Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Судмед / SM_pract_Medic UKR

.pdf
Скачиваний:
379
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
3.66 Mб
Скачать

068. При пострілі в упор дробом утворюються множинні вхідні рани, ТОМУ ЩО при пострілі в упор дробом вхідні рани формуються кожною дробиною.

069. Картонний та повстяний пижі відносяться до додаткових факторів пострілу, ТОМУ ЩО пижі можуть викликати ушкодження при влученні в тіло людини.

070. По характеру відбитка дулового зрізу зброї (штанц-марці) можна установлювати вид вогнепальної зброї, ТОМУ ЩО штанц-марка може відбивати конструктивні особливості дулового зрізу зброї.

071. В області вхідного вогнестрільного поранення при пострілі в упор можуть виникнути додаткові розриви шкіри, ТОМУ ЩО при пострілі в упор кіптява й порошинки пролітають усередину ранового каналу.

072. Кількість додаткових розривів шкіри вхідної рани при пострілі в упор дозволяє установити конкретний екземпляр зброї, ТОМУ ЩО кожна зброя має властиву для неї кількість нарізів каналу ствола.

073. Ободок здертя утворюється тільки при пострілах із близької відстані, ТОМУ ЩО ободок здертя формується за рахунок дії на шкіру попередкульового повітря і порохових газів.

074. При пострілі з пістолета формування феномена Виноградова неможливо, ТОМУ ЩО одним з умов формування ознаки Виноградова є швидкість польоту кулі більш 500 м/сек.

075. Установити послідовність ушкоджень, заподіяних чергою із сучасної автоматичної вогнепальної зброї, неможливо, ТОМУ ЩО сучасна автоматична вогнепальна зброя має високу скорострільність.

076. Відрізнити перше поранення від другого по інтенсивності пояска обтирання неможливо, ТОМУ ЩО і перша, і друга кулі несуть на собі однакову кількість нагару і мастила.

077. При наявності двох ранових каналів у грудній клітині, один із яких східчастий, а інший безупинний, можна встановити послідовність заподіяння цих ушкоджень, ТОМУ ЩО перше поранення грудної клітини, як правило, призводить до колабіровання легені.

078. При пораненнях м’яких тканин черговість їхніх ушкоджень можна встановити по інтенсивності крововиливу, ТОМУ ЩО при першому пораненні, як правило, пошкоджуються великі кровоносні судини.

311

079. При пострілах із дефектної зброї (обрізів) спостерігається поліморфізм вхідних вогнестрільних ушкоджень, ТОМУ ЩО укорочення ствола зброї призводить до порушення польоту кулі та її деформації.

080. Фактична дистанція пострілу встановлюється експериментальною стріляниною по мішені з наступним порівняльним дослідженням, ТОМУ ЩО фактична дистанція пострілу встановлюється розрахунковим методом.

081. Для компактної дії дробу характерне руйнування або відриви частини тіла, ТОМУ ЩО при пораненні дробом виникають множинні наскрізні поранення.

Інструкція до питань 82-116

У лівому стовпчику приведені пронумеровані питання (фрази), у правому — позначені латинськими буквами варіанти відповідей. Для кожного питання (фрази) треба підібрати тільки ОДНУ відповідну відповіді букву. УВАГА! Кожна відповідь у процесі виконання завдання може бути використована один раз, декілька разів або не використовуватися взагалі.

082.Дефект тканини (мінус-тканина).

А) ознака вхідної вогнестрільної рани;

083.

Ободок здертя.

В) ознака вихідної вогнестрільної ра

084.

Кільце повітряного зсаднення.

ни;

085.

Імпрегнація порошинок навколо

С) ознака вхідної або вихідної вогне-

 

рани.

стрільної рани;

086.

Щілиноподібна форма рани.

D) ознака нехарактерна для вхідної

087.

Наявність у рані кісткових оскол-

або вихідної вогнестрільної рани.

 

ків або часток внутрішніх органів.

 

088.Пилкоподібний характер країв рани.

089.

Сліпий характер поранення.

