Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTVETi.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
389.39 Кб
Скачать

25. Методи організації і здійснення навчально-пізнавальної діяльності

Провідну роль в організації і здійсненні навчально-пізнавальної діяльності відіграють словесні методи(розповідь, пояснення, бесіда, діалог, лекція та ін.). Учитель з допомогою слова викладає, пояснює навчальний матеріал, а учні слухають, запам'ятовують і засвоюють.

Розповідь учителя – це опис подій і предметів, жива й образна форма монологічного викладу інформації

Пояснення — розкриття вчителем найсуттєвіших властивостей того, що вивчається, його внутрішньої структури, зв'язку з іншими об'єктами. 

Бесіда – один з методів навчання і виховання, що використовується для організації розумової діяльності учнів;

Лекція – це розгорнутий, організований в доступній формі систематичний і послідовний виклад сутності теоретичної проблеми або проблеми соціально-політичного, морального, етичного, естетичного змісту.

Наочні методи – виділяються дві групи: методи ілюстрацій і методи демонстрацій. Метод ілюстрації передбачає показ учням ілюстрованих посібників: плакатів, карт, малюнків на дошці, картин, портретів учених. Метод демонстрацій передбачає демонстрацію приладів, дослідів, технічних установок, різноманітних препаратів, показ фільмів і діафільмів.

Практичні методи – письмові вправи (мова, математика, іноземні мови), коментування вправ, лабораторні досліди, навчальні практикуми з фізики, хімії, біології та інших предметів, виконання трудових завдань в майстернях, навчально-виробничих цехах, учнівських бригадах.

При дедуктивному методі: учитель спочатку повідомляє зага­льне положення, формулу, закон, а потім поступово виводить частинні випадки, більш конкретні завдання. Учні сприймають загальні поло­ження, формули, закони, а потім засвоюють конкретні результати.

Репродуктивні методи передбачають використання словесних, наочних і практичних методів. При репродуктивній розповіді учитель в готовому вигляді формулює факти, доведення, означення, акцентуючи увагу на головному, що необхідно засвоїти. Аналогічно будується лекція і бесіда.

Проблемно-пошукові методи навчання використовуються в проблемному навчанні. Учитель використовує такі прийоми: створює проблемні ситуації, організує колективне обговорення можливих підходів до розв'язання проблемних ситуацій, підтверджує правильність висновків тощо. Учні, ґрунтуючись на попередньому досвіді і знаннях, висловлюють припущення про шляхи розв'язання проблемної ситуації, узагальнюють раніше набуті знання.

Методи самостійної роботи передбачають самостійну роботу учнів при виконанні найрізноманітніших видів навчальної діяльності. Найпопулярнішим видом є робота з книгою, довідковою літературою.

26. Характеристика методів стимулювання пізнавальної діяльності учнів

Саморозвиток людини — це самозміна та самовиховання, самоврядування та самонавчання. набуваючи в процесі життєдіяльності певного досвіду, людина починає вільно та самостійно обирати мету й засоби своєї діяльності, керуватися ними, водночас удосконалювати і розвивати свої здібності, тобто займатися саморозвитком. на шкільному етапі розвитку дитини педагогічне завдання вчителя полягає в тому, щоб допомогти учневі усвідомити процеси та викликати їх мотивацію, навчити управляти ними, ставити мету свого розвитку, тобто підвести дитину до самовдосконалення.

Педагогічне стимулювання — це заохочення діяльності учнів, яке дає змогу дитині показати себе з найкращого боку, це створення умов, у яких діти працюють із найбільшою ефективністю та найменшою напругою, це своєчасна оцінка діяльності учня.

Серед основних стимулів такі:

• гарна оцінка (високий бал);

• запис подяки в щоденнику;

• заохочення словами;

• групова робота;

• призначення консультантом;

• виставка кращих робіт

-Метод навчальних дискусій. Він ґрунтується на обміні думками між учнями, учителем та учнями, учить самостійно мислити, розвиває вміння практичного аналізу і ретельної аргументації висунутих положень, поваги до думки інших

-Метод навчальної дискусії тільки тоді дає бажаний результат, коли навчальний процес відбувається в атмосфері доброзичливості, поваги до думки товариша, що дає змогу кожному висловитись, не боячись осуду

-Метод забезпечення успіху в навчанні — метод, що передбачає допомогу вчителя учневі, який відстає, стимулюючи розвиток інтересу до знань, прагнення закріпити успіх

-Метод опори на життєвий досвід учнів полягає в тому, що в повсякденному житті за межами гімназії вони щодня спостерігають найрізноманітніші факти, явища, процеси, події, які можуть будуватися на певних закономірностях, із якими учні знайомляться під час вивчення шкільних предметів

-Методи стимулювання обов’язку й відповідальності в навчанні передбачають пояснення дітям суспільної та особистої значущості навчання, висування вимог, дотримання яких означає виконання ними свого обов’язку; заохочення до сумлінного виконання обов’язків, оперативний контроль за виконанням вимог і в разі потреби — вказівки на недоліки, зауваження

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]