Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Судмед / SM_pract_Medic UKR

.pdf
Скачиваний:
379
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
3.66 Mб
Скачать

2,6×0,4 см. При співставленні країв вони щільно стикаються поміж собою, рана набуває вигляду тупого кута в 105°. Верхня її частина прямолінійна, довжиною 1,8 см, розташована вертикально, нижня — також прямолінійна, довжиною 1 см, має направлення зверху донизу та праворуч. Краї рівні, не зсаджені. Нижній кінець гострий, верхній — «П»-подібний, шириною 0,3 см, має здертя поверхневого шару шкіри шириною 0,1 см. Від кутів розходяться додаткові ушкодження довжиною 0,1 см. Стінки рани рівні, гладкі, ліва — скошена. В глибині рани просякнута кров'ю клітковина та м'язи.

ЗАДАЧА 3. Завдання:

1.Визначити причину смерті.

2.Визначити вид рани та механізм її утворення.

При судово-медичному дослідженні трупа гр. С., 65 років, встановлено наступне. Правильної будови тіла, задовільного харчування та фізичного розвитку. На шиї спереду у верхній її частині в напрямку зліва направо та дещо зверху донизу розташована рана, яка зяє, з розмірами 11,2×4,7 см. Лівий кінець рани розташований у переднього краю грудинно-ключично-сосцеподібного м'яза в 2 см ліворуч від кута нижньої щелепи. В середній частині рана проходить між під'язиковою кісткою та щитоподібним хрящем гортані. Правий кінець рани — в 4 см від правого кута нижньої щелепи та в 2 см від переднього краю правого кивального м'яза. При співставленні країв рана набуває вигляд хвилястої лінії довжиною 11,8 см. Краї рани дрібно фестончасті, гладкі, не здерті, кінці заокруглені. У лівого кінця рани на шкірі наявні 3 насічки довжиною по 0,3-0,4 см, розташовані на відстані 0,5 та 0,8 см одна від одної. У правого кінця рани на шкірі розташовані 4 насічки довжиною 0,7-0,9 см, які переходять в прямолінійні садна довжиною 1-1,2 см. Напрямок насічок відповідає напрямку рани. Стінки рани рівні, гладкі, на рівні розрізаних м'язів ступінчасті. В середній частині рана є найглибшою, де доходить до нижнього краю тіла під'язикової кістки. В рані вбачаються перерізані м'язи, зв'язки, ліва зовнішня сонна артерія, яремна вена, стінка глотки. М'які тканини просякнуті кров'ю. В трахеї та крупних бронхах, в глотці незначна кількість рідкої крові. Всі внутрішні органи малокровні. Під ендокардом лівого шлуночка, на соскоподібних м'язах наявні смугасті червоного кольору крововиливи.

ЗАДАЧА 4. Завдання:

1.Які ушкодження виявлені на трупі, їхній характер і локалізація?

2.Чи не заподіяні ушкодження гострим предметом? Якщо так, то, яким його видом (ріжучим, колючим, колючо-ріжучим, чи тим що рубає)?

3.Яка форма предмета, розміри його поперечного переріза і довжина?

4.Який механізм утворення ушкодження (напрямок, сила дії і т.п.)?

5.Яка причина смерті?

13 травня о 6 годині у пришляховій канаві виявлений труп гр-на Я., з ушкодженням на спині.

251

При судово-медичному дослідженні: «На трупі одягнено: синій вовняний піджак з чорною саржевою підкладкою, біла вапняна сорочка, чорна краватка, трикотажна майка, сатинові чорні труси, сині вапняні шкарпетки, чорні шкіряні черевики. На спинці піджака, ліворуч у 10 см від втачного шва лівого рукава й у 25 см від заднього подовжнього шва, розташоване наскрізне пошкодження тканини хрестоподібної форми. Довжина кожної з чотирьох сторін на лицьовій стороні 0,8 см, на підкладці — по 0,7 см. При зближенні країв пошкодження дефекту тканини не визначається, сторони пошкодження сходяться під кутом 90°. Краї пошкоджень рівні, прямі. Такої ж форми пошкодження є на задніх поверхнях сорочки і майки. На сорочці воно розташоване в 12 см від втачного шва лівого рукава і в 2 см від лівого бічного шва, і має довжину сторін по 0,8 см. На майці пошкодження розташоване в 3 см від краю лівого плечового вирізу й у 4 см від лівого бічного шва, і має довжину сторін по 0,6 см. Тканина майки, сорочки і підкладки піджака навколо пошкодження просочена кров'ю на овальній ділянці розмірами 14×20 см., ущільнена.

