Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОЛ. Методичка.doc
Скачиваний:
248
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
522.75 Кб
Скачать

Аналіз проведеного в загоні заходу

За змістом

  • Яку користь від проведеної справи отримав(ла) власно ти?

      • Що було цікавого у поставленій проблемі та чому вона привернула твою увагу?

      • Які нові риси характеру і грані спілкування відкрилися тобі в інших членах загону?

      • Який на фоні інших загонів мали вигляд ми?

За організацією

      • Як пройшла підготовка до справи, що можна було змінити?

      • Що, на твою думку, найбільш вдале?

      • Чи навчився ти чомусь при підготовці загальної справи?

      • Що треба зробити, щоб не повторювати зроблених помилок?

Альтернативою “вогнику” – аналізу можуть служити “вогники” “Лавина”, “Погляд в майбутнє” та тематичні вогники.

Лавина”- це своєрідна оцінка дня, який минув, коли один з учасників починає розмову однією-двома фразами, а сусід продовжує його, повторюючи фразу попереднього виступаючого. Так поступово, від дитини до дитини, збільшується об`єм інформації.

Погляд у майбутнє” – це обговорення планів на майбутнє: на наступний день, на тиждень. Іноді розмова про майбутню справу проходить так, нібито вона вже проведена.

Тематичні вогникипосідають особливе місце в діяльності вожатого як одно з найбільш цікавих напрямків в організації розмови з теми, що хвилює дітей. Сприяючи розвитку самосвідомості особистості, такі “вогники” вимагають незвичайних обставин. Форма проведення може бути різною, наприклад:

  • калейдоскоп відвертостей;

  • театралізовані мініатюри;

  • “таємничі” розмови.

Але не варто зловживати тематичними “вогниками”. Їх повинно бути не більш 2-3 протягом зміни. Дітям заздалегідь пропонується на вибір 3-4 теми, після чого проводиться таємне голосування. Варіанти назв:

“Біла ворона”(проблемний “вогник”).

“О! Сколько нам мгновений чудных…”(поетичний).

“Любити чи дружити?”(дискусійний).

До тематичного “вогника” необхідно заздалегідь підготуватися, кожний з учасників повинен запасти 2-3 питання для всіх або для когось окремо. Ініціативні мікрогрупи придумують окремі сюжети “вогника”.

Найбільш складними є конфліктні “вогники”. Їх мета – рішення міжособистісних , міжгрупових конфліктів. Не кожному вожатому під силу провести такий “вогник”. Якщо ви не впевнені в позитивному результаті, краще запросить спеціаліста: психолога, соціального педагога.

Пропонуємо наступні форми конфліктних “вогників”:

Розмова з іграшкою”. Кожний учасник розповідає про свої проблеми іграшці.

Розмова в темряві”. В процесі спілкування в темряві діти скидають накоплені негативні емоції.

Письмо другові”. Учасники усно “пишуть” письмо другові.

Розмова з попутником”. Задається ситуація: закінчилася зміна, і треба розповісти своєму попутнику про те, що проходило в таборі.

Я не розумію”. Кожний з учасників може підійти до будь-якого гравця зі словами: “Я не розумію...”. Певної системи в організації цього “вогнику” на існує.

Електричний стілець”. Один з учасників сидить на стільці спиною до групи. Кожний з дітей пише анонімну записку зі стислою характеристикою на того, хто сидить, а вожатий зачитує їх.

Цей “вогник” дуже складний в психологічному плані, і проводити його треба, максимально сконцентрувавшись на проблемі, що обговорюється, пам`ятаючи про принцип : “Не нашкодь”.

У кінці зміни проводять підсумкові “вогники”.

“Вогник” “Розкажи мені про мене” – своєрідне підведення підсумків життя загону за зміну, підготовка дитини до повернення додому в звичне коло спілкування та життєдіяльності. Про кожного учасника “вогника” висловлюють свою думку 2-3 людини (їх називає той, про кого буде йти мова).

Зворушливим та пам`ятним є “вогник” “Живий вогонь”. Розмова йде по колу, в центрі якого горить багаття. В руках у кожного з дітей – незапалена свічка. До кінця “вогника” свічки горять у всіх учасників. Це дуже красиво і символічно: з`являються нові друзі, нові ідеї для реалізації після канікул.

Заключним етапом такого “вогнику” може стати .розміщення свічок у вигляді серця на галявині; відправлення “живого” вогню в плавання на заздалегідь підготовлених корабликах; прикрашення запаленими свічками дерева і проведення коло нього імпровізованого концерту. Приклавши трохи фантазії, ви зможете створити якесь феєричне прощальне діяння, яке надовго збережеться в пам`яті ваших вихованців та стане логічним завершенням їх життя в загоні.