Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВАЯ ТО.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
420.86 Кб
Скачать

КИЇВСКИЙ УНІВЕРСИТЕТ КУЛЬТУРИ

ОДЕСЬКИЙ ФАКУЛЬТЕТ МЕНЕДЖМЕНТА І БИЗНЕСА

ТУРООПЕРЕЙТИНГ

ТУРООПЕРЕЙТИНГ МОРСЬКОГО КРУЇЗУ ПО СЕРЕДЗЕМНОМОР’Ю

КУРСОВА РОБОТА СТУДЕНТКИ

4 КУРСУ, ГРУПИ ММТ-19

ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

ПРОКОПЕНКО КАТЕРИНИ ІГОРІВНИ

НАУКОВИЙ КЕРЕВНИК:

СТЕЛЬМАХ І.О.

ОДЕСА – 2012

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………3

  1. Маркетингові аспекти розробки туру…………………………………….5 1.1. Оцінка попиту на круїзи…………………………………………....5

    1. Набір вимог до процесів обслуговування туристів під час подорожі…………………………………………………………..12

  2. Проект туру………………………………………………………………15

2.1. Інформаційне забезпечення програми туру………………………15

2.1.1. Пам’ятка туристу …………………………………………………17

    1. Правила оформлення Шенгенської візи………………….…...…26

      1. Категорії осіб, які звільняються від сплати візового збору…28

      2. Документи, необхідні для фофрмлення Шенгенської візи….30

    2. Інформація, необхідна для знання туристу для обрання круїзу...31

    3. Організаційно-технічне забезпечення туру………………………33

    4. Економічне обґрунтування проекту туру………………………..35

  1. Форма туру та схема маршруту…………………………………….…45

3.1. Пакет послуг………………………………………………………..48

3.2. Програма туру………………………………………………………50

3.3. Позиціонування та просування нового туру …………………….52

3.4. Маркетинг нового туру……………………………………………56

3.5. Стратегії та позиціонування………………………………………59

3.6. Рекламно-інформаційна діяльність…………………………........61

Висновки…………………………………………………………………..63

Список використаної літератури…………………………………….......69

Додатки…………………………………………………………………….71

Вступ

Актуальність теми курсової роботи.  Одним з найелітніших, а також своєрідних видів відпочинку є круїзи. Морські круїзи завжди передбачають нові знайомства, нестандартні враження і унікальну можливість за найкоротший відрізок часу побувати в різних містах і країнах. Круїзи втілюють високий сервіс і вишукану атмосферу. Морські круїзи - це неповторний дух пригод і морська романтика, неймовірний коктейль з країн, культур, природи і людей.

Метою курсової роботи є розробка морського круїзу по Середземномор’ю.

Об’єктом курсової роботи є морський круїз по Середземномор’ю, предметом д курсової роботи виступає організація морського круїзу.

Щоб досягти мети дослідження, були поставлені наступні завдання у курсовій роботі:

- оцінити попит на даний вид подорожей і портрет потенційного клієнта туру;

- оцінити пропозицію на ринку туристичних послуг в даному напрямку;

- розробити інформаційне забезпечення програми туру;

- розглянути умови в’їзду та можливі варіанти доставки туристів в країну;

- оцінити території, що використовуються в турі;

- дати характеристику форми туру та розробити схему маршруту туру;

- розробити пакет послуг, що надаватимуться в турі;

- розробити програму туру;

- дати характеристику організаційно-технічного забезпечення туру;

- надати економічне обґрунтування проекту туру;

- розробити маркетинговий план позиціювання та просування нового туру;

- розробити рекламно-інформаційну підтримка туру.

Теоретичною основою даного курсового дослідження стало вивчення підручників, матодичних посібників, Інтернет-джерел з організації круїзів та вивчення пропозицій туристичних операторів та агентів.

Структура роботи: вступ, три розділи, висновки, список використаних джерел, додатки.

Розділ I. Маркетингові аспекти розробки туру 1.1. Оцінка попиту на круїзи

Сьогодні у світі морські круїзи переживають період підйому. Росте круїзний флот, удосконалюються конструкції пасажирських судів, підвищується їхня комфортабельність, розробляються нові морські й океанські маршрути. Найбільшою популярністю водяні подорожі користуються в США і Німеччини. Але якщо американці, що цінують час, віддають перевагу тижневим маршрутам (по Карибському морю, до Бермудським островів, Алясці), то німецькі турфірми, як правило, організовують багатоденні і кругосвітні подорожі.

У 1970 р. у круїзах взяло участь 500 тис. чоловік, а в даний час дана цифра зросла до 5 млн. чоловік, основну частку яких складають американські туристи.

У 2004 р. світова цифра туристів (учасників круїзів) досягла 7 млн. чоловік, а кількість європейських круїзів до 2004 р. досягло 2 млн. У наступні роки круїзний туризм буде одним із найважливіших видів туризму зі значними ринками в США, Великобританії й інших країнах Європи й Азії. Загальна кількість пасажирів у рік може досягти 8 млн.