При дослідженні під стереомікроскопом встановлено: сторони пошкоджень на тканині піджака і сорочки йдуть під кутом до ниток плетива тканини. Кінці ниток у краях центральної частини стоншені, зрушені до периферії. Кінці більшості ниток і периферичної частини не розчавлені і не стоншені, зрушені в тім же напрямку. Краї пошкодження помірковано відігнуті надвір. Кінці ушкодження гострі, без надперетину поперечних кінцевих ниток. На майці кінці ниток на краях пошкодження стоншені, кінці його закруглені, без надперетину кінцевих ниток.

Труп чоловіка довжиною 178 см. На спині відповідно пошкодженням на одязі на рівні VII межребір'я ліворуч по задній пахвовій лінії, у 127 см від рівня підошов стіп, розташована рана хрестоподібної форми з довжиною кожного з 4-х променів до 0,7 см. При зближенні країв дефекту тканини не відзначається. Промені сходяться під кутом 90°. Краї рані рівні, прямі, не здерті. Усі 4 кінці рані гострі, стінки її рівні, гладкі, стрімкі. На шкірі навколо рани підсохла кров зі згортками на ділянці 16×25 см. У глибині рани видна просочена кров'ю підшкірножирова клітковина. При розкритті грудної порожнини встановлено, що в пристінкової плеврі ліворуч у 7 межребір'ї по задній пахвовій лінії є хрестоподібна рана з довжиною кожного променя по 0,6 см. Ліва легеня підгорнута до кореня на 1/3 обсягу. У лівій плевральній порожнині 1050 мл рідкої темно-червоної крові з пухкими згортками. На зовнішньої задньо бічній поверхні нижньої частки лівої легені також хрестоподібна рана. Довжина кожного променя по 0,5 см. На передньо внутрішній поверхні тієї ж частки легені розташована овальна рана розмірами 0,6×0,4 см. Між цими ранами, у тканині легені, у напрямку вперед і вниз, проходить рановий канал довжиною 7 см, який заповнений пухкими темно-червоними згортками крові. Тканина легені в окружності ранового каналу просочена кров'ю на глибину до 1,5-2 см. У серцевій сумці темно-червоні згортки крові обсягом близько 200 мл. На задній стінці середньої частини перикарда теж овальна рана розмірами 0,6×0,4 см. На зовнішній і внутрішній поверхнях середньої частини задньої стінки лівого шлуночка серця також розташована рана хрестоподібної форми, з довжиною вертикальних променів до 0,4 см, а горизонтальних — до 0,2

252

см. На внутрішній поверхні вона зиґзаґоподібної форми, довжиною 0,3 см. Загальна довжина ранового каналу 12,5 см. Загальний напрямок ранового каналу позаду наперед, усередину і трохи вниз».

З трупа вилучений шматок шкіри з раною. При дослідженні його під стереомікроскопом встановлено, що поверхневий шар шкіри по краях рани від центра її здертя у виді смужок шириною до 0,1 см протягом 0,3 см.

При судово-токсикологічному дослідженні методом газової хроматографії в крові і сечі виявлений етиловий алкоголь у наступних концентраціях: у крові —

0,9 ‰, у сечі — 1,4 ‰.

ЗАДАЧА 5. Завдання:

1.Скласти судово-медичний діагноз.

2.Визначити причину смерті, механізм утворення ушкоджень і характер травмуючого предмета, глибину і напрямок ранового каналу.

3.Визначити ступінь алкогольного сп'яніння.

4.Скласти варіант лікарського свідоцтва про смерть.

Зпостанови про призначення судово-медичної експертизи випливає, що гр-ка Ж. 10 листопада о 22 години на ґрунті неприязних відносин нанесла своєму чоловіку удар кухонним ножем у груди. Смерть наступила на місці події.

