Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОЛ. Методичка.doc
Скачиваний:
248
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
522.75 Кб
Скачать

Планування роботи у дитячому оздоровчому таборі

Скільки таборів – стільки планів їхньої роботи. Під час складання планів слід орієнтуватися на документи, матеріали з питань роботи з дітьми, наявні в Україні; необхідно враховувати знаменні та пам`ятні дати, події у світі, в Україні, своїй місцевості, у своєму таборі.

План роботи табору на зміну

Якщо план роботи на рік має традиційну форму, то план роботи на зміну, на наш погляд, обов'язково має бути зручним у роботі, що обумовлює його форму (Див. Додатки А, Б, ВС). Це може бути план у вигляді таблиці, розкресленої за днями тижня. У свою чергу кожна комірка розділена на три частини: час до обіду, час до вечері, час після вечері (табл.).

Цей план теж можна художньо оформити, використовуючи певні символи, аплікації. Якщо його виконати на великому аркуші, його можна вивісити на загальний огляд усіх дітей у таборі, й вони матимуть змогу самі дізнатися, що чекає на них у таборі найближчими днями та протягом усієї зміни.

План роботи загону на зміну

Кожен загін має свій план роботи на зміну, який складають на основі плану табору з урахуванням віку дітей загону. Готуючись до роботи із загоном, вихователі спочатку самі складають варіант плану, прогнозуючи побажання, інтереси, потреби дітей даного віку. Проект плану складають до початку зміни, адміністрація табору повинна підказати, які є недоліки, проблеми в плані, що треба виправити.

У загоні в перші дні обов'язково слід провести колективне (із дорослими та дітьми) планування. Необхідно обговорювати всі пропозиції дітей, делікатно підтримувати всі їхні ідеї. При плануванні заходів треба враховувати: вікові особливості дітей; контингент дітей (наприклад, загону, в якому є діти з дитячих домів, не треба проводити тематичний вечір “Я горджуся своєю родиною”); інтереси дітей (за програмою загону діти повинні бути з театральним нахилом, а більшість дітей - спортсмени); рівень взаємовідношень, що склалися (наприклад, в загоні не склалися міжнаціональні відношення, можна провести справу, під час якої діти знайомляться з малими народностями, їх культурою); психологічний і фізичний стан дітей (наприклад, недоцільно одразу після походу проводити гру або при масовому захворюванні дітей проводити гру на місцевості тощо).

Унаслідок колективного творчого пошуку з'являється план роботи загону на зміну. Колективне планування потребує майстерності, певних навичок. Це одна зі сходинок того співробітництва й взаємодії дорослих та дітей, що має бути нормою роботи із загоном.

Таблиця

Червень 200_ р.

Час

Понеділок

Вівторок

Середа

Четвер

П'ятниця

Субота

Неділя

3 9.00

3 16.30

3 19.30

У плані роботи мають бути не тільки заходи, всі справи загону слід організовувати логічно й відповідно до головної ідеї (мети) зміни.

План роботи загону теж може бути поданий у вигляді таблиці (одна комірка - один день), діти можуть оформляти його в будь-якому стилі (яскраво й весело, кумедно й оригінально. А головне - щоб цей план вивісили в зручному для дітей місці.