Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адм.Право(ответы на Экзамен).docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
177.27 Кб
Скачать

43. Понятие и признаки админ. Ответственности:

Административная ответственность относительно к законодательству – это ответственность за административный проступок (правонарушение).

Административная ответственность – это разновидность юридической ответственности, которая являет собой совокупность админ. правоотношений, которые возникают в связи с применением уполномоченными органами (служебными лицами) к лицам, которые совершили административный проступок, предусмотренных нормами административного права особенных санкций – административных взысканий.

Основные черты административной ответственности состоят в том, что ее основанием выступает административное правонарушение (проступок). Привлечение к административной ответственности — обязанность государственных органов, которые являются субъектами исполнительной власти. Их перечень дается в разделе III КоАП. Субъектами административной юрисдикции являются также районные (городские) суды (судьи). К виновным в совершении правонарушения применяются административные взыскания, предусмотренные ст. 24 КоАП. Порядок привлечения к административной ответственности упрощенный, что создает условия для оперативного и экономичного ее применения. Следует обратить внимание на то, что между правонарушителем и органом (должностным лицом), который налагает взыскание, отсутствуют служебные отношения, характерные для дисциплинарной ответственности. Административная ответственность урегулирована нормами административного права, в которых приводится полный перечень административных проступков, административных взысканий и органов, уполномоченных их применять. К этому виду юридической ответственности привлекаются нарушители обязательных правил (норм), которые установлены уполномоченными на то субъектами. Субъектами правонарушений могут быть физические лица — граждане и должностные лица, а за некоторые правонарушения — государственные служащие.

Адміністративна відповідальність

Адміністративна відповідальність (далі АВ) виступає одним з видів юридичної відповідальності. Під адміністративною відповідальністю слід розуміти застосування уповноваженим органом чи посадовою особою адміністративного стягнення до особи, яка вчинила правопорушення, що за своїм характером не тягне за собою відповідно до чинного законодавства кримінальну відповідальність.

Як явище правової дійсності вона характеризується двома видами ознак. По-перше, це ознаки, властиві юридичній відповідальності в цілому (основні); по-друге, ознаки, що відмежовують адміністративну відповідальність від інших видів юридичної відповідальності (похідні).

Основні ознаки АВ полягають у тому, що вона:

1.   є засобом охорони встановленого державою правопорядку;

2.   нормативно визначена і полягає в застосуванні (реалізації) санкцій правових норм;

3.   є наслідком винного антигромадського діяння;

4.   супроводжується державним і громадським осудом правопорушника і вчиненого ним діяння;

5.   пов'язана з примусом, з негативними для правопорушника наслідками (морального або матеріального характеру), яких він має зазнати;

6.   реалізується у відповідних процесуальних формах. Похідні ознаки адміністративної відповідальності визначаються її юридичною природою.

АВ настає, при порушенні не всіх, а тільки певної групи адміністративно-правових норм, і при порушенні норм не тільки адміністративного права. АВ тягне порушення тільки тієї норми адміністративного права, що охороняється адміністративними санкціями.

Це пояснюється специфікою адміністративного права, що, як відомо, регулює суспільні відносини, які виникають у сфері виконавчо-розпорядчої діяльності держави. Внаслідок багатоманітності суспільних відносин, які виникають у даній галузі, всі норми адміністративного права утворюють кілька груп.

Щодо основної маси норм адміністративного права, то порушення встановлених ними правил тягне дисциплінарну відповідальність.

Викладене дозволяє визначити, що похідними ознаками адміністративної відповідальності будуть такі:

1.   Її підставою є не тільки адміністративне правопорушення (проступок), а й порушення норм інших галузей права, у випадках, прямо передбачених чинним законодавством.

2.   Вона полягає в застосуванні до винних адміністративних стягнень. У ст. 23 КпАП зазначено, що адміністративне стягнення є мірою відповідальності.

3.   Право притягнення до АВ надано багатьом державним органам та їх посадовим особам. Повний їх перелік міститься в розділі 111 (статті 218-244) КпАП.

4.   Законодавством встановлено особливий порядок притягнення до адміністративної відповідальності (складання протоколу, збір і оцінка доказів тощо).

5.   Адміністративна відповідальність урегульована нормами адміністративного права, що містить переліки адміністративних стягнень та органів, уповноважених їх застосовувати.

6.   Право встановлення адміністративної відповідальності має досить широке коло суб'єктів:

Норми, що встановлюють адміністративну відповідальність, розосереджені в різних кодексах і нормативних актах. Основним їхнім джерелом є Кодекс України про адмі-ністративні правопорушення. Паралельно з ним діють Митний, Лісовий, Повітряний кодекси; закони "Про надзвичайний стан", "Про охорону державного кордону", "Про боротьбу з корупцією" та ін., що містять норми, якими встановлюється адміністративна відповідальність.