При судово-медичному дослідженні трупа на передній поверхні грудної клітки ліворуч виявлена рана лінійної форми, довжиною 2,4 см, із рівними несиняковими краями, один кінець рані гострий, інший має «П»-подібну форму. Рановий канал, який починається від описаної рані і проникає в грудну порожнину, перикард, передню стінку лівого шлуночка, проходе через його порожнину, задню стінку лівого шлуночка та сліпо закінчується поверхневим пораненням підлягаючого відділу легені. Загальна довжина ранового каналу 12 см. У лівій плевральній порожнині 2000 мл рідкої крові. Під ендокардом лівого шлуночка, на соскоподібних м'язах наявні смугасті червоного кольору крововиливи (плями Мінакова). Внутрішні органи недокрівні.

При судово-токсикологічному дослідженні крові й сечі виявлений етиловий алкоголь у концентрації: у крові 4,96 ‰, у сечі — 3,44‰.

ЗАДАЧА 6. Завдання:

Визначити причину смерті.

Гр-н К., 53 років, під час столярних робіт на пилорамі колгоспу одержав смертельну травму відлетілими трісками від дошки. Потерпілий помер при транспортуванні його в лікарню через 30-35 хвилин після одержання травми.

При судово-медичному дослідженні трупа в області обличчя на рівні середньої третини перенісся і виличних дуг виявлений віялоподібний ряд з шости деревних трісок, які глибоко проникали у лицьовий відділ черепа. Одна тріска утворила в області лівої щоки колоту рану прямокутної форми (розміром 4,5×0,5 см) із нерівними здертими краями і прямокутними кінцями. З рані виступала частина тріски

253

довжиною 9 см над рівнем шкірних покривів. При витягу вона мала розмір 15,5×1,4×0,5 см. Рановий канал глибиною 6 см проходив у напрямку справа наліво трохи зверху вниз, огинаючи альвеолярний гребінь верхньої щелепи і, закінчувався у виличного горба. Інші ранові канали глибиною 6-8 см, прямували друг за другом, зліва направо і закінчувалися сліпо в кістах лицьового відділу черепа. Деякі канали (в області перенісся) глибоко проникали в решітчасту кістку, ушкоджуючи праву очницю. Тріски своїми вільними кінцями виступали приблизно на одному рівні, шоста рана справа була наскрізною і проходила під шкірою в проекції виличної дуги. Головний мозок не був ушкоджений.

Одна з трісок проникнула через грудину на рівні другого міжреберного проміжку, попередньо пройшовши крізь внутрішній край борта куртки-спецівки і, втягши її за собою в рану. У передньому середостінні тріска викликала ушкодження стінки дуги аорти і, як би затампонувавши отвір, запобігла крововтраті.

ЗАДАЧА 7. Завдання:

Визначити причину смерті.

Гр-ка М., 90 років, 17 травня виявлена мертвою у своїй квартирі. З протоколу огляду місця події відомо:

«...лежить на лівому боці, голова лежить на подушці, права рука зігнута в ліктьовому суглобі під тупим кутом, лежить на тулубі, кисть на стегні, ліва рука відведена наперед, зігнута в ліктьовому суглобі під тупим кутом, плече лежить на тапчані, передпліччі і кисть розташовуються поза тапчаном спираючи на сміттєве цебро. Під лівою рукою лежить ганчірка з білими рожевими смугами, яка звисає вниз у поруч розташоване оцинковане цебро, ганчірка просочена темно-червоною рідкою кров'ю, у цебрі калюжа крові у виді рідкої частини й згустків обсягом біля одного літра. На внутрішній поверхні лівої руки, на ліктьовому згині, у горизонтальному напрямку і паралельно, нижче на 3 см, розташовані 2 поверхневі рани лінійної форми довжиною 4 і 3,5 см відповідно, дном яких є підшкірно-жирова клітковина. Обидві рані мають рівні не здерті краї і загострені кінці, стінки ран візуально не визначаються. Рана яка розташована вище має по трьох кінцях з кожної сторони, між якими розташовані язички трикутної форми, по двох із кожної сторони своїми вершинами спрямовані друг до друга. Рана яка розташована нижче має по двох кінцях із кожної сторони і, відповідно по одному язичку вищеописаного характеру. При розсовуванні країв вище розташованої рани виявлена наполовину пересічена поверхнева медіальна вена (v. mediana cephalica). Лінія її перетинання розташовується косо поперечно, знизу нагору, попереду назад. При дослідженні нижче розташованої рани ушкоджень судин не виявлено. На столику, що стоїть поруч, на відстані витягнутої руки знаходяться манікюрні ножиці з білого металу з накладенням речовини схожої на кров...».

