Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Буратова.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
645.89 Кб
Скачать

1.2.1 Характеристика та аналіз асортименту матеріалів

Сучасний ринок пропонує великий асортимент тканин для курток. Найбільш комфортними вважаються мембранні тканини Gore-Tex, Microfibre і SympaTex. Зручні мембранні тканини, котрі добре виводять вологу , але при цьому не пропускають її всередину. До такої тканини не прилипає сніг, також вона може трохи уповільнювати ковзання при падінні. Також, ще одним достоїнством подібних мембранних матеріалів є здатність перетворювати світло від сонячних променів на тепло. Мембранні матеріали, в яких присутні керамічні полімери, зберігають температуру тіла людини і навіть підвищують її на кілька градусів.

Мембрана це не тканина, в більшості випадків вона являє собою найтоншу полімерну плівку. Застосувань у цієї плівки нескінченна безліч, але нас цікавить те, що ближче до тіла - одяг. Сама по собі мембрана, штука дуже примхлива і вразлива, але при цьому володіє чарівними властивостями: при певних умовах не пропускає воду і вітер, але відводить піт у вигляді пари. Цим гріх було не скористатися, тому таку ніжну натуру стали захищати різними тканинами. Так народився симбіоз міцності і хороших експлуатаційних властивостей - мембранні тканини.

Мембранні тканини розрізняються по конструкції: двошарові, тришарові.Верхній шар покликаний захистити мембрану від механічних пошкоджень, придати міцності, порадувати володаря куртки яскравим розфарбуванням і добре засвоювати водовідштовхувальну просочення. Водовідштовхувальна просочення не панацея, на відміну від мембрани вона змивається. Мембранний шар, відповідно як говорилося вище, здійснює чарівне перетворення тканини в супер тканину. Підкладка необхідна для кращого розподілу вологи (прискорюється відвід поту), в деяких випадках для тепла і знову ж таки для захисту мембрани від механічних пошкоджень з внутрішньої сторони. Якщо її не використовувати, мембрана просто буде стиратися об ваш одяг.

У тришарових тканинах склеєні разом зовнішня тканина, мембрана і внутрішня підкладка, що знижує вагу, забезпечує більш швидке висихання промокнувшої тканини і додає міцності, але знижуються дихаючі здібності. У двошарових склеєні тільки зовнішня тканина з мембраною і використовується вільно висить підкладка. Вироби з такої тканини більш м'які й еластичні, краще дихають, а також більш бютжетні. У двошарових тканинах підкладку скасували, а замість неї на мембрану з внутрішньої сторони нанесли захищаючий від механічних пошкоджень шар. Зазвичай це принт. Вони в свою чергу вийшли максимально легкими і компактними.

Gore-tex (читається гортекс) - «дихаючий» матеріал, що володіє високою водонепроникністю.Виготовляється фірмою W. L. Gore & Associates. Застосовується для виготовлення спеціального одягу. Gore-tex - це система з трьох шарів: зовнішня тканина, мембрана і внутрішня тканину (підкладка). Цей матеріал був придуманий для використання в космосі Rowena Taylor, Wilbert L. Gore і його сином Robert W. Gore. Мембрана гортекс виробляється з тефлону (ПТФЕ). Основними властивостями матеріалу є водонепроникність і стійкість до зношування. Цими властивостями він зобов'язаний мембрані. Ця мембрана являє собою дуже тонку фторпластовую (тефлонову) плівку. Вона має величезну кількість отворів на одиницю площі (декілька мільярдів пір на квадратний сантиметр). Водостійкість гортексу складає 28000 мм водяного стовпа. Така висока водостійкість необхідна, тому що тіло людини надає на одяг великий тиск. Це тиск може бути навіть більше 10000 мм водяного стовпа (воно з'являється на плечах людини при втиранні води лямками рюкзака). Отвори в мембрані такі, що вода в рідкому вигляді через них не проходить, а в пароподібному навпаки - вільно проходить.

