Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Судмед / SM_pract_Medic UKR

.pdf
Скачиваний:
379
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
3.66 Mб
Скачать

3)емфізему легень із розпливчастими блідо-червоними субплевральними крововиливами;

4)гемоділюцію.

056.При підозрі на утоплення на діатомовий аналіз доцільно спрямовувати:

1)печінку;

2)нирку;

3)рідину з пазухи основнох кістки, кістковий мозок;

4)легені.

057.При повішенні петля найбільш частіше буває:

1)нерухома;

2)відкрита;

3)замкнута;

4)ковзна.

058.Ковзна петля при повішенні буває:

1)замкнута;

2)відкрита;

3)горизонтальна;

4)нерівномірно виражена.

Інструкція до питань 59-75

Питання складається з двох тверджень, пов’язаних спілкою ‘ТОМУ ЩО’. Спочатку визначите, вірно або невірно кожне з двох тверджень по окремості, а потім, якщо обидва вірні, визначите, вірний або невірний причинно-слідчий взаємозв’язок між ними.

ВИБЕРІТЬ:

Відповідь

Твердження I

Твердження II

Зв’язок

А

вірно

вірно

вірний

В

вірно

вірно

невірний

С

вірно

невірно

невірний

D

невірно

вірно

невірний

Е

невірно

невірно

невірний

059. Локалізація странгуляційної борозни залежить від виду странгуляційної асфіксії, ТОМУ ЩО локалізація странгуляційної борозни визначається типом петлі.

060. Напрямок странгуляційної борозни, що косовосходить, служить достовірною ознакою смерті в результаті повішення, ТОМУ ЩО напрямок странгуляційної борозни, що косовосходить, указує на вертикальне положення тіла у момент затягування петлі.

271

061. По странгуляційної борозні диференціювати повішення від удавлення петлею достатньо складно, ТОМУ ЩО странгуляційна борозна може мати однаковий характер і локалізацію як при повішенні, так і при удавленні петлею.

062. Циркулярне розташування трупних плям у дистальних відділах кінцівок характерно для повішення, ТОМУ ЩО циркулярний характер трупних плям у дистальних відділах кінцівок можливий лише при вертикальному положенні тіла.

063. При повішенні можуть утворюватися надриви інтими сонних артерій (ознака Амюссе), ТОМУ ЩО поява ознаки Амюссе в основному обумовлено різкими коливаннями артеріального тиску.

064. Локалізація і характер переломів під’язичної кістки дозволяють диференціювати удавлення петлею й удавлення руками, ТОМУ ЩО локалізація і характер переломів під’язичної кістки залежить від виду странгуляційної асфіксії.

065. При повішенні плями Тардье можуть бути відсутні, ТОМУ ЩО при повішенні безпосередньою причиною смерті може служити рефлекторне припинення серця.

066. Шматочок шкіри з області странгуляційної борозни варто спрямовувати на гістологічне дослідження, ТОМУ ЩО при гістологічному дослідженні шкіри можна встановити ознаки її сдавлення.

067. Наявність шлункового вмісту у бронхіолах і альвеолах ще не є доказом смерті від аспірації блювотних мас, ТОМУ ЩО шлунковий уміст може потрапляти у дихальні шляхи і посмертно, наприклад при гнильній трансформації трупа.

068. Наявність білісоватої стійкої дрібноопухирчастої піни у дихальних шляхах служить ознакою смерті в результаті утоплення, ТОМУ ЩО білісовата стійка дрібнопухирчаста піна у дихальних шляхах утворюється при кашльових дихальних порухах із води, слизу і повітря, що знаходяться у дихальних шляхах.

069. Одним з ознак смерті в результаті утоплення є гемоділюція, ТОМУ ЩО при смерті в результаті утоплення вода проникає через неушкоджену шкіру в кровоносне річище.

070. Наявність рідини у пазусі клиноподібної кістки служить ознакою тривалого перебування трупа у воді, ТОМУ ЩО рідина проникає у пазуху клиноподібної кістки лише при тривалому перебуванні трупа у воді.