При судово-медичному дослідженні трупа, крім вказаних ушкоджень виявлено: трупні плями синюшно-фіолетові розташовуються на задньо бічних поверхнях тулуба й кінцівок, слабко виражені, при натисненні пальцем бліднуть і відновлюються через 10 хвилин. Трупне заклякання слабко виражено у всіх м'язах, вира-

254

жене різке недокрів'я внутрішніх органів, у порожнинах серця і великих судинах кров відсутня. При медико-криміналістичному дослідженні шматка шкіри з області ліктьової ямки, виявлено, що ушкодження носять характер колото-різаних ран і заподіяні плоским колючо-ріжучим предметом, із шириною клинка протягом поринулої частини не більш 31,0 мм, який має гостре лезо й обух товщиною близько 1,0 мм. Характер країв і глибина рані не виключають можливості заподіяння даних ушкоджень браншами ножиців.

ЗАДАЧА 8. Завдання:

Визначити характер та механізм утворення ушкоджень. Чоловік 40 років був збитий мотоциклом «Восход-2».

При судово-медичному дослідженні трупа в області грудей ліворуч виявлена горизонтально розташована рана лінійно-вигнутої форми, із рівними краями і рівними стінками довжиною 4,5 см, кінці рани загострені. Від середини нижньої стінки рани відходить додатковий розріз довжиною 1 см. Рана проникає в грудну порожнину. На нижній частці лівої легені, і діафрагмі ліворуч, відповідно шкірній рані, виявлені щілиноподібні ушкодження. Для вивчення механізму травми був витребуван одяг. Пошкоджень на тканині верха піджака не виявилося. На підкладці піджака, тенісці й сорочці виявлено по одному співпадаючому між собою різаному пошкодженню лінійно-вигнутої форми, довжиною до 4,5 см. У лівій внутрішній кишені піджака і за підкладкою знайдені множинні осколки темнозеленого пляшкового скла розміром до 5,2×2,7 см.

ЗАДАЧА 9. Завдання:

1.Визначити причину смерті.

2.Визначити вид рани та предмет, яким вона була спричинена.

3.Визначити ступінь алкогольного сп'яніння.

Із супровідного листа швидкої медичної допомоги було відоме, що смерть грна К., 45 років, наступила до прибуття медичних працівників. Діагноз: різана рана правого плеча у верхній третині. У протоколі огляду трупа зазначено, що труп знаходився в під'їзді будинку на сходинках, лежав обличчям униз, ноги звішувалися зі сходинок. У верхній третині правого плеча трупа виявлена рана розміром 1,5×2 см. Інших зведень не було.

При судово-медичному дослідженні трупа виявлена рана верхньої третини правого плеча, яка продовжується у виді ранового каналу в м'язах правого плеча і правої половини грудної клітки і проникає в праву плевральну порожнину. Шкірна рана правого плеча у верхній частині має хрестоподібну форму з відносно рівними краями і гострими кінцями, розміром 1,2×1 см. Відповідно шкірній рані правого плеча на сорочці знайдене пошкодження її тканини у виді чотирикутника. Рановий канал проходив у напрямку справа наліво й зовні усередину, через великий грудний м'яз, міжреберні м'язи IV межребір'я і проникав у праву плевральну порожнину. Загальна довжина каналу близько 31 см. По ходу ранового каналу ви-

255

явлене ушкодження верхньої частки правої легені, серцевої сорочки і правого вушка серця. У правій плевральній порожнині виявлено 1600 мл рідкої крові і 800 мл темно-червоних згортків. Під внутрішньою оболонкою серця виявлені смугасті темно-червоні крововиливи.

При судово-хімічному дослідженні крові й сечі виявлений етиловий спирт у кількості 3,5‰ у крові і 3,8‰ у сечі.

ЗАДАЧА 10. Завдання:

1.Визначити причину смерті.

2.Визначити вид рани та предмет, яким вона була спричинена.

З постанови про призначення експертизи відомо, що гр-н Г., 45 років, разом із товаришами по роботі мився в сауні. Виходячи з приміщення, він посковзнувся на кахельній підлозі й упав, при цьому фаянсова тарілка, що гр-н Г. тримав в руках, розбилася й заподіяла ушкодження, від яких він помер на місці.