SympaTex

Мембрана SympaTex - це тонка гідрофільна мембрана із сополімеру поліестеру і простого поліефіру. Завдяки товщині близько 0,01 мм і особливостям матеріалу мембрана SympaTex володіє малою вагою і прекрасними динамічними якостями.Мембрана Sympatex не втрачає своїх властивостей навіть при 3-х кратному розтягуванні в будь-якому напрямку. Тому Sympatex часто використовується в тих зонах одягу, де мембрана піддається підвищеному навантаженні при згинанні і терті матеріалу: лікті, коліна і плечі.

Основні характеристики Sympatex: • 100% водостійкість при тиску до 250 000 мм. ртутного стовпа; • 100% ветронепроніцаемость відповідно до текстильним стандартом EN ISO 9237; • різні тести Hohenstein Research Institute оцінюють ступінь повітропроникності як "чудову" або "хорошу"; • нешкідливість для навколишнього середовища, відповідно до стандарту Oko-Tex; • надзвичайна легкість; • висока розтяжність: мембрана не втрачає своїх унікальних властивостей навіть при розтягуванні в 3 рази в будь-якому напрямку; • висока здатністю "дихати": забезпечує виведення вологи більше 2500 г/м2 на добу; • зберігає високий ступінь функціональності тривалий час.

Cathex

Мембрана Cathex - технологічна тканина із пустотілою структурою волокон. Волокна матеріалу аналогічні розміру молекулам води, що надає матеріалу оптимальних водовідштовхувальних властивостей. Окрім цього, матеріал вирізняється здатністю до термоізоляції та виведення поту на зовні, що дозволить Вам відчути всі переваги теплого та сухого одягу. Технічні характеристики: -Коефіцієнт водонепроникності - 5 000 mm H2O/m2 -Коефіцієнт дихання - 5 літрів H2O/m2 на 24 год

Firebowl

Поліестерна тканина Firebowl виособлюється унікальними термоізоляційними властивостями , легкістю та еластичністю. Даний матеріал застосовується, як правило, в куртках сновбордичного та лижного профілю. В більшості випадків комбінується з мембраною.

Harddura

Міцний матеріал-нейлон Harddura має в 14 разів вищий коефіцієнт механічної стійкості аніж бавовна, та вчетверо цей показник перевищує механічну стійкість, міцність поліпропілену. Основні переваги матеріалу : -Відмінна циркуляція температури всередині -Механічна стійкість Технічні характеристики : -Коефіцієнт водонепроникності - 2 000 mm H2O/m2 -Коефіцієнт дихання - 2 літрів H2O/m2 на 24 год

Quantum

Структурною основою мембрани Quantum є прошарок із мікроскопічними молекулами, котрі мають добрі потовивідні особливості. Одночасно дана технологія запобігає проникненню вітру та молекул води, оскільки вони є більшими аніж міні-молекули Quantum. У виробах з цієї технологічної тканини Ви завжди відчуватимете сухість та тепло.

SENSETECH

Дворівнева ламінована мембрана SENSETECH – для надання особливих технологічних ознак виробу, оскільки тут вдало поєднані два найважливіші компоненти, водовідштовхувальність та кондиціонування. Технічні характеристики : -Коефіцієнт водонепроникності - 18 000 mm H2O/m2 -Коефіцієнт дихання – 20 000 літрів H2O/m2 на 24 год

Triguard

Технологічний матеріал із високим коефіцієнтом дихання та водовідштовхування, наявні оптимальні термоізоляційні властивості, котрі унеможливлюють потрапляння вологи ззовні та рівномірно виводять надлишкову внутрішню вологість, забезпечуючи сталий теплообмін.

Плащові тканини виготовляються в основному із капронових і лавсанових комплексних ниток та у суміші з бавовняними волокнами. Змішані тканини мають полотняне, а найчастіше діагональне переплетення. Плащові тканини характеризуються гарним зовнішнім виглядом, високою зносостійкістю, міцністю на розрив, водостійкістю, достатньою повітропроникністю, невеликою поверхневою щільністю (50– 180 г/м2), незминальністю, низьким вологопоглинанням, внаслідок чого вироби зберігають форму протягом тривалого періоду експлуатації.