071. При розтині трупа, витягнутого з води, доцільно досліджувати шийний відділ хребта, ТОМУ ЩО дослідження шийного відділу хребта дозволяє встановити тип танатогенезу при утопленні.

272

072. Наявність рідини у плевральній і черевній порожнині (ознака Моро) не доказує факту смерті в результаті утоплення, ТОМУ ЩО ознака Моро формується у післясмертному періоді.

073. Задушення руками завжди є вбивством, ТОМУ ЩО самогубство та нещасний випадок при задушенні руками неможливі.

074. Експериментальні самоповішення в дослідницьких цілях ніколи не проводилися, ТОМУ ЩО механічна асфіксія завжди закінчується смертю.

075. Повішення здійснюється тільки при вертикальному положенні тіла, ТОМУ ЩО при горизонтальному положенні тіла повішення можливе.

Інструкція до питань 76-120

У лівому стовпчику приведені пронумеровані питання (фрази), у правому — позначені латинськими буквами варіанти відповідей. Для кожного питання (фрази) треба підібрати тільки ОДНУ відповідну відповіді букву. УВАГА! Кожна відповідь у процесі виконання завдання може бути використована один раз, декілька разів або не використовутися взагалі.

 

 

Ознака:

076.

Субкон'юнктивальні екхімози.

А) повішення;

077.

Горизонтальне розташування

В) удавлення петлею;

 

странгуляційної борозни.

С) повішення або удавлення петлею;

078.

Странгуляційна борозна, що

D) не є ознакою повішення або

 

косовосходить.

удавлення петлею.

079.

Рівна глибина борозни на всіх

 

 

ділянках.

 

080.

Крапкові крововиливи у тканинах

 

 

кінця язика.

 

081.

Надриви інтими сонних артерій.

 

082.

Крововиливи в місці прикріплен-

 

 

ня кивальних м'язів до ключиці.

 

083.

Крововиливи у межхребцевих

 

 

дисках.

 

084.

Плями Тардье.

 

085.

Рідкий стан крові в трупі.

 

 

 

Ознака:

086.

Мацерація шкіри.

А) утоплення;

087.

«Гусяча шкіра».

В) странгуляційної асфіксії;

088.

«Екхімотична маска».

С) утоплення або странгуляційної

089.

Свинцево-сіре з розоватою

асфіксії;

 

лямівкою по периферії

D) не є ознакою утоплення або

 

забарвлення трупних плям.

странгуляционої асфіксії.

273

090. Гемоділюція.

091.Наявність рідини у верхнещелепній пазусі.

092.Переломовивих II шийного хребця з ушкодженням продовговатого мозку.

093.Осередкові крововиливи у корінь язика і надгортанник.

094.Розпливчасті блідо-червоні субплевральні крововиливи.

095.Карміново-червоний набряк легень.

 

 

Може бути:

096.

Виражені ознаки перебування

А) утоплення;

 

трупа у воді.

В) перебування трупа у воді;

097.

Негативний результат досліджен-

С) обидва види.

 

ня на діатомовий планктон.

 

098.

Повішення завжди здійснюється

А) да;

 

із застосуванням петлі.

В) ні.

 

 

Смерть наступає:

099.

Асфіксія в обмеженому замкнено-

А) від надлишку двоокису вуглецю;

 

му просторі.

В) від недоліку кисеню.

100.

Ознака Амюссе.

А) повішення у петлі;

101.

Ознака С.В. Крушевського.

В) утоплення;

102.

Ознака К. Вальхера.

С) задушення руками;

103.

Ознака Моро.

D) стискання грудної клітки і живота.

104.

Ознака В.О. Свешнікова.

E) не є ознакою механічної асфіксії.

105.Ознака Мартіна.

106.Ознака О.В. Русакова-Ф.І. Шкаравського.

107.Ознака Пупарєва.