При судово-медичному дослідженні трупа в області передньої поверхні грудної клітки праворуч на рівні IV ребра по середньо ключічної лінії відповідно цифрам ІV-Х циферблата виявлена рана. При дослідженні рани із застосуванням стереомікроскопа виявлено, що верхній кінець її закруглений, нижній роздвоєний у виді «ластівкина хвоста», відстань між цими кінцями 0,7 см. Довжина рани при зведених краях 4,2 см, лівий кінець «ластівкина хвоста» «П»-подібний, шириною до 0,1 см, в окружності цього кінця розташована неправильно овальної форми западаюче садно розміром 2×1 см червоно-коричневого кольору, правий кінець «ластівкина хвоста» у виді гострого кута. Правий край рані крупно зубчастий, має вид двох трикутників, вершинами звернених до центра рани, довжина підстави трикутників 1,7 см (верхнього) і 2,4 см (нижнього), висота до 0,5 см. При дослідженні ранового каналу виявлено, що він проникає в праву плевральну порожнину в напрямку справа наліво й трохи до заду, майже горизонтально, через міжреберні м'язи третього межребір'я. У правій плевральній порожнині знаходиться осколок фаянсової тарілки білого кольору з блакитною облямівкою. Він клиноподібної форми, довжиною 14 см, шириною в середній частині 4,3 см. Один із кінців осколка «П»-подібної форми, довжина підстави 4,1 см, інший його кінець у виді гострого кута, товщиною до 0,6 см. Верхній край осколка гладкий, рівний (край тарілки), іншій — зиґзаґоподібний з гострими крайками. Описаний осколок пройшов через передній край середньої частки правої легені і далі в порожнину передсердя, зашкодивши верхню частину його бічної стінки. У правій плевральній порожнині виявлено 2300 мл рідкої крові з одиничними темно-червоними згортками. Права легеня підгорта. В області лівого надбрів'я малася забита рана, в області спинки носа — садно.

ЗАДАЧА 11. Завдання:

1.Визначити причину смерті.

2.Визначити вид рани та предмет, яким вона була спричинена.

256

14 липня близько 7 годин у своєму будинку був виявлений труп гр-ки Щ. 1950 року народження. Потерпіла лежала на ліжку без одягу, постільна білизна в 2 місцях було рясно просочене кров'ю, простирадло забруднене каловими масами.

З матеріалів кримінальної справи відомо, що гр-ка Щ. напередодні була на весіллі, багато пила алкогольних напоїв, востаннє її бачили здоровоїю близько 1 годині ночі.

На розтині трупа гр-ки Щ. були виявлені наступні ушкодження: крововилив у м'які тканини голови на площі 2,5×3 см у тім'яній області праворуч, 4 садна на обличчі, подряпина в області лівої лопатки довжиною 7,6 см і рана на рівні VI грудного хребця по біля хребтової лінії праворуч. Рана довжиною 3 см із рівними краями і гострими кінцями розташовується косо вертикально. Рановий канал проходить позаду наперед, трохи зверху вниз і справа наліво, довжина його близько 20 см. У правій плевральній порожнині 1400 мл рідкої крові зі згортками темновишневого кольору. На нижній частці правої легені — наскрізна рана довжиною 3 см, легеня підгорнута. У серцевій сорочці — 200 мл рідкої крові. На задній поверхні правого шлуночка рана, яка проникає в його порожнину, довжиною 1,4 см. Відзначена також різко виражена ішемія внутрішніх органів, особливо нирок і печінки. Судово-хімічним дослідженням виявлена наявність етанолу в крові 2,1‰, в

сечі — 2,9‰.

ЗАДАЧА 12. Завдання:

3.Визначити причину смерті.

4.Визначити вид рани та предмет, яким вона була спричинена.

Усерпні на світанку на одній з вулиць був виявлений труп гр-на Р., 33 років з ушкодженням в області живота.