А) ознака кульового поранення;

090.

Наявність кільця повітряного

В) ознака дробового поранення;

 

здертя.

С) ознака кульового або дробового

091.

Щілиноподібна форма рани.

поранення;

092.

Штанцмарка.

D) не служить ознакою кульового і

093.

Фестончасті краї вхідної вогне-

дробового поранень.

 

стрільної рани.

 

094.

Множинність ранових каналів.

 

095.Червоне забарвлення тканин по ходу ранового каналу.

096. Розмір рани.

А) ознака послідовності спричинення

097.

Характер відкладення кіптяви

ушкоджень;

 

навколо розташованих ран.

В) ознака дистанції пострілу;

098.

Штанцмарка.

С) ознака послідовності спричинення

312

099.

Співвідношення мастила і нагару

ушкоджень і дистанції пострілу;

 

в пояску обтирання.

D) не є ознакою послідовності заподі-

100.

Наявність крові у каналі ствола

яння ушкоджень або дистанції пос-

 

зброї.

трілу.

101.Червоне забарвлення тканин ранового каналу.

102.З'єднання тріщин плоских кісток по типу «кінець у бік».

103.Щаблиноподібний рановий канал у грудній клітині.

104.

Наявність кіптяви на другому

А) ознака постріла в упор;

 

прошарку перепони при відсутно-

В) ознака постріла з близької відстані;

 

сті на першому.

С) ознака постріла через перепону;

105.

Наявність ран, заподіяних друго-

D) ознака, що характеризує «феномен

 

рядними снарядами.

Виноградова»;

106.

Наявність мікроопіків шкіри нав-

Е) не є ознакою вище перерахованих

 

круги вхідної рани.

ситуацій.

107.Наявність ділянки металізації навколо вхідної рани.

108.Відкладення кіптяви на перепоні у формі променистого віденця.

109.Овальна форма рани.

110. Наявність слідів впливу додаткових факторів пострілу тільки по ходу ранового каналу.

111.Зсаднення країв рани на виході вогнестрільної рани.

112.Вивернуті краї рани на вході кулі.

 

 

Фактор, що ушкоджує:

113.

Зона вибухової хвилі.

А) полум'я вибуху;

114.

Буро-вибухові роботи.

В) продукти детонації вибухової

 

 

речовини.

 

 

С) осколки оболонки снаряда.

 

 

D) вторинні снаряди.

115.

Зона дії вибухової хвилі.

А) синці;

116.

Зона дії осколків і вторинних

В) садна;

 

снарядів.

С) відриви частин тіла;

 

 

D) поранення осколками.

313

Ситуаційні задачі

ЗАДАЧА 1. Завдання:

1.З якої дистанції зроблено постріл?

2.Який напрямок ранового каналу?

3.Чи можливо виключити, що ушкодження нанесене сторонньою рукою?

При судово-медичному дослідженні трупа гр. Н. виявлене вогнестрільне ушкодження голови. У правій скроневій ділянці наявний отвір неправильної форми з дефектом тканини і лінійними розривами, що поширюються вгору та вниз на 0,7- 0,8 см від нього із незначними накладаннями навколо нього речовини сірого кольору. В цій ділянці виразно визначається здертя шкіри у вигляді витягнутого овалу, що розташовується навколо отвору. У лівій скроневій ділянці голови щілиноподібної форми ушкодження розміром 0,3×0,2 см без дефекту тканини. При дослідженні ранового каналу відзначається значне відкладення кіптяви і порошинок, що розташовуються ближче до отвору на правому боці голови. Ушкодження правої скроневої кістки має форму усіченого конуса, основа якого спрямована всередину, а на лівій скроневій — назовні.

ЗАДАЧА 2. Завдання:

1.Яка причина смерті?

2.З якої дистанції зроблено постріл і який напрямок ранового каналу?

3.Чи можливо заподіяння даного ушкодження власною рукою або це виключається?