Найбільшим ринком-постачальником круїзних туристів є ринок США. Ріст числа круїзних туристів у США почався в 1980 р., і його темпи перевищать середньорічний показник темпів зростання туризму США в цілому.

Прогнозується, що віковий склад клієнтури круїзів США буде молодіти. Якщо в даний час середній вік на круїзних плаваннях - 50 років, то в майбутньому він буде дорівнювати 42 рокам. У круїзних плаваннях усе більше зможуть брати участь туристи із середніми доходами.

Наступним ринком-постачальником круїзних туристів є ринок Великобританії. У 2004 р. їхнє число склало 283 тис. чоловік. Третє місце у світі на ринку круїзів займає Німеччина, число туристів - близько 250 тис. У той час як круїзний ринок Великобританії в останні роки постійно ріс, ринок Німеччини залишався статичним. Попит на круїзні плавання відзначається у Франції, Італії, Швейцарії.

По тривалості самими популярними круїзами є круїзи від 6 до 8 днів. У 2004 р. їхня частка в загальному обсязі круїзних поїздок складала 53,5%.

Програми круїзних плавань дуже різноманітні. Окремі круїзні плавання присвячуються видатним датам, темам. Наприклад, астрономічний круїз, круїз, присвячений року Колумба, і т.і.

За останні роки змінився імідж круїзу як турпродукту. Теплохід перетворився в плавучий готель де царює атмосфера розваг і свята. Завдяки проведенню інтенсивних рекламних кампаній привабливість круїзів зросла серед усіх прошарків населення.

У останнє десятиліття круїзний ринок характеризують три чинники: спеціалізація, пропозиції плавання на невеличких комфортабельних теплоходах, відповідність розміру теплохода наборові послуг і автоматизація.

Перші три чинники знайшли розвиток вже в 80-і роки у формі круїзів-експедицій, плавань на розкішних яхтах і величезних теплоходах із числом місць більш 2 тис. Проте в наступні роки ці чинники відійшли на другий план і перше місце зайняла автоматизація. У круїзному бізнесі з"явилася необхідність створення простого управління інформаційною системою.

Одним із прикладів може служити впроваджена в грецьких портах комп"ютерна програма берегового обслуговування круїзних пасажирів у системі "Мультімедіа". Завдяки цій програмі можливості пропозиції послуг на березі, у портах заходу (починаючи від місця швартування і прийняття води і палива судном і закінчуючи повним спектром пропозицій по готелях, ресторанам, розважальним закладам, магазинам, оренді автомобілів і ін.) доводяться безпосередньо до туристів на борт теплохода через бортовий, а в ряді випадків через каютний комп"ютер.

Міжнародна асоціація круїзних компаній (КЛІА) поєднує близько 33 турфірм, що спеціалізуються на продажі круїзів. Завдяки спеціальній професійній підготовці турагентів і вміло проведеної рекламної кампанії КЛІА вдалося перетворити морські круїзи в класичний вид відпочинку. 95 % усіх круїзів продається через туристські агентства асоціації, причому реалізація даного туристського продукту стоїть на другому місці після продажу авіаквитків.

Морські круїзи - один із найбільше комфортабельних, а тому і найбільш дорогих видів відпочинку. Ціни ж на вітчизняні водяні подорожі в три-п’ять разів нижче загальносвітових завдяки більш низької фрахтової ставці судів і більш дешевому сервісу. З цієї причини конкуренція на вітчизняному круїзному ринку існує тільки між вітчизняними турфірмами і майже відсутня з іноземними. Занімаючі більш високе положення, закордонні круїзні фірми не починають особливих спроб упровадження на український ринок. І навіть відкриття представництва відомої західної турфірми "Роял Каріббіен Круїз Лтд", що працює в багатьох водяних басейнах світу, - поки єдиний випадок.

Російські й українські круїзні фірми планують у найближчому майбутньому засвоїти Карибське море, океанські переходи до Американського континенту й інші екзотичні маршрути. У їхні плани входить укладення агентських угод із найвідомішими у світі круїзними фірмами. Український круїзний бізнес розвивається в рамках світового круїзного прямування на базі історичної його спадщини.

Той факт, що більшість одиниць пасажирського флоту країни базується в Одесі, визначає спрямованість маршрутів морських круїзів, поданих на ринку. Найбільш частими пропозиціями є - теплохідні подорожі по Середземному морю з заходом у порти Туреччини (Стамбул), Греції (Пірей), Єгипту (Порт-Саїд, Олександрія), Ізраїлю, Італії, Іспанії й інших країн. Мають успіх у туристів круїзні тури по Балтійському і Північному морям, що починаються із С.-Петербургу або Калінінграду із зупинками припинення у портах Північної Європи і Скандинавії. Особо популярний традиційний морський круїз навколо Європи (Одеса - С.-Петербург), що дозволяє за одну поїздку побачити практично всі головні країни "Старого світу".

