Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
grunti_otvet.doc
Скачиваний:
136
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
313.34 Кб
Скачать

33) Основні принципи ґрунтових класифікацій. Основні таксономічні підрозділи ґрунтів (тип, рід, різновид, розряд)

Класифікація – це поділ ґрунтів за спільними ознаками на певні групи.Таксономічні одиниці – це класифікаційні або систематичні одиниці, щопоказують клас, ранг або місце в системі будь-яких об’єктів.Тип ґрунту – велика група ґрунтів, що розвиваються в однотипних біологічних, кліматичних, гідрологічних умовах і характеризуються яскравимпроявом основного процесу ґрунтоутворення за можливого сполучення зіншими процесами. Приклади типів ґрунтів: підзолисті, чорноземи, сірі лісові,сіроземи, червоноземи.Підтип ґрунту – групи ґрунтів у межах типу, що якісно вирізняютьсяпроявом основного і додаткового процесів ґрунтоутворення, часто підтипиґрунтів виділяються як перехідні утворення між близькими (географічно абогенетично) типами ґрунтів. Поява підтипів зумовлена накладаннямдодаткового процесу ґрунтоутворення (дерново-підзолистий грунт, чорноземопідзолений); істотною зміною основної ознаки типу (ясно-сірі, сірі, темно-сірі лісові ґрунти); специфікою розташування в межах ґрунтової зони(чорнозем південний); специфікою кліматичної фації в межах ґрунтової зониабо підзони (чорнозем типовий помірний, чорнозем типовий теплий, чорнозем типовий холодний). Рід ґрунту – групи ґрунтів у межах підтипу, якісні генетичні особливостіяких зумовлені впливом комплексу місцевих умов, складом ґрунтотворнихпорід, складом і розташуванням ґрунтових вод, реліктовими ознакамисубстрату (солонцюваті, солончакові, осолоділі, контактно-глейові,залишково-лугові, залишково-підзолисті ґрунти). Наприклад, серед підтипучорноземів типових помірних виділяються наступні роди ґрунтів: звичайні, залишково-підзолисті, глибоко закипаючі, залишково-карбонатні,солонцюваті.Вид ґрунту – групи ґрунтів у межах роду, що розрізняються ступенемрозвитку основного ґрунтотворного процесу. Наприклад, у межах підзолистихґрунтів за ступенем розвитку підзолоутворення виділяють види сильно-,середньо- і слабопідзолистих ґрунтів. У межах чорноземів за ступенемрозвитку гумусного горизонту виділяють види малопотужних, середньпотужних, потужних і надпотужних, мало-, середньо- і багатогумуснихчорноземів.Підвид ґрунту – групи ґрунтів у межах виду, що розрізняються заступенем розвитку супутнього процесу ґрунтоутворення. Наприклад, можутьбути виділені в межах середньо потужного малогумусного чорнозему підвидислабо-, середньо- і сильносолонцюватих ґрунтів.Різновид ґрунту – групи ґрунтів у межах виду або підвиду, щорозрізняються гранулометричним складом верхніх ґрунтових горизонтів(легкосуглинкові, середньо суглинкові, супіщані, глинисті, піщані та іншіґрунти).Розряд ґрунту – групи ґрунтів, що утворилися на однорідних улітологічному або генетичному відношенні породах (на лесах, морені, алювії,граніті, вапняку).Підрозряд ґрунту – група ґрунтів, що розрізняються ступенемсільськогосподарського освоєння або ступеня еродованості (слабо-, середньо-,сильно змитий грунт, слабо-, середньо-, сильноокультурений грунт).

34. Морфологічні ознаки грунтів та їх значення. До головних морфологічних ознак ґрунту відносять: структуру, забарвлення, потужність ґрунту і його окремих горизонтів, складення, новоутворення і включення.

Структура ґрунту – це взаємне розміщення в ґрунтовому тілі структурних відокремлень (агрегатів) визначеної форми та розмірів.

Забарвлення ґрунту – це найбільш помітна морфологічна ознака, суттєвий показник належності ґрунту до того чи іншого типу, що визначається кольором тих речовин, з яких він складається, а також гранулометричним складом, фізичним станом і ступенем зволоження.

Потужність ґрунту і його окремих горизонтів – це вертикальна тривалість, тобто товщина ґрунту або його генетичних горизонтів до незміненої ґрунтоутворюючими процесами материнської породи.

Складення – це зовнішнє вираження щільності та пористості ґрунту. Воно залежить від гранулометричного складу, структури, а також діяльності ґрунтової фауни і розвитку кореневих систем рослин.

Новоутворення – це нагромадження речовин різної форми і хімічного складу, які формуються і відкладаються в горизонтах ґрунту в процесі ґрунтоутворення.

Включення – це сторонні тіла в профілі ґрунту, присутність яких не пов’язана з процесом ґрунтоутворення.

Будову ґрунту з його морфологічними ознаками вивчають безпосередньо в полі або в лабораторії на ґрунтових монолітах з непорушеною будовою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]