У квартирі був виявлений труп жінки. При судово-медичному дослідженні було встановлено таке. На шкіряній куртці зліва на відстані 16 см від плечового і 12 см від бічного швів розташовувався округлої форми отвір із дефектом тканини і нечітко вираженим пояском обтирання. На білій кофточці, що розташовується під курткою, відповідно попередньому описаному ушкодженню було таке ж саме ушкодження. Навколо нього круглястої форми сірого кольору накладання кіптяви діаметром 1,1 см. Між краєм отвору і краєм відкладання кіптяви визначався світлий проміжок шириною в 5 мм. На шкірі грудей ліворуч у V межребер'ї по середньо ключичній лінії отвір круглястої форми із дефектом тканини і коричневим ободком здертя. На спині в лівій лопатковій ділянці щилиноподібної форми ушкодження без дефекту тканини. Такого ж характеру ушкодження виявлено і на задній поверхні одягу. При внутрішньому дослідженні відзначалося ушкодження лівого шлуночка серця і лівої легені, плями Мінакова під ендокардом лівого шлуночка, 1500 мл крові в лівій плевральній порожнині.

ЗАДАЧА 3. Завдання:

1.Яка причина смерті?

2.Де розташовуються вхідний і вихідний отвори?

3.Який напрямок ранового каналу?

314

У старому покинутому будинку був виявлений труп чоловіка з різко вираженими гнильними змінами і без одягу. При зовнішньому огляді трупа вдалося виявити два отвори, що розташовуються в ділянці правого підребер'я і на спині праворуч, на відстані 10 см від крила правої клубової кістки і на 8 см від лінії остистих відростків хребців. Зважаючи на різко виражені гнильні зміни яких не будь особливостей щодо описаних отворів визначити не вдалося. Не дало очікуваних результатів і рентгенографічне дослідження. При внутрішньому дослідженні в черевній порожнині виявлено біля 2000 мл темно-червоного кольору рідини. На передній поверхні правої частки печінки був зірчастої форми отвір із 5-ма тріщинами, довжиною по 5-6 см кожна. На задньо бічній поверхні цієї ж частки печінки розташовувалося такого ж характеру ушкодження, але більш велике і довжина кожного променя сягала 12-15 см.

ЗАДАЧА 4. Завдання:

До якого попереднього висновку може дійти експерт на місці події?

В одній з квартир дома був виявлений труп чоловіка 28 років із щільно затиснутим у правій руці пістолетом системи ТТ. При огляді встановлено, що труп рівномірно охолоджений, трупні плями розташовуються на задньо бічних поверхнях тулуба, при натисканні стають частково блідими і відновлюють своє забарвлення через 25 хвилин. Трупне заклякання добре виражене у всіх групах м'язів. Ознаки гниття відсутні. На лівій полі піджака, на відстані 28 см від плечового і 18 см від бічного швів розташовується круглястої форми отвір із дефектом тканини. Такого ж характеру ушкодження виявлене на сорочці і майці. В ділянці V межребір'я ліворуч, по середньо ключичній лінії є круглястої форми отвір діаметром 0,5 см із ободком здертя коричневого кольору шириною 0,3 см. В ділянці лівої лопатки щілиноподібної форми ушкодження без виразного дефекту тканини. Такого ж характеру ушкодження відзначено і на задній поверхні одягу. З метою визначення характеру накладень навколо отвору у білу порцелянову чашку наливали концентровану сірчану кислоту і додавали кристали дифеніламіну. Потім додавали зішкріб із тканини навколо отвору, розташованого на передній поверхні піджаку. При цьому відзначалося, що деякі частинки, спускаючись на дно чашки, залишають за собою блакитний слід.

ЗАДАЧА 5. Завдання:

1.Де розташовані вхідні і вихідні отвори?

2.Яка послідовність нанесення ушкоджень?

3.Чи можливо встановити калібр вогнепальної зброї і якщо так, то за якою

ознакою?