108.Ознака А. Лакассаня.

109.Ознака Оливье-Данжера.

110.Ознака А. Сімона.

111.Ознака І.Л. Каспера.

112.Ознака А. Пальтауфа.

113.Ознака Н.С. Бокаріуса.

114.Ознака П. Бруарделя.

115.Ознака В.Г. Бернарда.

116.Ознака З.Ю. Сабинського.

274

117.Ознака І.І. Нейдінга.

118.Ознака К. Ульріха.

119.Ознака Фегеерлунда.

120.Ознака Шавіньї.

Ситуаційні задачі

ЗАДАЧА 1. Завдання:

Уважно вивчити зміст задачі, визначити та обгрунтувати причину смерті, встановити давність настання смерті

Під час судово-медичного дослідження трупа гр. П., 1932 року нар., виявлено таке: високо на шиї, вище рівня щитоподібного хряща розташована странгуляційна борозна темно-коричневого кольору, яка йде знизу вверх та справа наліво. Борозна відсутня на задній поверхні шиї, найкраще виражена на передній її поверхні, де глибина становить 0,2 см, а ширина 1,5 см.

Трупні плями, інтенсивні, фіолетового кольору з дрібними крапчастими крововиливами, розташовані на нижніх кінцівках. При дозованому надавлюванні свого кольору не змінюють. Кінчик язика защемлений поміж передніми зубами, підсохлий, має темно-коричневий колір. При внутрішньому дослідженні кров темночервона, рідка, внутрішні органи повнокровні. На поверхні легень наявні дрібно крапчасті крововиливи темно-червоного кольору.

ЗАДАЧА 2. Завдання:

Уважно вивчити зміст задачі, визначити та обґрунтувати причину смерті, встановити давність настання смерті

Під час судово-медичного дослідження трупа гр. Л., 56 років, встановлено таке: на шиї нижче рівня щитоподібного хряща розташована странгуляційна борозна світло-коричневого кольору шириною 1 см. та глибиною 0,1 см. Борозна йде в горизонтальному напрямку, рівномірно виражена по всій поверхні шиї. На задній поверхні шиї наявна ділянка здертя 2х1,5 см.

Трупні плями інтенсивного фіолетового кольору, розташовані на задньо бічних поверхнях тіла, при надавлюванні стають блідими та відновлюють своє забарвлення через 16 хвилин. При внутрішньому дослідженні виявлена рідка темночервона кров, множинні дрібно крапчасті крововиливи на поверхні серця та легень, внутрішні органи повнокровні.

ЗАДАЧА 3. Завдання:

Уважно вивчити зміст задачі, визначити та обґрунтувати причину смерті, встановити давність настання смерті.

При судово-медичному дослідженні трупа гр-ки К., 26 років виявлено наступне: на шиї вище рівня щитоподібного хряща розташована странгуляційна борозна № 1 темно-коричневого кольору, яка йде у косо-висхідному напрямку знизу вверх

275

спереду назад. Від козелка правого та лівого слухового отвору розташована на відстані 6 см. Найкраще виражена борозна на передній поверхні шиї, де її ширина становить 0,8 см, а глибина 0,1 см. На задній поверхні шиї у її волосистій ділянці борозна відсутня. На шиї також наявна странгуляційна борозна № 2 світлокоричневого кольору, яка розташована нижче рівня щитоподібного хряща, йде в горизонтальному напрямку, замкнена, рівномірно виражена по всій поверхні шиї, шириною 0,3 см та глибиною 0,2 см.

Для лабораторного дослідження вилучені шматочки шкіри з странгуляційними борознами та рядом розташованої неушкодженої шкіри. При біохімічному дослідженні встановлено, що рівень серотоніну в странгуляційній борозні № 1 становить 35,6 нмоль/г наважки шкіри, в контрольній шкірі — 32,5 нмоль/г, коефіцієнт співвідношення їх рівня — 1,1; рівень вільного гістаміна в борозні — 59,4 нмоль/г, в контролі — 55,3 нмоль/г. коефіцієнт співвідношення їх рівнів— 1,07.

