Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОЛ. Методичка.doc
Скачиваний:
248
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
522.75 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ГОРЛІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ ІНСТИТУТ ІНОЗЕМНИХ МОВ

Методика роботи в дитячому оздоровчому таборі

Методичні рекомендації з методики виховної роботи для студентів III курсу

Затверджено

на засіданні кафедри

педагогіки ГДПІІМ

Протокол №7

Від 1.02.2006р.

Горлівка – 2006

УДК 371. 134

ББК 74.00

М 30

Методика роботи в дитячому оздоровчому таборі : Методичні рекомендації з методики виховної роботи для студентів III курсу / Укладачі Т.В.Гринько, С.Е.Зябрева. – Горлівка, 2006. – 74 с.

Методичні рекомендації „Методика роботи в дитячому оздоровчому таборі” спрямовані авторами на підготовку студентів III курсу Горлівського державного педагогічного інституту іноземних мов до проходження практики в дитячих оздоровчих таборах та містять орієнтовні плани роботи у заміських та міських ДОТ, розкривають логіку, форму і зміст табірної зміни та особливості роботи з дітьми різного віку, пропонують приклади ігор, перелік можливих колективних творчих справ, конкурсів тощо.

Рецензенти:

Шевченко Г.П. - доктор педагогічних наук, професор, член - кореспондент АПН України, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, завідувач кафедри педагогіки;

Канішевська Л.В. - кандидат педагогічних наук, доцент, докторант Інституту проблем виховання АПН України.

Рекомендовано до друку Вченою Радою ГДПІІМ

Протокол № 11 від 25.05.06

ЗМІСТ

ВСТУП...............................................................................................................4

ЛІТНІЙ ОЗДОРОВЧИЙ ТАБІР — СИСТЕМА ДОДАТКОВОЇ ОСВІТИ...6

ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ДІТЕЙ ТА ЇХ УРАХУВАННЯ У ПРОЦЕСІ

ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.................................................................................10

ДОПОМОГА ЗНЕХТУВАНИМ ДІТЯМ............................................................16

ЛОГІКА. ФОРМИ. ЗМІСТ ТАБІРНОЇ ЗМІНИ.................................................19

ПЛАНУВАННЯ РОБОТИ У ДИТЯЧОМУ ОЗДОРОВЧОМУ ТАБОРІ..........22

ОСНОВНІ ПРАВИЛА РОБОТИ З ДІТЬМИ В ЗАГОНІ (ЗА

ДОСВІДОМ ПРАКТИКІВ)................................................................................27

ПЕДАГОГІЧНА ДІАГНОСТИКА В ОЗДОРОВЧОМУ ТАБОРІ ...................29

“Вогник” як одна з форм роботи в дот............................................31

ПОРАДИ ОРГАНІЗАТОРУ ГРИ ......................................................................40

ОФОРМЛЕННЯ КУТОЧКУ ЗАГОНУ...............................................................43

ЛІТЕРАТУРА .....................................................................................................45

Додаток А

Проект літнього відпочинку та оздоровлення дітей ...............................................................................................................................46

Додаток Б

Організація роботи пришкільного літнього спортивно-оздоровчого табору .......................

Додаток в

Міський оздоровчий табір з цілодобовим перебуванням .......................................................

Додаток Г

Сценарій ігрової програми “Здраствуйте, давайте познайомимося” .....................................

Додаток Д

Свята, розваги, конкурси ...........................................................................................................

ВСТУП

Проблема виховання й захисту молодого покоління ніколи не втратить своєї актуальності, адже діти – гарант самозбереження, здоров`я і розвитку нації. Укладаючи ресурси в дитинство, держава зміцнює майбутні продуктивні сили, забезпечує стабільність добробуту, готує активних громадян, здатних управляти державними і суспільними справами. Одним із найважливіших завдань України у сфері соціального захисту дітей є реалізація їхнього права на оздоровлення та відпочинок, які гарантовані Конвенцією про права дитини[6, с.225] та Конституцією України[9].

Літній відпочинок дитини — це не лише особлива педагогічна система чи методика. Це, перш за все, невід'ємна складова частина всієї життєдіяльності дитини, у якій гармонійно поєднуються духовно-естетичні, пізнавальні, моральні чинники, це пізнання дитиною життя найбільш природним, безпосереднім способом.

Літній оздоровчий табір, дитячий клуб, шкільний міський табір, центр дозвілля — це не лише тимчасове місцезнаходження дитини, у якому вона набуває певних навичок і знань і з захопленням проводить свій вільний час. Це необхідний осередок буття, який сприяє розкриттю потенційних духовних і фізичних можливостей кожного.