При судово-медичному дослідженні трупа були виявлені наступні ушкодження: прижиттєві садна в області лівої брови, на носі й у правої величній області; на передній черевній стінці, трохи нижче мечоподібного відростка і на 10 см ліворуч від середньої лінії — лінійна рана розмірами 4×1,5 см з рівними краями, гострим верхні «П»-подібним нижнім кінцями. На лівому краї рани в 1 см від верхнього кінця мається додатковий розріз, що відходить під прямим кутом протягом 0,5 см який закінчується гострим кінцем. У м'яких тканинах черевної стінки по краях рани розташовані крововиливи. Рановий канал має довжину 24 см і проходить через черевну стінку, ліву частку печінки, діафрагму і сліпо закінчується в нижній частці лівої легені. Напрямок ранового каналу: знизу нагору під кутом 25° до фронтальної площини, попереду назад і трохи справа наліво. Довжина рані печінки попереду — 4 см із додатковим розрізом, аналогічним розрізу на шкірі, на задній поверхні печінки і на куполі діафрагми — 6 см, у легені 3 см. У плевральній порожнині ліворуч близько 700 мл рідкої темно-червоної крові, у черевній порожнині близько 1500 мл. Під внутрішньою оболонкою серця розташовані темночервоні смугасті крововиливи. Внутрішні органи повнокровні.

На одязі — вовняному трикотажному жакеті, полотняній сорочці і трикотажній майці, відповідно рані на животі, є по одному пошкодженню.

257

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ НА ТЕМУ:

«СУДОВО-МЕДИЧНА ЕКСПЕРТИЗА У ВИПАДКУ СМЕРТІ ВІД МЕХАНИЧНОЇ АСФІКСІЇ»

ОБҐРУНТУВАННЯ ТЕМИ ЗАНЯТТЯ

Смерть від механічної асфіксії є частим видом судово-медичної експертизи трупа, який потребує вирішення різних питань, зокрема, встановлення причини смерті, механізму виникнення різних ушкоджень на тілі потерпілого, давнини їх нанесення тощо. Для їх вирішення необхідні певні знання, що буде розглянуто на цьому занятті.

МЕТА ЗАНЯТТЯ: навчити студентів особливостям дослідження трупа при різних видах механічної асфіксії.

МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

1.Судово-медична документація «Акт судово-медичного дослідження трупа» або «Висновок експерта» у випадках смерті, яка настала в результаті різних видів механічної асфіксії.

2.Протоколи огляду місця події.

3.Результати лабораторних досліджень.

4.Ілюстративний матеріал — схеми, таблиці, препарати.

5.Набір контрольних тестових завдань.

6.Ситуаційні задачі.

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТТЯ

1.Опрацювання теми заняття з демонстрацією трупа особи, загиблої від механічної асфіксії.

2.Самостійна робота з судово-медичною документацією з обґрунтуванням питань, які поставлені перед судово-медичною експертизою слідчими органами.

3.Тестовий контроль засвоєних знань.

4.Вирішення ситуаційних задач.

ПЕРЕЛІК ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ, ЯКИМИ ПОВИННІ ВОЛОДІТИ СТУДЕНТИ З ПОПЕРЕДНІХ КАФЕДР

1. Знати патофізіологічні зміни в організмі під час розвитку асфіксії.

ПЕРЕЛІК ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ, ЯКІ ПОВИННІ ЗАСВОЇТИ СТУДЕНТИ НА ЗАНЯТТІ

1. Знати стадії та прояви зажиттєвого перебігу асфіксії.

258

2.Вміти виявляти загальноасфіктичні ознаки при дослідженні трупа.

3.Знати види механічної асфіксії та їх діагностичні ознаки.

4.Знати стадії виходу з асфіксії та їх значення в клінічній практиці.

ЕЛЕМЕНТИ ЗАНЯТТЯ, ЯКІ ПІДЛЯГАЮТЬ ОБОВ’ЯЗКОВІЙ ОЦІНЦІ

1.Теоретичні знання з теми.

2.Формулювання причини смерті при різних видах механічної асфіксії.

3.Результати вирішення контрольних тестових завдань.

4.Вирішення ситуаційних задач.

ОСНОВНІ ТЕРМІНОЛОГІЧНІ ПОНЯТТЯ

Асфіксія — порушення процесу газообміну в організмі з накопиченням вуглекислоти, що може призвести до смерті.

Странгуляційна борозна — це негативний відбиток петлі, накладеної на шию. Повішення – вид асфіксії внаслідок стискання шиї петлею під дією маси влас-

ного тіла або його частини.

Задушення петлею — вид механічної асфіксії, при якому петля затягується руками або під дією сторонньої сили.