В странгуляційній борозні № 2 рівень серотоніну становить 76,4 нмоль/г, в контролі — 30,5 нмоль/г, коефіцієнт співвідношення їх рівнів — 2,5. Рівень вільного гістаміна в борозні становить 79,9 нмоль/г, в контролі — 52,3 нмоль/г, коефіцієнт співвідношення їх рівнів — 1,53.

ЗАДАЧА 4. Завдання:

Уважно вивчити зміст задачі, визначити та обґрунтувати причину смерті, встановити давність настання смерті, оцінити ушкодження, виявлені при дослідженні трупа.

Труп гр-ки А., 23 років, був виявлений у лісі 24 травня близько 22 годин. Одяг на трупі був у безладді — поділ плаття, і комбінація підняті догори, труси опущені. Труп зверху прикритий березовими гілками, з частково підсохлими листами. Трава під трупом блідо-жовта, поруч в окружності вона прим'ята, яскравозеленого кольору.

Температура повітря 20-24 травня вночі була +10-12°С, двічі був невеликий дощ.

При судово-медичному дослідженні трупа 25 травня о 9 годині відзначено:

На задній поверхні плаття, у нижньому відділі виявлені дві сухих плями бурочервоного кольору розмірами 2×2,7 см і 4×1,6 см, що просочили тканину, але більше виражені на внутрішній поверхні. Такого ж характеру плями розмірами 3×2 см і 1×2 см виявлені на вивороті трусів позаду. Тут же розташовані щільні сіруваті плями округлої форми розміром 2,4×2,4 см і 1,8×0,5 см. Труп на дотик холодний. Трупні плями синьо-багряного кольору, розлиті, що не зникають при натисненні пальцем, розташовані по задній поверхні тулуба і кінцівок. Трупне заклякання не виражене. Шкіра нижньої половини живота зеленуватого кольору, роговиці мутні, колір радужки і зіниця не помітні. Слизувата губ злегка підсохла. Обличчя одутле, синюшне. У кон'юнктивах очей одиничні крапкові крововиливи. Під правим оком припухлість із синцем багряного-синього кольору розмірами 2×2,5 см. У правій тім'яній області поверхнева шкірна рана прямолінійної форми з нерівними краями довжиною 1,6 см, в окружності невелика припухлість і садно.

276

У глибині рані, особливо ближче до кінців, вони місцями з'єднані між собою тонкими тканинними містками. На передньо бічних поверхнях шиї, більше ліворуч

— округлі множинні синці блідо-синього кольору розмірами від 0,6×0,5 см до 1,2×1,0 см, а також напівмісячні та прямолінійні садна розмірами від 0,2×0,1 см до 0,6×0,2 см темно-червоного кольору, що западають у порівнянні з рівнем навколишньої шкіри. Аналогічні садна над верхньою губою і на підборідді. На зовнішній поверхні правого плеча, у середній третині розташований неяскравий синюватий синець розмірами 5×6,5 см. Ріст потерпілої 159 см, статура правильна, харчування цілком задовільне. Грудні залози пружні, округлої форми, соски й околососцеві кружки пигментовані слабко, виділень із сосків при натисненні не відзначено. Полові органи сформовані правильно. Виділень з полової щілини немає. Слизувата передодня піхви блідо-рожева, дівоча пліва напівмісячної форми. Вільний край її дрібно торочкуватий. У нижньому відділі пліви, відповідно 5 годинам циферблата, лінійний розрив, що доходить до її основи. Слизувата в окружності розриву набрякла з крововиливом темно-червоного кольору розмірами близько 0,6×0,2 см. У м'яких тканинах голови, відповідно описаній шкірній рані, розташований темно-червоний крововилив на площі 6×5 см, що досягає окістя. Під шкірою передньо бічних поверхонь шиї, у розташованих тут м'язах, більше праворуч є крововилив темно-червоного кольору. При дослідженні гортані, виявлений перелом правого ріжка під'язичної кісти в місці зчленування його з тілом. При дослідженні порожнини черепа, грудної і черевної порожнин яких-небудь хворобливих змін й ушкоджень органів не виявлено. Констатовано їхнє венозне повнокро- в'я. У серці і великих судинах — рідка кров.

