Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sotsyologia (1).doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать

56. Поняття цінність у соціології та ціннісні орієнтації особистості

Цінності - це певна нормативна категорія, яка охоплює все те, що може бути метою, ідеалом, предметом потягу, прагнення, інтересу. Основними поняттями і категоріями цієї теорії є: благо, гідність, значення, оцінка, користь, перемога, сенс життя, щастя, повагу і т. д. Цінності займають найважливіше місце в житті людини і суспільства, але не самі по собі, а лише на тлі сформованої системи ціннісних орієнтації. З точки зору тієї ролі, яку цінності відіграють у житті суспільства і людини, їх можна розділити на три такі групи: цінності, що мають другорядне значення для людини і суспільства, цінності повсякденного попиту і повсякденного вжитку та вищі цінності.

Найвищими цінностями для людини є: життя як цінність, здоров'я як цінність і свобода як цінність. Поняття ціннісних орієнтацій особистості було введено в науковий лексикон в 20-ті роки XX ст. соціологами У. Томасом і Ф. Знанецький, які розглядали ціннісні орієнтації як соціальну установку особистості, регулюючу її поведінка. В якості такої ціннісна орієнтація і стала предметом досліджень. З'явилося безліч різних тлумачень. Ціннісні орієнтації - це найважливіші елементи структури особистості, закріплені життєвим досвідом індивіда, всією сукупністю його переживань і відокремлюють значуще, істотне для даного індивіда від незначного, несуттєвого.

Сукупність сформованих, усталених ціннісних орієнтації утворює свого роду вісь свідомості, яка забезпечує стійкість особистості, спадкоємність певного виду поведінки та діяльності, що виражається в спрямованості його потреб та інтересів. У силу цього ціннісні орієнтації виступають найважливішим фактором, регулюючим, детермінують мотивацію особистості.

Розвинені ціннісні орієнтації - ознака зрілості особистості, показник міри її соціальності. Найважливішими ціннісними орієнтаціями особистості є патріотизм, колективізм, гуманізм, творчість.

Стійка і несуперечлива сукупність ціннісних орієнтацій визначає такі якості особистості, як цінність, надійність, вірність певним принципам та ідеалам, здатність до вольових зусиль в ім'я цих ідеалів і цінностей, активність життєвої позиції, наполегливість у досягненні мети. Суперечливість в ціннісних орієнтаціях породжує непослідовність у поведінці. Нерозвиненість ціннісних орієнтацій - ознака інфантилізму (властивості дитячого віку), панування зовнішніх стимулів над внутрішньою структурою особистості. Формуванняособистісної ціннісної структури індивіда виступає найважливішим чинником процесу соціалізації, за допомогою якого людина стає повноправним членом суспільства у всій повноті соціальних взаємин.

Система особистісних цінностей складається в процесі діяльнісного распредмечіванія індивідами змісту суспільних цінностей, об'єктивованих у творах матеріальної і духовної культури. Як правило, для особистісних цінностей характерна висока усвідомленість, вони відбиваються у свідомості у формі ціннісних орієнтацій і служать важливим фактором соціальної регуляції стосунків між людьми і поведінки індивіда.

Система ціннісних орієнтацій індивіда формується на вищому рівні розвитку особистості і регулює поведінку та діяльність особи найбільш значущих ситуаціях її соціальної активності, в яких виражається ставлення особистості до цілей життєдіяльності і до засобів задоволення цих цілей.

Багато дослідників надавали великого значення сформованості в індивіда системи його ціннісних орієнтацій. Таким чином, формування системи ціннісних орієнтацій особистості є для різних дослідників предметом пильної уваги і різнопланового вивчення. Дослідження подібних питань особливого значення набуває в підлітковому віці, оскільки саме з цим періодом онтогенезу пов'язаний той рівень розвитку ціннісних орієнтацій, який забезпечує їх функціонування як особливої ​​системи, яка надає визначальний вплив на спрямованість особистості, її активну соціальну позицію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]