Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
50.81 Кб
Скачать

Зміст

Вступ…………………………………………………………………2

Розділ 1. Поняття екскурсії. Екскурсія як вид діяльності, як форма спілкування………………………3

    1. Сутність екскурсії………………………………………….3

    2. Екскурсія як вид діяльності…...…………………………..5

    3. Екскурсія як форма спілкування.…………………………6

Розділ 2. Класифікація екскурсій ……….……………………..……………….8

2.1. Класифікація екскурсій……………………………….…14

2.2 Тематика і зміст екскурсій...…………………………….15

2.3 Техніка ведення екскурсії залежно від її виду...……....16

Розділ 3. Екскурсії по старому Львову….……………………………………13

3.1. Місто Львів як туристичний обєкт .…………………….13

3.2. Екскурсії по старому Львову……………………………14 Висновок………………………………………………………………22

Вступ

Багато хто задається питанням, що ж таке діловий туризм? І для деяких воно залишається нез’ясованим. Так, я хочу зупинитися на цьому питанні і постараюся докладно розповісти вам про це.

Близько 70% всього об’єму ділових поїздок складають корпоративні тури, які дають можливість розкрити всі якості кожної людини, проявити всі хороші внутрішні риси, що згодом позитивно відбитися на ефективності праці.

Адже згуртована робота прямо залежить від того, наскільки добре колеги знають один одного і від того наскільки добре вони вміють працювати командою. Ось чому співробітникам важливо бути разом не тільки в робочій обстановці, а й у культурно-розважальною.

Особливості ділового туризму

Діловий туризм (Business Travel) тенденція яка розвивається швидким темпом. Дуже часто замість знайомого поняття діловий туризм використовують абревіатуру MICE, котра розшифровується таким чином:

M – Meetings (зустрічі)

I – Incentives (заохочувальні поїздки)

С – Conferences або Congress (конференції, конгреси)

E – Exhibitions або Events (виставки, події).

Фахівці, які працюють в туристичному бізнесі, говорять про те, що четверта частина всіх подорожей відносяться до бізнес-турам. При тому, що розтрати на Business Travel перевищують витрати в три рази звичайногї подорожі, так що найбільш популярні країни ділового туру витягають чималий дохід.

Перед тим, як докладніше розповісти про особливості ділового туризму, я б хотіла розповісти що ж розуміють під терміном «туризм» , як він виник і його види. [1]

Розділ1. Історичні етапи розвитку туризму

Всю історію розвитку туризму можна розділити на чотири основні етапи:

Перший - з найдавніших часів до 1841 року - це початковий етап розвитку туризму.

Другий - з 1841 року до 1914 року - етап становлення організованого туризму.

Третій - з 1914 року до 1945 року - формування індустрії туризму.

Четвертий - з 1945 року до наших днів - етап масового туризму та глобалізації туристичної індустрії. Охарактеризуємо кожний етап окремо і дамо пояснення, саме таку періодизацію має розвиток туризму.

1.1 Перший етап

Цілком очевидно, що попередницею сучасної туристичної, в нинішньому розумінні цього слова, подорожі була будь-яка мандрівка, яку здійснювали наші предки. Основними чинниками, що спонукали наших предків мандрувати, були:

- потреба освоєння нових територій, зручних для проживання та різних видів діяльності;

- людська цікавість, бажання пізнати оточуючий світ.

Найдавнішим видом транспорту можна вважати човен. Первісна людина, як правило, створювала собі житло біля водоймищ: річок, озер, морів. Це давало їй можливість не тільки мати продукти харчування, яких багато у водоймищах, але й, завдяки пересуванню з одного місця до іншого, освоювати оточуючий світ, знаходити місцевості з більш комфортними умовами життя, отримувати нові можливості. Первісні люди створювали перші комунікації, засоби пересування, прокладали шляхи, вчилися краще орієнтуватися на місцевості. Усе це закладало підвалини майбутніх подорожей на далекі відстані. Однак системи в організації мандрівок ще не існувало. Подорожі у стародавньому світі мали, здебільшого, стихійний і примусовий характер. Як правило, це були міграції до більш сприятливого місця проживання.

В результаті розвитку суспільства, виникнення товарно-грошових відносин, розподілу праці та виокремлення осіб, що не були зайняті в суспільному виробництві та управлінні, з'явилися категорії людей, які постійно подорожували. Для першого етапу розвитку подорожей і туризму були характерні такі риси:

- розвиток торгівлі, що, в свою чергу, сприяє соціально-економічному розвиткові суспільства і задоволенню потреб людини в пізнанні оточуючого світу, інших народів, налагодженню економічних, культурних та політичних відносин між ними.

- розвиток різних релігій також сприяв розвиткові подорожей в різні епохи, особливо в епоху Середньовіччя. Виконання віруючими релігійних призначень, прочанство сприяли тому, що для прочан створювалися необхідні умови для проживання, харчування, транспортування та ознайомлення зі святинями (своєрідне екскурсійне обслуговування). Тобто це були ті ж самі послуги, якими забезпечувалися в подальшому туристи. Прикладом цього може бути Києво-Печерська лавра, яка мала для обслуговування прочан у ХУП ст. аптеку, бібліотеку церковних книг, трапезну та "гостинні будинки", своєрідні готелі.

- розвиток культури і мистецтва. Природно, що з'явилася певна категорія подорожуючих з метою ознайомитися зі звичаями, культурою та визначними пам'ятками мистецтва, а також дещо інша категорія мандрівників: ті, що прагнуть отримати освіту в інших країнах, вивчити або вдосконалити іноземні мови.

- пізнання людиною природи призводить до відкриття нових земель, місць з унікальним кліматом, цілющих якостей мінеральних джерел, які можуть поліпшувати здоров'я людини. Це сприяло розвиткові подорожей з метою оздоровлення.

- збільшення частки вільного часу в суспільстві є також важливим чинником, який сприяв появі туризму. Адже вільний час надає людині не тільки можливість відновлення своєї життєвої сили, а й змогу раціонально і корисно використати свій вільний час для пізнання оточуючого світу, займатись улюбленою справою та виховувати дітей та молодь, використовуючи досвід і досягнення минулих поколінь.

Характер подорожей на першому етапі розвитку був здебільшого стихійним і вимушеним.

Види подорожей на цьому етапі можна класифікувати за засобами пересування: пішохідні мандрівки; з використанням транспортних засобів; з використанням тварин.

За мотивами подорожі поділялися на пізнавальні, розважальні, оздоровчі, торгові, дослідницькі, прочанство, військові походи, морські експедиції.

Незважаючи на розвиток окремих напрямків туризму, розширення спектру цілей подорожей і навіть на проведення окремих заходів та будівництво спеціальних об'єктів для відпочинку, лікування, харчування, розваг для подорожуючих, туризм на початковому етапі не був організованим, масовим явищем, а також не мав комерційної спрямованості. Деякі комерційні заходи окремих осіб та організацій, які допомагали у здійсненні подорожей, були відособленими. Системною організацією таких заходів ніхто не займався. З XVIII ст. епізодично туризм існував, але не був окремою галуззю цілеспрямованої діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]