Планктон — сукупність суспендованих у воді тваринних і рослинних мікроорганізмів — діатомових водорослів, що мають щільний панцир.

Мацерація — розмокнення, набрякання, зморщення шкіри з наступним відокремлення епідермісу, що відбувається у воді.

БЛОК ІНФОРМАЦІЇ

Смерть від асфіксії може настати як при різних захворюваннях, так і від дії механічних факторів, які перешкоджають надходженню повітря в дихальні шляхи, тобто механічної асфіксії.

Залежно від характеру і місця дії механічної перешкоди виділяють декілька її видів:

1)повішення,

2)задушення петлею,

3)задушення руками,

4)закриття отворів рота і носа,

5)стискання грудної клітки і живота,

6)закриття сторонніми предметами дихальних шляхів,

7)утоплення.

Вразі смерті від механічної асфіксії виявляють ознаки, які характерні для всіх

їївидів, а тому вони дістали назву загальноасфіктичних.

Внаслідок того, що вони виявляються також і в разі смерті від інших причин (раптовій смерті, отруєннях тощо), їх ще називають ознаками швидкої (гострої)

259

смерті.

До загальноасфіктичних ознак відносять синюшність обличчя, різко виражені трупні плями, крапкові крововиливи на кон’юнктивах, рідку темно-червону кров, переповнення кров’ю правої половини серця і системи верхньої порожнистої вени, повнокров’я внутрішніх органів, підепікардіальні і підплевральні дрібні крапкові крововиливи (плями Тард’є).

Наявність цих ознак дозволяє засвідчити, що смерть настала при явищах асфіксії. Тільки поєднання перелічених ознак з видовими, тобто характерними для конкретного виду механічної асфіксії, дозволяє встановити причину смерті. Такими видовими ознаками являються наступні.

При повішенні — странгуляційна борозна, яка має високе положення, косовисхідний напрям, нерівномірну вираженість, випадання язика й защемлення його між зубами, крововиливи в грудинно-ключично-соскоподібні м’язи (ознака Вальтера), поперечні надриви інтими оболонки загальної сонної артерії (ознака Амюса), наявність трупних плям на нижніх кінцівках (при перебуванні трупа у вертикальному положенні).

При задушенні петлею — странгуляційна борозна, яка має горизонтальний напрямок, рівномірну вираженість, замкненість і низьке розташування, висунутий і затиснутий між зубами язик, переломи хрящів гортані і під’язикової кістки.

При задушенні руками — наявність саден і синців на передній і бічній ділянках шиї з крововиливами в м’які тканини від стискання шиї пальцями рук, перелом під’язикової кістки та хрящів гортані.

При закритті отворів рота і носа — крововиливи і напівмісячні садна від пальців рук і нігтів на шкірі обличчя навколо отворів рота і носа, наявність саден і крововиливів на слизовій оболонці губ від притискання губ до зубів і щелеп.

Якщо зовнішні дихальні отвори закривають будь-яким м’яким предметом, то зовні, на шкірі, пошкоджень не виявляють. Але при значному натисканні на внутрішній поверхні губ і слизовій оболонці щік можуть виникати крововиливи та надриви слизової оболонки, а іноді і переломи щелеп, зубів тощо. При закритті отворів рота і носа м’якими предметами встановити причину смерті часто досить важко. В таких випадках потрібно вивчити всі матеріали справи і шляхом виключення інших видів механічної асфіксії та інших чинників, які могли привести до смерті, дійти до висновку, що причиною смерті була механічна асфіксія внаслідок закриття дихальних шляхів м’яким предметом.

При закритті дихальних шляхів сторонніми тілами — наявність сторонніх компактних речовин в дихальних шляхах: у верхніх відділах — твердих, у периферичних відділах — дрібносипучих або блювотних мас.

При стисканні грудної клітини і живота — наявність численних крапкових крововиливів на шкірі обличчя, шиї на грудях (екхімозна маска).

При утопленні — наявність дрібно-пухирчастої білої піни в дихальних шляхах (ознака Крушевського), розпливчасті крововиливи на поверхні легень (плями Рас- казова-Лукомського-Пальтауфа), рідина у пазусі клиноподібної кістки (ознака Свєшнікова), планктон у внутрішніх органах, які не сполучаються з зовнішнім середовищем.

260

Соседние файлы в папке Судмед