Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
REKON1 / ДБН В.3.1-1-2002 Ремонт __ п__дсилення несучих __ ог.DOC
Скачиваний:
119
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
2.13 Mб
Скачать

3.7 Контроль якості і приймання робіт

3.7.1 При провадженні робіт із підсилення і відновлення кам'яних і армокам'яних конс-трукцій треба виконувати поопераційний контроль якості виконання окремих видів робіт і їх приймання з веденням технічної документації у встановленому порядку.

3.7.2 Усі матеріали, вироби, конструкції для підсилення повинні мати паспорти, сертифікати і відповідати вимогам стандартів, технічних умов.

3.7.3 Контролю підлягають:

- відповідність проекту кількості і розташування арматури і зварних з'єднань;

- якість закладання анкерів і результати їх випробувань;

- відповідність проекту змонтованих металевих конструкцій підсилення;

- контрольовані зусилля натягу в попередньо напружених поперечних хомутах і тяжах;

- температура, за якої зроблений натяг попередньо напружених стержнів або тяжів;

- наявність антикорозійного захисту гнучких зв'язок, що закладаються в кладку;

- міцність розчину і бетону.

3.8 Захист конструкцій від природних і техногенних впливів

3.8.1 При ушкодженнях конструкцій через невідповідність фізико-механічних характери- стик матеріалу каменів чи розчину умовам експлуатації (знижена морозостійкість, міцність і вид розчину, підвищена вологість у будинках через порушення режимів експлуатації, підйом ґрунтових вод з агресивним впливом стосовно матеріалу каменів чи розчину тощо) необхідно вжити заходів для захисту (забезпечення належного температурно-вологісного режиму, що виключає розморожування чи ушкодження кладки, накопичення у масиві конструкції вологи або влаштування тепло-гідроізоляційних шарів, захист стін підвалу від агресивного впливу ґрунтових вод тощо).

Врахування інших видів впливу на будинки (від підземних гірничих виробок, замочування основи та ін.) слід виконувати відповідно до розділів 3.4 і 3.5 цих Норм.

4 Сталеві конструкції

Вимоги даного розділу Норм поширюються на проектування і провадження робіт з ремонту і підсилення сталевих конструкцій промислових будинків і споруд, які експлуатуються при температурах від плюс 50°С до мінус 40°С.

Положення поширюються на несучі і огороджувальні конструкції одно- і багатоповер- хових будинків і споруд різних конструктивних схем та для різних умов будівництва.

У розділі викладена класифікація методів підсилення, виходячи з характеру наявних дефектів і пошкоджень.

Даний розділ Норм містить вказівки щодо: вибору матеріалів для підсилення; підси-. лення та розрахунку підсилених конструкцій; провадження робіт, контролю якості і приймання робіт.

4.1 Загальні вимоги

4.1.1 При проектуванні ремонту і підсилення сталевих конструкцій будинків і споруд, що знаходяться в особливих умовах експлуатації (сейсмічні впливи, агресивні середовища, умови підвищеної вологості тощо), слід дотримуватися додаткових вимог відповідних нормативних документів до таких конструкцій.

4.1.2 Фактичний технічний стан сталевих конструкцій будинків і споруд встановлюють у результаті їх обстеження, перевірних розрахунків з урахуванням дефектів і пошкоджені, а в окремих випадках - шляхом натурних випробувань.

4.1.3 У процесі обстеження технічного стану сталевих конструкцій вивчають наявну проектну та експлуатаційну документацію (паспорт технічного стану будинку або споруди, робочі креслення існуючих конструкцій, паспорти на конструкції заводів – виготовлювачів,

виконавчу документацію), виконують візуальний огляд та інструментальну оцінку параметрів конструкцій. На основі обстежень роблять висновок про технічний стан конструкцій.

4.1.4 При проектуванні підсилення сталевих конструкцій слід виходити з необхідності виконання робіт без зупинки, або з мінімальною у часі зупинкою, виробництва.

4.1.5 Робочими кресленнями для провадження робіт з ремонту і підсилення повинні бути креслення КМД.

4.1.6 Перевірні розрахунки існуючих сталевих конструкцій слід виконувати при зміні діючих навантажень, об'ємно-планувальних вирішень та умов експлуатації, а також при виявленні дефектів та пошкоджень у конструкціях. Перевірні розрахунки слід виконувати з метою встановлення достатньої несучої спроможності та придатності за умов роботи, що змінилися. Конструкції, які не задовольняють вимоги перевірних розрахунків, підлягають підсиленню. Рішення про підсилення пошкоджених сталевих конструкцій або заміну їх новими повинен приймати розробник проекту.

4.1.7 При виконанні монтажних робіт забороняються ударні впливи на зварні конструкції сталей:

а) із границею текучості 390 МПа і менше - при температурі нижче мінус 25°С;

б) із границею текучості понад 390 МПа - при температурі нижче 0°С.