Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mekhanika_2_Redaktsiya / ЗМ_модуль6.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
14.53 Mб
Скачать

Динамічне рівняння руху в нісв.

Рівняння руху в НІСВ мають такий самий вигляд, як і в ІСВ, тільки в суму діючих на тіло сил входять поряд з силами Ньютона і сили інерції:

Динамічне рівняння руху в НІСВ, що рухається поступально з деяким прискорення, має вигляд:

Слід відзначити, що закони збереження не виконуються в НІСВ.

У ньютоновій механіці закон збереження імпульсу і енергії системи матеріальних точок справедливий для замкнених систем.

В НІСВ цей закон не виконується, тому що не існує того тіла, що породжує силу інерції, яке треба ввести в замкнену систему.

Обертальна неінерціальна св

Нехай НІСВ обертається з постійною кутовою швидкістю (рис. 6.3). У випадку постійного руху НІСВ проявляється два типи сил інерції:

а) відцентрові сили, що визначається тільки положенням тіла в системі відліку і не залежать від швидкості тіла в цій системі;

б) коріолісові сили, які залежать від швидкості тіла і не залежать від його положення в системі відліку.

Рис. 6.3.

Рис. 6.4.

На тіло, що знаходиться у стані спокою в системі відліку, що обертається діє тільки відцентрова сила, а на тіло, що рухається – і відцентрова, і коріолісова сили інерції.

а) Відцентрова сила інерції

Розглянемо рівномірне обертання тіла, що прикріплене до пружини з закріпленим кінцем (рис. 6.4).

Для спостерігача, що знаходиться в нерухомій системі відліку К тіло, пов’язане з пружиною, рухається по колу, так як на нього діє сила, перпендикулярна і направлена до центру.

Цією силою є сила пружності , яка викликає доцентрове прискорення:

Для спостерігача в системі відліку К', система знаходиться в стані спокою. Розтяг пружини пояснюється тим, що на тіло почала діяти деяка сила, яка прагне віддалити її від центру. Сила, що з’явилася в К' не має безпосереднього джерела і належить до сил інерції, обумовленим прискореним рухом самої системи відліку. Стан спокою, що встановився в К' пояснюється тим, що сила пружності врівноважує сили інерції:

ін = –пр

пр = m ω2

ін = – m ω2

Сила інерції, направлена по радіусу від центра системи, що обертається. Тому і називається відцентровою силою інерції.

доц = – mп = mω2

Відцентрова сила пропорційна масі тіла, квадрату кутової швидкості, обертаючому систему відліку і відстані від точки до осі обертання.

б) Сила інерції Коріоліса

Розглянемо дослід з диском, який може обертатися навколо вертикальної осі (рис. 6.5).

а) диск не обертається

Рис. 6.5.

Якщо зробити так, щоб диск обертався рівномірно, то рух кульки буде сприйматися по різному:

для К – кулька рухається прямолінійно і рівномірно, через відсутність тертя не з’являються причини для зміни швидкості;

для К' – рух кульки криволінійний з відносною швидкістю, що збільшується. Але рух по криволінійній траєкторії пояснюється тим, що діюча на тіло сила має складову, направлену нормально до вектора швидкості, тобто на кульку діє сила, перпендикулярна до її швидкості, не викликає взаємодії її з яким-небудь іншим тілом. Ця сила називається силою інерції Коріоліса. (Гаспар Коріоліс – французький фізик, відкрив цей тип сил інерції).

Визначимо, від яких величин залежить сила Коріоліса.

Сила Коріоліса викликає прискорення тіла, яке називається додатковим прискоренням або прискоренням Коріоліса. Визначимо це прискорення, з’ясуємо його природу і залежність від кінематичних параметрів.

Розглянемо наступну задачу. Нехай матеріальна точка рухається рівномірно по осі ОХ, яка одночасно обертається рівномірно навколо нерухомої осі z (рис. 6.6). Швидкість точки в нерухомій системі відліку К має дві складові: швидкість обертального руху СВ К і відносна швидкість, що паралельна радіусу, швидкість, що направлена від осі ОХ.

Рис. 6.6.

Тоді за елементарний проміжок часу dt обидві складові швидкості отримають по два прирости:

;

Тоді:

–відносне прискорення тіла.

Векторна форма запису рівняння Коріоліса має вигляд:

= 2[](7-3)

Коріолісове прискорення визначається подвійним векторним добутком кутової швидкості обертального руху НІСВ і відносної швидкості руху в НІСВ. Введення сил інерції дозволяє скоротити ІІІ закон Ньютона і надати рівнянню руху форму, як у ІСВ.

Коріолісова сила як і Коріолісове прискорення обумовлена сумісним взаємовпливом обертального руху НІСВ і відносного руху матеріальної точки. Напрям вектора коріолісового прискорення знаходиться за правилом векторного добутку.

Так як

(7-4)

=>

Рівняння руху в системі відліку, що обертається.

(7-5)

Для складових рівняння руху в НІСВ, що рівномірно обертається необхідно враховувати не тільки Ньютонівські, але і всі сили інерції (доцентрові і Коріолісові).

Всесвітнє тяжіння

Соседние файлы в папке Mekhanika_2_Redaktsiya