Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
REKON1 / ДБН В.3.1-1-2002 Ремонт __ п__дсилення несучих __ ог.DOC
Скачиваний:
119
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
2.13 Mб
Скачать

2.2 Матеріали

2.2.1 Матеріали для підсилення конструкцій повинні відповідати вимогам СНіП 3.03.01, ДБН А.3.1-7 і відповідних стандартів. Вибір матеріалів необхідно робити від­повідно до чинних нормативних документів.

2.2.2 Для ремонту і підсилення конструкцій у залежності від основного їх призначення і з урахуванням виду старого бетону можуть використовуватися:

- конструкційний бетон на щільних чи пористих заповнювачах, а також розчини на це­ментному в'яжучому;

- спеціальний бетон: теплоізоляційний, жаростійкий, хімічно стійкий, пружний, деко­ративний, радіаційно-захисний, цементно-полімерний, полімербетон, бетон на цементі, що розширюється.

До бетону (розчину), крім основних проектних показників якості, можуть висуватися додаткові вимоги:

- прискорені терміни тверднення і набуття міцності;

- відсутність усадки;

- підвищена адгезія щодо старого бетону;

- підвищені захисні властивості стосовно арматури і закладних деталей.

2.2.3 При приготуванні цементних бетонів і розчинів застосовують, як правило, порт­ландцемент чи шлакопортландцемент марок не нижче 400; при обмеженому періоді зупинки основного виробництва та в аварійних ситуаціях - швидкотверднучі цементи, гіпсоглинозе-мистий цемент, що розширюється, глиноземистий і пружний цементи.

Для приготування кислотостійких бетонів (розчинів) використовується рідке скло (си­лікат натрію розчинний). В особливих випадках застосовуються бетони на термореактивних смолах, термопластичних полімерах і ін.

За особливих умов необхідно застосовувати спеціальні види цементів (сульфатостій­кі, швидкотверднучі та ін.) у відповідності зі СНіП 2.03.11 і СНіП 3.03.01.

Для усунення впливу усадних деформацій у спряженні старого та знову укладеного бетонів слід застосовувати бетони на безусадних цементах.

2.2.4 Крупність заповнювачів при бетонуванні в опалубці не повинна перевищувати 1/2 товщини бетонованої конструкції; при торкретуванні - 8  10 мм; при набризк-бетоні -до 20 мм.

У густоармованних конструкціях крупність заповнювача не повинна перевищувати 2/3 відстані у світлі між стержнями арматури.

Кислотостійкість заповнювачів і наповнювачів у кислотостійких бетонах повинна бути не нижче за 97 %.

Для приготування лугостійких бетонів повинні використовуватися заповнювачі з вап­няку, доломіту й ін.

2.2.5 Бетонні суміші при укладанні повинні мати пластичну консистенцію з маркою за легкоукладальністю (рухливістю) не менше П1 (осідання конуса 3  4 см).

Дрібнозернисті бетонні суміші, що укладаються насосами, повинні мати марку за лег­коукладальністю не нижче П2 (осідання стандартного конуса 8  9 см).

2.2.6 Дрібнозернистий бетон для закладання гнізд, борозен, отворів, тріщин і швів повинен бути не нижче класу В 15 (М 200), розчин для захисних цементних штукатурок, полімеррозчин - не нижче М 200.

2.2.7 Для закладання тріщин необхідно застосовувати розчини на основі цементів, портландцементів, термоактивних смол (епоксидних, карбамідних і ін.) чи термопластичних полімерів (метилметакрилат і ін.), що розширюються і напружуються.

2.2.8 Клас бетону підсилення необхідно приймати на один клас вище, ніж умовний клас бетону підсилюваної конструкції, але не нижче В15 (М200), а для фундаментів - не ни­жче В12,5.

2.2.9 Арматурна сталь, прокатні профілі, що застосовуються в конструкціях підсилен­ня, повинні задовольняти вимоги СНіП 2.03.01, ДСТУ 3760, ГОСТ 10884, ГОСТ 6727 і інших нормативних документів. При застосуванні арматурного прокату за ДСТУ 3760 слід керува­тись "Рекомендаціями із застосування арматурного прокату за ДСТУ 3760 при проектуванні і виготовленні залізобетонних конструкцій без попереднього напруження арматури".

Як гнучку робочу арматуру необхідно застосовувати арматуру класів А-І, А-ІІ, А-ІІІ, Д240, А300, А400, Ат400с, Ат500с, Ат ШС; як жорстку арматуру і для виготовлення метало-конструкцій підсилення - сталевий прокат.

Ручне дугове зварювання при монтажі необхідно виконувати відповідно до вимог СНіП 3.03.01 і ДБН А.3.1-7.

2.2.10 Спеціалізована проектна організація при відповідному обґрунтуванні може пе- редбачити в проекті матеріали, не враховані чинними будівельними нормами і стандартами