ЗАДАЧА 5. Завдання:

Уважно вивчити зміст задачі, визначити та обґрунтувати причину смерті, дати оцінку виявленим ушкодженням, перелічити об'єкти, які необхідно вилучити для лабораторних досліджень.

20 серпня о 8-ій годині з ріки Дніпро був витягнутий труп гр-на В., 29 років. Розслідуванням встановлено, що 19 серпня близько 12 годин В. купався, і в той

момент, коли плив до берега, потрапив під катер. У день події потерпілого знайти не вдалося.

При судово-медичному дослідженні трупа встановлено: статура плавильна, харчування задовільне. Довжина тіла 172 см. Шкірні покриви бліді, місцями покриті піском. Шкіра долонь кистей і підошовних поверхонь стіп зморщена, білого кольору. Трупні плями блідо-рожеві, розташовані на передній поверхні тулуба, при натисненні пальцем, свого кольору не змінюють. Трупне заклякання слабо виражене у всіх групах м'язів. Гнильні зміни відсутні. У правій височно-тім'яній області є припухлість. У центрі її, проникаюча до кісти прямолінійна рана довжиною 5 см, з рівними синяковими краями і з'єднаними в глибині тонкими тканинними перемичками. У м'яких тканинах, що навколо рани, у правої скроневій і правої ті- м'яний областях, розташований великий темно-червоний крововилив. Кісти черепа цілі. Тверда мозкова оболонка рівномірно напружена, м'які мозкові оболонки

277

тонкі, прозорі. В області правої півкулі вони наскрізь просочені кров'ю. У шлуночках мозку звичайна кількість прозорої жовтуватої рідини, малюнок кори і підкіркових вузлів виразний. Від мозку запах етилового алкоголю не відчувається. У пазухах основної кісти близько 5 мл прозорої жовтуватої рідини. Легені збільшені в розмірах, повітряні, мають «мармуровий» вид — сіро-рожеві ділянки чергуються із темно-червоними. З поверхні розрізу стікає велика кількість пінистої кров'я- нистої рідини. У трахеї і великих бронхах — біла стійка дрібнопухирчаста піна. Внутрішні органи повнокровні, без патологічних змін.

ЗАДАЧА 6. Завдання:

Уважно вивчити зміст задачі, визначити та обґрунтувати причину смерті, встановити давність настання смерті

15 червня, близько 12 годин у своїй квартирі був виявлений висячим у петлі гр- н Х. 28 років. Ковзна петля, виготовлена з брючного ременя, була укріплена на гачку, убитому в стіну на висоті 186 см від підлоги.

Труп був витягнутий з петлі родичами і покладений на ліжко.

При огляді трупа на місці події о 13.30 год. відзначене: тіло на дотик холодне, трупні плями багряного-синього кольору, розташовані на нижніх кінцівках у виді панчіх і на верхніх кінцівках, у виді рукавичок. При натисненні на них пальцем кольору не змінюють. Трупне заклякання добре виражено у всіх групах м'язів. Гнильні зміни відсутні.