На кістках черепа лівої скроневої ділянки розташовуються два отвори правильної круглястої форми, із рівними краями, діаметром 9 мм. Від отвору, який розташовується дещо попереду і зверху від іншого отвору, відходять радіальні тріщини в кількості 5 і довжиною від 7 до 10,5 см. Крім того, є і концентричні трі-

315

щини. Навколо ж іншого отвору виявлено тільки радіальне розташовані тріщини, хід яких переривається тріщинами від попереднього ушкодження. Діаметр ушкодження з внутрішньої сторони скроневої кістки дорівнює 14 мм. На правій скроневій кістці два ідентичних отвори з діаметром 15 мм на внутрішній пластинці і

18мм на зовнішній.

ЗАДАЧА 6. Завдання:

1.Яка причина смерті?

2.З якої дистанції зроблено постріл?

3.Де розташований вхідний і вихідний отвір?

4.Який напрямок має рановий канал?

5.Чи можливо заподіяти таке ушкодження власною рукою?

В постанові слідчого зазначено, що рядовий Л. був призначений на гарнізонну вартову службу вартовим поста. У 0 годин 50 хвилин був виявлений мертвим. В 2-х метрах від нього лежав автомат системи АКМ із відсутнім одним патроном в магазині. При експертизі трупа встановлено: на правій полі шинелі, на відстані 15 см від її бічного і 87 см від нижнього країв, розташовується круглястої форми отвір із незначним дефектом тканини. Навколо нього накладання речовини сірого кольору у вигляді овалу, який витягнутий ліворуч та донизу. Ідентичні ушкодження відзначаються на гімнастерці і майці, але без будь-яких забруднень. У правому підребер'ї, на відстані 4 см від реберної дуги і 12 см від середньої лінії живота є круглястої форми ушкодження із дефектом тканини, що добре визначається, і має ободок здертя (ширина його праворуч зверху 4 мм; знизу ліворуч ―1 мм). При внутрішньому дослідженні виявлено наскрізне поранення шлунка, брижі тонкої кишки, повний поперечний розрив аорти в місці її біфуркації, ушкодження IV поперекового хребця. У поперековій ділянці на рівні IV поперекового хребця, на відстані 3 см ліворуч від нього розташовувався отвір щилиноподібної форми, розміром 2×0,5 см без дефекту тканини.

ЗАДАЧА 7. Завдання:

1.З якої вогнепальної зброї заподіяно ушкодження?

2.З якої дистанції зроблено постріл?

3.Чи можливо заподіяння даного ушкодження власною рукою?

4.Визначити приблизний час настання смерті?

У жовтні в одному із лісових масивів біля села. був виявлений труп чоловіка, який майже цілком скелетований. Хрящі та зв'язки на трупі були збережені. При дослідженні одягу трупа на спинці піджака праворуч виявлений круглястої форми отвір діаметром 2,5 см із злегка розчавленими краями і дефектом тканини. Ідентичного характеру ушкодження розташовувалися на напівзотлілих сорочці і майці. Виявлено перелом II ребра по правій лопатковій лінії з наявністю дефекту кістки по нижньому його краю розміром 0,2×0,3 см. У гнильно змінених внутрішніх

316

органах знайдено 4 картечини, 2 повстяних і 1 картонний пижі. Інших будь-яких ушкоджень не виявлено.

ЗАДАЧА 8. Завдання:

1. До якого попереднього висновку може дійти спеціаліст в галузі судової медицини, який оглядав труп?

2. Чим можна пояснити таке велике ушкодження голови?

В 20 метрах від вартової будки був виявлений труп гр. Н., що ніс службу по охороні об'єкта. Під час огляду трупа виявлено: чобіт і шкарпеток із правої ноги зняті. На трупі значне ушкодження голови. Кістки криши черепа були відсутні. Разом із речовиною головного мозку вони були виявлені на відстані 1,5 метрів від трупа. В ділянці підборіддя розташовувався круглястої форми отвір діаметром 0,9 см із хрестоподібним розривом шкіри навколо нього та значним накладенням кіптяви. Поруч із трупом лежав карабін системи СКС із відсутнім одним патроном у магазині.

ЗАДАЧА 9. Завдання:

1.Де розташовувався вхідний і вихідний отвір?

