основних і додаткових послуг складають технологію туристичного обслуговування, тобто виробництво конкретного туристського продукту, призначеного для задоволення потреби в туристській послузі.

Отже, з проаналізованого курсового дослідження можна зробити наступні висновки і узагальнення:

Одним з найелітніших, а також своєрідних видів відпочинку є круїзи. Морські круїзи завжди передбачають нові знайомства, нестандартні враження і унікальну можливість за найкоротший відрізок часу побувати в різних містах і країнах. Круїзи втілюють високий сервіс і вишукану атмосферу. Морські круїзи - це неповторний дух пригод і морська романтика, неймовірний коктейль з країн, культур, природи і людей.

Круїзи Середземномор'я - це незабутні морські круїзи в найтепліші країни Європи. Вони подарують туристам насолоду бездоганним комфортом, приємними зустрічами, вечірнім променадом по палубі розкішного корабля і красивими пейзажами.

Морський круїз не дасть найменшої можливості понудьгувати. Швидка зміна країн і міст, всілякі розважальні заходи на борту теплохода і прекрасна погода приваблюють багатьох туристів.

Можна визначити такий цільовий сегмент подорожуючих морським круїзом:

1.         Вік - 30-60 років.

2.         Рівень доходу - вище середнього.

3.         Освіта – вища.

4.         Родинний стан - звичайно родина.

5.         Життєвий стиль - активна людина, зайнята управлінською діяльністю.

6.         Мотив подорожі - бажання відпочити. Так описаний основний сегмент, який полюбляє відпочивати на морських круїзах.

Останні 3-4 роки популярність морських круїзів тримається на одному рівні, бо морські круїзи мають своїх «постійних клієнтів» – людей, які їх люблять, регулярно полюбляють подорожувати морськими круїзами.

Обслуговуванням пасажирів при морських перевезеннях під час відпочинку займаються бортпровідники. Бортпровідник - посадовець на пасажирському судні, що входить до складу екіпажа. В обов'язки бортпровідників входить забезпечення пасажирів продуктами харчування, предметами санітарії, необхідною інформацією і т.д.

Доставка у країни по круїзу здійснюється морським лайнером

Судна для туристських цілей (круїзів) орендуються за спеціальним договором (фрахт-контрактом), що укладається між туристською організацією і морським пароплавством.

Пропонований круїз по Середземному морю буде проходити через такі країни як Іспанія, Франція, Італія.

Пропонована форма туру – маршрутно-транспортна.

Схема маршруту – комбінована.

Пакет послуг у круїзі включає в себе:

- розміщення в каюті вибраної категорії на весь період круїзу

- харчування на борту, починаючи з вечері в перший день і закінчуючи сніданком в останній день (щодня: сніданок, обід, вечеря, шведський стіл - цілодобово).

- всі розважальні заходи на борту

- відвідини всіх громадських приміщень корабля (включаючи басейни, тренажерний зал, спортмайданчики).

- послуги вихователів для дітей в міні-клубах

- транспортування багажу в портах початку і закінчення круїзу

- користування плавзасобами для посадки і висадки в портах, де корабель не причалює до пристані.

Безпека - поняття важливе і стародавнє, таке ж необхідне для кожного туриста, як харчування і сон. Тому забезпечення безпеки туристів під час подорожі - головна турбота туристської фірми. На забезпечення безпеки туристів спрямований цілий комплекс заходів, здійснюваних туристськими організаціями. При цьому першорядне значення мають стабільна політична обстановка в місцях відпочинку або подорожі й екологічний стан цих місць. При невідповідності цих чинників нормі - туризм важкий і небезпечний.

Вартість круїзу на людину при двомісному розміщенні в каюті – приблизно 799 Євро в залежності від вибраної категорії каюти та класу круїзного лайнера.

Додатково оплачуються:

портові збори, таксі, казино, відеоігри, телефон, Інтернет, напої в ресторанах корабля під час вечерь і обідів, напої в барах, берегові екскурсії, чайові персоналу, користування міні-баром в каюті, покупки в магазинах, послуги фотографів і інструкторів з фіт несу, послуги пральні, прасувальної, медпункту, перукарні, салону краси, сауна, турецька лазня, масаж, SPA-процедури і т.д., авіа переліт, трансфери до/від місця початку круїзу, із/до готелю, із/до аеропорту, оформлення візи, медична страховка.

Щоб просувати нові тури, досліджуваній компанії „Експрес-Вояж” варто здійснювати такі заходи:

Важливим етапом у просуванні туристського продукту є формування збутової мережі.

Процес розробки збутової стратегії туроператора проходить наступні етапи:

1.         Визначення зовнішніх і внутрішніх факторів, що впливають на організацію збутової мережі.

2.         Постановка цілей збутової стратегії.

3.         Вибір каналів збуту й методів керування ними.

4.         Аналіз і контроль за функціонуванням збутової мережі

У даний час туроператор використовує для своєї рекламної діяльності такі види реклам, як: реклама в пресі (газети, журнали, спеціалізовані каталоги);  реклама  на електронних носіях; реклама на радіо; зовнішня реклама; візуальна реклама.

Завдяки запропонованим заходам компанії буде легше просувати свої тури кінцевому споживачеві.

При написанні курсової роботи ми досягли поставленої мети та виконали такі завдання:

  • вивчели особливості туристичного продукту;

  • ознайомилися з правилами розробки туристичного продукту;

  • вивчили основні аспектів формування турів туроператором;

  • самостійно розробили тематичний туру до Куби.

Отже можна сказати, що в даний час діяльність туроператорів на ринку туристичних послуг - це потужна індустрія, яка включає в себе різноманітні форми обслуговування населення в галузі туризму і задоволення іх потреб.