Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
REKON1 / ДБН В.3.1-1-2002 Ремонт __ п__дсилення несучих __ ог.DOC
Скачиваний:
119
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
2.13 Mб
Скачать

4.4 Проектування підсилення сталевих конструкцій

4.4.1 Елементи підсилення необхідно проектувати, як правило, орієнтуючись на їх повне виготовлення в заводських умовах. В особливих випадках допускається виготовлення деталей підсилення з припуском і наступною обробкою на місці установки.

З'єднання деталей підсилення з існуючими конструкціями виконується на зварюванні болтами класу точності А и В за ГОСТ 7805 чи на високоміцних болтах. Якщо є небезпека виникнення крихкого руйнування та руйнування від втомлення, то приєднання елементів підсилення треба здійснювати з допомогою високоміцних болтів або болтів класу точності А. При відповідному обґрунтуванні допускається застосування в з'єднаннях дюбелів і самонарі-(гвинтів.

4.4.2 При ремонті сталевих балок необхідно враховувати:

- умови опертя на балку елементів перекриттів чи покриттів (по верхньому чи нижньому поясах);

- можливість збільшення будівельної висоти балки і наявність простору для розміщення елементів підсилення;

- можливість виконання робіт без зупинки виробництва чи під час природних техноло-логічних перерв;

- технологічні можливості виготовлення і монтажу елементів підсилення.

Якщо при збільшенні навантажень не забезпечена міцність стінки балки по зрізу або її стійкість, то рекомендується установка додаткових поперечних, поздовжніх чи похилих ребер жорсткості. При установленні додаткових ребер рекомендується використовувати однобічне розташування ребер і шви мінімального катета.

4.4.3 Ремонт підкранових балок під крани з режимами роботи 7К та 8К за ГОСТ 25546, які мають ушкодження у вигляді тріщин від втомлення, допускається як тимчасовий захід при неможливості зупинки виробництва для заміни балок. При кранах з іншими режимами роботи можливий ремонт, розрахований на тривалий термін експлуатації.

Підсилення верхніх поясів підкранових балок улаштуванням додаткових чи похилих пластин необхідно проводити з використанням методів зниження концентрації напружень у кінцях монтажних швів з допомогою підкладок, що залишилися, з виведенням швів на ці під-кладки, виконанням закруглень, обварки торців тощо.

Одночасно з підсиленням підкранових балок для збільшення їх ресурсу рекоменду- ється використання поліпшених способів кріплення рейки до балки, зокрема, установлення пружних прокладок або використання тангенціальних прокладок.

4.4.4 При ремонті ферм способом збільшення перерізів стержнів необхідно прагнути до збереження центрування у вузлах ферм. При підсиленні стиснутих стержнів доцільно роз-ташовувати елементи таким чином, щоб максимально збільшити радіус інерції перерізу, при цьому елементи підсилення можуть не заводитися на фасонки, якщо забезпечена міцність непідсиленого перерізу. Елементи підсилення розтягнутих стержнів заводяться на фасонки на довжину, достатню для передачі частини зусилля, яке сприймається ними.

4.4.5 Ремонт колон необхідний у випадку істотного корозійного зносу при значних локальних ушкодженнях. Через складність розвантаження колон їх ремонт звичайно викону-ється під навантаженням.

При підсиленні колон способом збільшення перерізів використовуються симетричні і несиметричні схеми підсилення. При підсиленні центрально стиснутих колон і стояків вико-ристовуються симетричні схеми чи схеми підсилення, що забезпечують мінімальне зміщення центра ваги підсиленого перерізу від лінії дії стискальних зусиль. При підсиленні відцентрово

стиснутих колон з переважаючими моментами одного знака необхідно використовувати не- симетричні схеми підсилення зі зміщенням центра ваги підсиленого перерізу у бік дії моменту.

При недостатній несучій спроможності опорної плити її підсилення треба виконувати шляхом встановлення додаткових ребер, що зменшують розміри ділянок плити.

При перенапруженні анкерів необхідне встановлення додаткових фундаментних болтів із закріпленням їх в існуючих фундаментах або у додатковому набетонуванні.

4.4.6 При використанні зварювання необхідно передбачати заходи для зменшенння і регулювання зварювальних деформацій. Катети швів для цього необхідно приймати мінімально допустимими за СНіП ІІ-23. При накладанні декількох близько розташованих швів слід розробляти проект провадження зварювальних робіт із зазначенням послідовності накла- дання швів і температурних режимів підігрівання і зварювання.

4.4.7 При підсиленні статично навантажених конструкцій, які експлуатуються в неаг- ресивному середовищі, необхідно використовувати переривчасті (шпонкові) шви. Крок шпонок слід приймати максимально допустимим за розрахунком, але не понад 80 іmin у розтягнутих і 40 imin у стиснутих елементах підсилення. Тут imin - мінімальний радіус інерції елемента підсилення відносно - його власної центральної осі.

Для конструкцій, що працюють при динамічних навантаженнях, використання перери- вчастих швів не допускається.