2.Який напрямок ранового каналу?

3.Яке було взаїморозташування людини, що стріляла і постраждалого в

момент пострілу?

Гр-ну Н. було нанесено вогнестрільне поранення в праве стегно при його спробі втечі з місця, де він відбував покарання. Після поранення він був доставлений у лікувальну установу, де йому була зроблена хірургічна обробка рани. Через чотири доби гр-н Н. помер. Судово-медичний експерт, що робив дослідження трупа, не знайшов в історії хвороби опису характеру ушкоджень ранового каналу, за яким можна було б встановити розташування вхідного і вихідного отворів. Досліджуючи праве ушкоджене стегно, встановлено: на задній поверхні середньої третини стегна розташовується післяопераційна рана з 4-ма шовковими швами. Такого ж характеру рана була і на передній поверхні стегна. На задній поверхні стегнової кістки круглястої форми отвір із дефектом кістки діаметром 9 мм із шостьми радіальними тріщинами, довжина яких становить 7-9 см. На передній поверхні кістки, що описується, є дефект діаметром 1,5 см із чотирма тріщинами до 12-15 см, які відходять від нього, та йдуть паралельно довжині кістки. В м'яких тканинах передньої поверхні стегна на рівні описаного вище ушкодження виявлені дрібні кісткові уламки.

ЗАДАЧА 10. Завдання:

1.Яка причина смерті?

2.З якої дистанції зроблено постріл?

3.Чи є характерним це ушкодження для його заподіяння власною рукою?

317

У лісі мисливцем був виявлений труп чоловіка. Поруч із ним лежала мисливська рушниця із стріляною гільзою в патроннику. При дослідженні трупа якихнебудь ушкоджень на одязі не виявлено. Тілогрійка, піджак, сорочка були розстебнуті. На шкірі грудей ліворуч, в ділянці IV міжребер'я по середнь оключичній лінії розташовувався круглястої форми отвір із дефектом тканини, фестончастими краями, діаметром 1,5 см. Навколо цього ушкодження відзначалися незначні накладання речовини сірого кольору. При внутрішньому дослідженні виявлене велике ушкодження серця і лівої легені, у якому знаходилося значна кількість дробинок і пижі, а також темно-сірого кольору накладення на тканинах пошкодженого серця і легені.

ЗАДАЧА 11. Завдання:

1. Визначити відстань пострілу.

Труп у зимовому одязі. На пальто, піджаці і сорочці, в області передньої поверхні, виявлені круглясті пошкодження які зіставляються між собою та мають діаметр до 3 см кожне. Краї пошкоджень розчавлені, просочені кров'ю. Навколо пошкодження на пальто мається інтенсивне відкладення кіптяви і порошинок у радіусі до 8 см.. Під одягом на груди у III межребір'ї ліворуч по сосковій лінії мається рановий отвір діаметром 3 см. Отвір круглястої форми із здертими фестончастими краями. Додаткових факторів пострілу на шкірі навколо рани не виявлено. У рановому каналі виявлений дріб.

ЗАДАЧА 12. Завдання:

1.Визначити відстань та напрям пострілу.

2.Де розташований вхідний отвір?

У підщелепній області посередині отвір неправильної овальної форми розміром 3×2 см із глибокими розривами шкіри довжиною до 1,5 см та відшаруванням країв. Навколо отвору і на початку ранового каналу виявлені кіптява і порошинки. У тім'яно-потиличній області відкритий багато осколковий перелом кісток черепа з дефектом розмірами 3×7 см. М'які тканини по краях дефекту із клаптеподібними нерівними краями. У глибині цього ушкодження видні обривки оболонок головного мозку, залишки речовини головного мозку та дрібні відламки кісток черепа.

