Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Буратова.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
645.89 Кб
Скачать

2. Формування вимог до виробу та матеріалів Соціальний портрет споживача

Моїм споживачем є молода жінка 18-20 років, яка займається гірськолижним спортом, приймає участь в змаганнях, використовує куртку на тренуваннях. Звичайно вона моє декілька курток, оскільки основним завданням її є захист від вітру и вологи. Важливим є правильний вибір та розтановка акцентів у вимогах до конструкції та вибору матеріалів, від чого залежатиме комфорт та зручність використання виробу.

2.1 Формування вимог до швейного виробу

Спортивний теплозахистний одяг є одним із основних засобів, який забезпечує комфортні умови перебування людини в умовах високогір’я. Тому даний вид одягу повинен відповідати комплексу споживчих вимог функціонального, гігієнічного, експлуатаційного, ергономічного га естетичного характеру. Крім того, з точки зору масовою виробництва, конструкція даного одягу повинна забезпечувати можливість використання передових промислових методів обробки з мінімальною трудомісткістю та матеріаломісткістю, тобто спортивний теплозахисний одяг повинен задовольняти певним техніко- економічним вимогам.

Споживчі вимоги до спортивного теплозахисного одягу залежать від функцій, які він виконує і визначають його властивості. В загальному вигляді дану залежність можна представити наступною схемою:

Функції одягу → вимоги до одягу властивості одягу

Основною функцією спортивного теплозахисного одягу гірських туристів є захисна. Тобто даний вид одягу покликаний, перш за все, захищати організм людини від негативної дії кліматичних факторів навколишнього середовища (понижених температур, вітру, опадів) та механічних пошкоджень, крім того, бути довговічним і надійним в експлуатації.

Фізіолого-гігіенічна функція полягає в забезпеченні зручності користування одягом в статиці і динаміці та у створенні комфортного мікроклімату підодягового простору. Не менш важливою є потреба людини відчувати моральне задоволення від одягу, тобто спортивний теплозахисний одяг повинен виконувати певну естетичну функцію.

У відповідності із вищезазначеним, розроблено структуру споживчих вимог до спортивного теплозахисного одягу, призначеного для експлуатації гірськими туристами,визначені його властивості та основні засоби, за домопогою яких забезпечують реалізацію властивостей (табл.1).

Враховуючи, що основну небезпеку під час гірських сходжень складає загроза переохолодження, яка посилюється дією вітру, атмосферної вологи та тривалим перебуванням на відкритому повітрі, одними із основних вимог до одягу туристів в розробленій структурі є захисні. В умовах високогір'я захист людини забезпечують завдяки тепло-, вітро-, та водозахисним властивостям одягу.

Таблиця 1 - Структура споживчих вимог до гірськолижної куртки

Функції виробу

Вимоги до виробу

Властивості виробу

Основні засоби реалізації властивостей виробу

Захисні

захисні

теплозахисні

Пакет матеріалів, конструкція

вітрозахисні

Матеріали верху, конструкція

водозахисні

Матеріали верху

експлуатаційні

Стійкість матеріалів та швів до розривальних навантажень

Матеріали верху, методи обробки

Стійкість матеріалів до стирання

Матеріали верху

Формостійкість деталей

Матеріали пакета, конструкція

Стійкість матеріалів до інсоляції

Матеріали верху

Стійкість до прання та до хімічної чистки

Матеріали пакета

Ремонтопридатність

Матеріали пакета, конструкція, методи обробки

Фізіолого-гігієнічні

гігієнічні

Гігроскопічність матеріалів

Матеріали пакета

Паропроникність матеріалів

Матеріали пакета

ергономічні

Зручність користування виробом у статиці

Конструкція

Зручність користування виробом у динаміці

Конструкція

Зручність одягання та знімання

Конструкція

Зручність користування окремими елементами виробу

Конструкція

Маса

Матеріали пакета, конструкція

Естетичні

художньо-естетичні

Кольорове рішення

Матеріали верху та підкладки

Відповідність сучасному стилю та моді

Матеріали пакета, конструкція

Художня виразність

Матеріали верху та підкладки