При судово-медичному дослідженні трупа, у нижній третині шиї виявлена одиночна, незамкнута, косовисхідна странгуляційна борозна. Ширина борозни від 2 до 2,5 см, глибина до 0,3 см. На передній поверхні шиї борозна розташована на рівні щитовидного хряща, на бічних піднімається нагору, ліворуч відступно від сосцеподібного відростка на 5 см і кута нижньої щелепи на 4 см, праворуч — відповідно 6 см і 4 см. На задній поверхні шиї борозна спрямована косо, зверху вниз до потиличного бугра, де вона переривається. Дно борозни на передній поверхні шиї бурувато-червоного кольору, щільне на дотик зі здертям рогового шару. По краях борозни чітко позначені валики неушкодженої шкіри з вираженими багря- ними-червоними крововиливами, діаметром до 0,2 см. На зовнішній поверхні правого плеча розташовані синці неправильної округлої форми блідо-синього кольору з зеленуватим відтінком розмірами 1,6×1,5 см, 2 ×2,7 см і 2,5×2 см. Такого ж характеру синці є на передній поверхні правої гомілки розмірами 2,6×1 см, 6×2,4 см. Тут же є два округлі садна розмірами 2,6×1,9 см і 1×0,8 см, покриті бурими скоринками, які виступають над поверхнею навколишньої шкіри. На слизуватої оболонці очей одиничні темно-червоні крапкові крововиливи. Рот напіввідчинений, кінчик язика прикушений. М'які тканини голови, мозкові оболонки, головний мозок повнокровні. У м'язах шиї, що оточують правий ріжок під'язичної кісти крововилив темно-червоного кольору розмірами 0,8×1 см. Хрящі гортані, трахеї і під'язична кіста цілі.

На внутрішній поверхні сонних артерій невеликі поперечні надриви інтими. Легені роздуті, повітряні, повнокровні. З поверхні розрізу стікає велика кількість

278

пінистої крові, на задній їхній поверхні, під плеврою, а також під епікардом, розташовані одиничні темно-червоні крапкові крововиливи. У порожнинах серця темна рідка кров. Органи черевної порожнини повнокровні. Від органів і порожнин трупа відчувається різкий запах етилового алкоголю. Яких-небудь хворобливих змін у внутрішніх органах не виявлено.

ЗАДАЧА 7. Завдання:

Уважно вивчити зміст задачі, визначити та обґрунтувати причину смерті, встановити давність настання смерті

Розслідуванням встановлено, що гр-н К., 50 років, труп якого був виявлений 2 квітня близько 16 годин, лежав на підлозі однієї з кімнат. Проживав у приватному будинку. Злочинці, повіривши слухам, що в К. є великі заощадження і цінності, намагалися вивідати в нього місце перебування схованки за допомогою побоїв і катувань із прикладанням до тіла включеної електроплитки. Вони проникли в будинок облудним шляхів увечері 31 березня.

При огляді місця події: труп лежить на спині, ногами до дверей, права рука зігнута в лікті закинута за голову, ліва витягнута уздовж тіла, трохи відведена убік. Верхня половина тіла оголена. Шкірні покриви холодні на дотик. Трупні плями темно-фіолетового кольору, розлиті, розташовуються на задньо бічних поверхнях тулуба, верхніх і нижніх кінцівках. При натисненні пальцем свого кольору не змінюють. Трупне заклякання виражено в жувальній мускулатурі, м'язах верхніх і нижніх кінцівок, тулуба. Гнильні явища відсутні. Очі закриті, роговиці мутні, зіниці рівномірні, діаметром 0,4 см. Слизуваті оболонки очей білісуватосірі з великою кількістю дрібно крапкових бурувато-червоних крововиливів. Кісти і хрящі носа на дотик цілі. На обличчі, в області носо-губної складки, кутів рота, в області кутів нижньої щелепи, по передній і бічній поверхнях шиї, більше ліворуч, а також над гортанню, розташовані множинні садна різної величини від 0,1×05 до 0,1×1,5 см лінійної і напівмісячної форми. Садна бурувато-червоного кольору з чіткими краями, дно саден не піднімається над поверхнею шкіри, навколо саден видні дрібні багряні синці. На передній поверхні живота в області пупка виявлені ушкодження буро-червоного кольору пергаментної щільності у виді шости концентричних півкілець, що місцями зливаються один з одним загальною площею 13×16 см. У правому підребер'ї аналогічні ушкодження на ділянці 9,5×6,5 см. Ширина кільцеподібних ушкоджень 0,5 см кожне, вони розташовуються на відстані 1 см друг від друга. По краях ушкоджень епідерміс піднятий у виді валиків і запалих міхурів.

