Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК 5 курсДЗУ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
242.18 Кб
Скачать

Керування документаційними процесами: сфера практичної діяльності та сфера наукових знань

Керування документаційними процесами: становлення і зміст поняття. Керування документаційними процесами – складова і функція управління. Ситуація у сфері керування документаційними процесами як сфері практичної діяльності: позитивні і негативні елементи. Ситуація у сфері керування документаційними процесами як сфері наукових знань. Фактори, що визначають актуальність теоретичних і методичних розробок в галузі керування документаційними процесами. Необхідність перегляду технологій традиційного діловодства і створення високоефективних систем керування документаційними процесами. Необхідність упорядкування документних систем у сфері управління. Національна програма інформатизації на 2006–2008 рр. Необхідність впровадження інновацій у сферу створення та функціонування службових документів. Інтеграція країни у світовий інформаційний простір, входження у світову сферу керування документаційними процесами. Потреби архівної служби в розробці взаємопов’язаних теоретичних проблем: керування документаційними процесами–архіви.

Теоретична проблематика керування документаційними процесами як наукової дисципліни

Наукове обґрунтування проблем закономірностей формування систем управлінської документації, процесів документування і обробки управлінської інформації місця керування документаційними процесами в системі і процесах управління та завдання теоретичної частини керування документаційними процесами..

Формування поняттєвого апарату наукової дисципліни керування документаційними процесами. Розвиток теорії та створення й удосконалення поняттєвого апарату. Поняттєвий апарат, що включає власне поняття, принципи, критерії. Аналіз поняттєвого апарату керування документаційними процесами. Дві групи понять: а) поняття власне сфери керування документаційними процесами, розроблені загальним документознавством, управлінським документознавством, діловодством, архівознавством (документ, управлінський документ, документація, реквізит службового документа, експертиза цінності документів, номенклатура справ, архів, керування документаційними процесами); б) загальнонаукові поняття, які вийшли за рамки окремих наук (системи, структура, функції, інформація, модель).

Об’єкт і предмет наукової дисципліни.Визначення об’єкта керування документаційними процесами як наукової дисципліни.

Емпірична частина предмету керування документаційними процесами як наукової дисципліни (закономірності становлення і еволюції керування документаційними процесами, функції управлінської документованої інформації, законодавчо-нормативна база документування управлінської діяльності та організування роботи з управлінськими документами, технології керування документаційними процесами.

Теоретична частина предмета керування документаційними процесами.

Зв’язок керування документаційними процесами з іншими науковими дисциплінами. Теоретичні дослідження та обґрунтування схеми взаємозв’язків керування документаційними процесами з загальним документознавством, управлінським документознавством, архівознавством, інформаційним менеджментом, історією державних установ, спеціальними історичними дисциплінами (дипломатика, філігранологія, сфрагістика, історичне джерелознавство та ін.).

Методологія керування документаційними процесами.

Єдність теорії і методу. Функції теорії і методу. Метод історизму, системний метод, метод функціонального аналізу, метод моделювання, методи емпіричний, прогностичний та ін.