А от теплохідні прогулянки в басейнах Індійського і Тихого океанів, до берегів країн Південно-Східної Азії є рідкістю для вітчизняного круїзного бізнесу. Терміни проведення морських круїзів найрізноманітніші й у залежності від напрямку маршрутів коливаються від одного тижня до одного місяцям. Починатися і закінчуватися вони можуть як в однім порту, так і в різних - як у російських або українських, так і в будь-яких іноземних портах.

Морські круїзи ще прийнято називати авіаційно-теплохідними турами, тому що туроператори доставляють клієнтів у порт відправлення і повертають назад з кінцевої точки подорожі літаком.

Ринок круїзів знаходиться в бурхливому розвитку і далекий від насичення. Хоча як і раніше основним районом круїзних поїздок залишається Карибський басейн, проте росте попит на круїзи в райони Аляски, Балтійського моря, Середземного. Просування круїзів на ринку багато в чому залежить від роботи туроператорів, що насамперед пов"язана з проведенням реклами і політикою цін.

Одним з найпоширеніших видів водних подорожей є круїзи (cruise). У поняття круїзу входить організація морських і річкових подорожей з відвідуванням портових міст декількох країн.

Ринок круїзів росте набагато швидше, ніж інші види транспортних подорожей (близько 6% у році по числу пасажирів). Середнє завантаження морських круїзних суден складає у середньому 88%.

Як правило, круїзне судно експлуатується не більш 10 років і раз у 6-8 років піддається реконструкції.

В даний час тенденція круїзного бізнесу – це підвищення якості і кількості послуг на борті судна, деякі з яких надають 12-14 палубні «плавучі міста», що вміщають 2,0 – 2,5 тис. пасажирів.

Якість послуг забезпечується достатньою кількістю обслуговуючого персоналу (співвідношення 1 чоловік на 2-3 пасажира) і його високою кваліфікацією.

Багато круїзів використовуються для спеціалізованих бізнесів-шкіл, семінарів, конференцією, шоу-програм.

У сучасних круїзних судах крім традиційних послуг (басейни, ліфти, відео, ресторани, сауни, солярії і т.д.) передбачені волейбольні площадки, тенісні корти, гольф і ін.

Круїзні судна сертифікуються по 6 категоріями (зіркам).

До останньої категорії 6 зірок (супер-люкс) належить у світі всього 4 судна. Вартість круїзу даного класу 8-10 тис. дол. за тиждень. Тут розміщення тільки в апартаментах. У вартість такого круїзу входить усі, включаючи чайові. Судна такого класу розраховані на 200 пасажирів і 150 членів екіпажа.

Харчування на судах супер-люкс – тільки індивідуальне з урахуванням конкретних запитів, звичок, традицій. Тут реалізується елітний клубний відпочинок, де немає категорії пасажирів, а є термін – гості.

Круїзи сполучать у собі морський і береговий відпочинок, у тому числі екскурсії.

В даний час серед ділових людей користуються попитом круїзні конгрес-тури, круїзні навчальні тури, інтенсив-програмні язикові тури. На сучасних теплоходах для реалізації таких турів обладнаються спеціальні конференц-зали з повним набором технічних засобів і оргтехніки.

По закордонній класифікації клас кают (Cabin class) на круїзному теплоході позначається в такий спосіб:

Premium P-l (2-3-місцеве розміщення з всіма атрибутами комфорту: ванна, туалет, міні-пан і ін.);

Premium P-2 (2-місцеве розміщення з тими ж атрибутами комфорту);

Standart S1 (2-3-місцеве розміщення з частковими зручностями);

Standart S2 (2-4-місцеве розміщення з частковими зручностями);

Economy – Е (економічний клас з 2-4-6-місцевим розміщенням і частковими зручностями).

У ряді випадків класифікація може бути іншою: Lux, A2-A4, АВ2-АВ4, У2-У4.

До екскурсійних і прогулянкових перевезень відносяться поїздки екскурсантів, здійснені на річкових судах з метою відпочинку й ознайомлення з пам'ятними, історичними й іншими визначними пам'ятками тривалістю не більш 24 годин. Продаж путівок і квитків на екскурсійні і прогулянкові судна може здійснюватись як підприємствами пароплавства так і екскурсійними організаціями. Для організації прогулянок або екскурсій на річкових судах туристсько-екскурсійна організація подає підприємству пароплавства заявку з указівкою маршрутів, кількості необхідних пасажирських судів (місць), тривалості поїздок, періоду використання судів і кількості рейсів.

Отже, круїзний туристський продукт досить специфічний і орієнтований на визначений сегмент елітарного споживчого ринку з високою платоспроможністю. Круїзні рейси здійснюються у визначених регіональних басейнах. Вихід у круїз здійснюється з визначеного порту, куди туристові варто прибути іншими видами транспорту, часто на досить далеку відстань.