318

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ НА ТЕМУ:

«СУДОВО-МЕДИЧНА ЕКСПЕРТИЗА УШКОДЖЕНЬ ТА СМЕРТІ ВІД ДІЇ КРАЙНІХ ТЕМПЕРАТУР»

ОБГРУНТУВАННЯ ТЕМИ ЗАНЯТТЯ

В практичній роботі лікаря будь-якого фаху, в тому числі і при виконанні ним функцій лікаря-експерта, можуть бути випадки ураження людини дією високої та низької температури. У зв’язку з цим досить важливими є знання для встановлення факту пошкодження крайніми температурами на підставі яких вирішують всі питання, що можуть виникнути у правоохоронних органів у разі загальної або місцевої дії на організм людини високої та низької температури.

МЕТА ЗАНЯТТЯ: навчити студентів особливостям проведення експертизи, виявленню діагностичних ознак зажиттєвого впливу на організм людини крайніх температур, а також обгрунтуванню причини смерті у разі дії на організм крайніх температур.

МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАНЯТТЯ

1.Судово-медична документація («Акт судово-медичного дослідження трупа» або «Висновок експерта») у разі впливу на потерпілого крайніх температур.

2.Протокол огляду місця події.

3.Результати лабораторних досліджень.

4.Ілюстративний матеріал — схеми, таблиці, препарати.

5.Набір контрольних тестових завдань.

6.Ситуаційні задачі.

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТТЯ

1.Опрацювання теми заняття.

2.Самостійна робота з судово-медичною документацією з обгрунтуванням причини смерті.

3.Тестовий контроль засвоєних знань.

4.Вирішення ситуаційних задач.

ПЕРЕЛІК ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ, ЯКИМИ ПОВИННІ ВОЛОДІТИ СТУДЕНТИ З ПОПЕРЕДНІХ КАФЕДР

1.Знати механізм дії крайніх температур на організм людини.

2.Знати клінічні прояви місцевого та загального впливу високої та низької температур на організм людини.

3.Вміти визначати ступінь та площу ураження при опіках та відмороженнях.

319

ПЕРЕЛІК ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ, ЯКІ ПОВИННІ ЗАСВОЇТИ СТУДЕНТИ НА ЗАНЯТТІ

1.Знати морфологічні прояви у разі дії на організм крайніх температур.

2.Вміти описати труп на місці події при підозрі на смерть від переохолодження.

3.Вміти описати опіки, визначити, чим вони були спричинені.

4.Вміти проводити діагностику ступенів відмороження за морфологічною характеристикою ушкодження тканин.

5.Вміти встановлювати ступінь тяжкості тілесних ушкоджень при опіках і відмороженнях, розмір втрати загальної або професійної працездатності.

6.Вміти формулювати та обгрунтовувати причину смерті у разі дії на організм крайніх температур.

ЕЛЕМЕНТИ ЗАНЯТТЯ, ЯКІ ПІДЛЯГАЮТЬ ОБОВ’ЯЗКОВІЙ ОЦІНЦІ

1.Теоретичні знання з теми.

2.Вміння визначати та обгрунтовувати причину смерті за судово-медичною документацією.

3.Вирішення контрольних тестових завдань.

4.Вирішення ситуаційних задач.

ОСНОВНІ ТЕРМІНОЛОГІЧНІ ПОНЯТТЯ

Опік — ушкодження тканин від місцевої дії високої температури.

Правило дев’ятки — методика визначення площі опіку в % до всієї поверхні тіла.

Опікова хвороба — патологічні зміни внутрішніх органів, що розвиваються в організмі людини при значних глибоких опіках через 3-5 діб після їх отримання.

Тепловий удар — гостре перегрівання тіла із швидким підвищенням його температури.

Сонячний удар — тяжкі розлади діяльності центральної нервової системи внаслідок тривалої вибіркової дії сонячного випромінювання на ділянку голови.

Поза боксера — післясмертна поза трупа при обгорянні.

Відмороження — ушкодження, що виникає при тривалій дії низької температури на частини тіла.

Поза калачиком — поза трупа при охолодженні.

Плями Вишневського — крововиливи в слизову оболонку шлунка при смерті від переохолодження.

БЛОК ІНФОРМАЦІЇ

Постійність температури тіла людини підтримується саморегулюванням про-

320

Соседние файлы в папке Судмед