Нагадаємо, що саме живить виховну систему канікул, звідки необхідно брати педагогічні орієнтири духовної взаємодії з дітьми. Перш за все посилаємось на статтю 31 Конвенції про права дитини: "Держави-учасниці визнають право дитини на всебічну участь у культурній і творчій діяльності та сприяють наданню відповідних і різних можливостей для культурної та творчої діяльності, дозвілля та відпочинку".

Усім працівникам літнього оздоровчого табору необхідно знати правові, нормативні документи для того, щоб сформулювати, обґрунтувати власну педагогічну позицію. Це:

  • Конвенція про права дитини.

  • Національна Доктрина розвитку освіти.

  • Закон України "Про загальну середню освіту".

  • Закон України "Про позашкільну освіту".

  • Указ Президента України від 27.04.1999 № 456/99 "Про заходи щодо розвитку духовності, захисту моралі та формування здорового способу життя громадян".

• Указ Президента України від 28.01.2000 № 113/2000 "Про додаткові заходи щодо запобігання дитячій бездоглядності".

  • Концепція виховання дітей і молоді в національній системі освіти.

  • Концепція громадянського виховання особистості в умовах розвитку української державності.

Сподіваємось, що ці методичні рекомендації допоможуть практичним працівникам знайти відповіді на "літні" запитання. Ми прагнули представити спектр різноманітних ідей, підходів, рішень. Вони можуть стати гарною підмогою для творчо працюючого педагога. Фантазуйте, імпровізуйте, спільно із дітьми створюйте творчий простір життя в таборі, із тим, щоб усі — і діти, й дорослі — назавжди запам'ятали цей чарівно-казковий час — літо.

Гуманістичний погляд на тему виховання пов'язаний зі створенням умов для дитини з метою освоєння культури та саморозвитку. Допомагати людині, яка росте, шукати свій сенс у житті, створювати сприятливі умови, щоб із дитячих років її буття та спілкування з іншими людьми, із навколишнім світом було гідне людини, — це й є головне призначення вихователя.

Визначаючи гуманістичну позицію дорослого в системі виховання, насамперед потрібно пам'ятати про повагу до дитини, про стосунки, що побудовані на співробітництві, на взаємодії, а не на авторитарному впливі; про роботу педагога у відкритій позиції тощо

Договір стає основою життя колективу. Гуманістичний підхід можна описати через основні принципи, яких повинен дотримуватись педагог (у дитячому таборі педагогічний колектив користувався ними як правилами-підказками):

  1. Із самого початку та протягом усього періоду роботи педагог демонструє дітям свою повну до них довіру.

  2. Він допомагає дітям у формуванні й уточненні мети та завдань, що постають перед групами та перед кожною дитиною зокрема.

  3. Він виходить із того, що в дітей є внутрішня мотивація.

4. Він виступає для дітей як джерело різноманітного досвіду, до якого завжди можна звернутися по допомогу, зустрівшись із труднощами у вирішенні того або іншого завдання.

5. Важливо, щоб у такій ролі він виступав для кожної дитини.

6. Він розвиває в собі здатність відчувати емоційну налаштованість групи та приймати її.

7. Він намагається бути активним учасником групової взаємодії.

8. Він відкрито виражає у групі свої почуття.

9. Він прагне досягти емпатії, що дозволяє розуміти почуття та переживання кожного.

10. Нарешті, він добре знає самого себе.

Гуманістична ідея, пов'язана насамперед з ідеєю захисту дитини. Підхід до дитини з погляду її захисту підводить дорослих до завдання забезпечення її здоров'я, повноцінного життя в умовах літнього табору: захист від сваволі однолітків і дорослих; охорона від агресивних проявів соціуму; забезпечення правильної взаємодії із природою тощо. Побут, режим, фізичне та психічне самопочуття, турбота про дитину, гарантія її безпеки — один із головних, але не єдиний блок діяльності педагогічного колективу.

Другим важливим завданням літнього оздоровлення є розвиток дитини. Концептуальною, стрижневою ідеєю діяльності літніх оздоровчих таборів, майданчиків є ідея розвитку людини (якого б віку вона не була) з урахуванням її індивідуальності, неповторності. Забезпечення права дитини на розвиток розглядається як створення для дітей, підлітків, юнаків можливостей пошуку своїх питань до світу та своїх варіантів відповідей.