При дослідженні трупа в морзі, відзначено: тверда мозкова оболонка не напружена, у сагіталъному синусі темна рідка кров. М'яка мозкова оболонка прозора, судини її наповнені кров'ю. Тканина мозку на розрізі з чітким розподілом сірої і білої речовини без крововиливів. У м'яких тканинах шиї зсередини відповідно зовнішнім саднам, є бурувато-червоні крововиливи. Також, є перелом ріжків пі- д'язичної кісти з крововиливами в навколишні м'які тканини, відламки кінців ріжок загнуті усередину півкільця кісти. У внутрішніх органах повнокрів'я.

279

ЗАДАЧА 8. Завдання:

Уважно вивчити зміст задачі, визначити та обґрунтувати причину смерті, оцінити знайдені на трупі ушкодження.

У січні в лісі був виявлений труп невідомого чоловіка, що висів на дереві в петлі з брючного ременя.

При дослідженні трупа в морзі в області потилиці, у волосистій частині голови на 8 см нижче потиличного бугра виявлена рана веретеноподібної форми, яка була розташована горизонтально. Рана довжиною 3 см з нерівними синяковими краями, закругленими кінцями і нерівними стінками. У глибині рані видні сполучнотканинні перемички, дном рані була потилична кіста, рану перекривають волосяні містки, м'які тканини, які оточували рану були припухлі. М'які тканини голови на внутрішній поверхні синякові відповідно рані, бурувато-червоного кольору. Під м'якою мозковою оболонкою, відповідно шкірній рані розташовується крововилив на ділянці 5×7 см. Також, крововиливи були в речовину і шлуночки мозку. Кістки черепа були цілі. На шиї трупа розташована косовисхідна, незамкнута странгуляційна борозна, шириною відповідно ширині ременя, жовтуватого кольору, пергаментної щільності.

При гістологічному дослідженні шкіри зі странгуляційною борозною відзначено сплющення базального шару шкіри, відсутність крововиливів.

ЗАДАЧА 9. Завдання:

Уважно вивчити зміст задачі, визначити та обґрунтувати причину смерті, встановити давність настання смерті

Із супровідного листа відомо, що труп дівчинки В., 7 років, був витягнутий 25 лютого з-під руїн будинку, що обвалився в час зливового дощу.

Доставлений у морг труп загорнутий у байкову ковдру бузкового кольору. Тканина ковдри місцями забруднена мокрою землею і глиною. Труп одягнений в байкове червоне з малюнком білого кольору плаття, білу з вовняно-паперової тканини майку, жовті трикотажні рейтузи. Весь одяг мокрий, покритий землею і глиною.

Труп дівчинки правильної статури, трохи зниженого харчування. Шкірні покриви в області обличчя, шиї, верхнього відділу тулуба різко цианотични, в області верхніх і нижніх кінцівок покриті підсохлою землею і глиною. Тіло на дотик холодне. Трупні плями синюшно-фіолетового кольору, розташовані на задній поверхні тулуба і кінцівок, при натисненні на них пальцем зникають і відновлюють свій кольор через 1 хв. Трупне заклякання добре виражено у всіх групах м'язів. Гнильні зміни відсутні. Очі відкриті. Роговиці мутні. У товщі слизуватих оболонок очей дрібно крапкові темно-червоні крововиливи. Носові ходи і зовнішні слухові проходи вільні. В товщі шкірі у зовнішнього кута правого ока й у козелка лівої вушної раковини, безліч дрібно крапкових яскраво-червоних і синьо-багряних крововиливів. Крововиливи, місцями, зливаються між собою і розташовуються на ділянці розмірами праворуч 5×4,5 см, ліворуч – до 2 см. Крововиливи такого ж харак-

280

Соседние файлы в папке Судмед