Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
REKON1 / ДБН В.3.1-1-2002 Ремонт __ п__дсилення несучих __ ог.DOC
Скачиваний:
119
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Додаток г (обов'язковий) перевірка міцності і стійкості елементів сталевих конструкцій з урахуванням змінених геометричних характеристик перерізу

Г.1 Перевірка міцності елементів, що сприймають статичне навантаження за критерієм граничної текучості, виконується за формулами:

центрально-розтягнуті чи стиснуті симетрично підсилені елементи:

N / AnRy0 з N, (Г.1)

де N - коефіцієнт, що враховує рівень і знак початкової осьової сили; для розтягнутих і стиснутих елементів, підсилених без використання зварювання, N = 0,95; для стиснутих елементів, підсилених з допомогою зварювання, - N = 0,95 0,250;

згинальні елементи:

M / WnRу0 з м , (Г.2)

стиснуто- і розтягнуто-вигнуті елементи:

. (Г.3)

У формулах (Г.2) і (Г.З) коефіцієнт умов роботи м = 0,95 для зварних конструкцій, що працюють в особливо тяжких умовах експлуатації, і м = 1 - для інших конструкцій. При N / (An Rу0)  0,6 значення м приймаються рівними N.

Перевірка міцності центрально-розтягнутих чи стиснутих несиметрично підсилених елементів здійснюється за формулою (Г.З), при цьому згинальні моменти підраховуються щодо осей х і у підсиленого перерізу.

Перевірку міцності згинальних і стиснуто- чи розтягнуто-вигнутих елементів по дотичних, місцевих і приведених напруженнях виконують за СНіП 11-23 з урахуванням змінних геометричних характеристик перерізу.

У формулах (Г1) – (Г3): N - розрахункове поздовжнє зусилля; M - розрахунковий згинальний момент МН-см; An - площа поперечного перерізу нетто cм2; Jxn, Jyn – моменти інерції перерізу нетто см4; Wh - момент опору нетто см3; Mx, My – згинальні моменти відносно осей x-х, y-y відповідно МНсм; Ry0 – розрахунковий опір підсилюваного елемента, МПа; с – коефіцієнт умов роботи, що приймається згідно з 4.5.2 даних Норм; 0 – рівень початкового навантаження, що приймається у відповідності з 4.5.4 цих Норм.

Перевірку міцності згинальних та стиснуто- або розтягнуто-вигнутих елементів по до-тичних, місцевих і приведених напруженнях виконують за СНіП ІІ-23 з урахуванням геомет-ричних характеристик перерізу.

Г.2 Розрахунок на стійкість стиснутих елементів суцільного перерізу в площині дії моментів виконується за формулою

N/е Aз , (Г.4)

де: А – площа підсиленого перерізу, см2;

–усереднене значення розрахункового опору, прийняте за Г.4 МПа;

с – коефіцієнт умов роботи, прийнятий відповідно до 4.5.2 цих Норм;

е – коефіцієнт, що визначається за СНіП II-23 у залежності від умовної гнучкості підсиленого елемента і приведеного відносного ексцентриситету mef = mf ;

 – коефіцієнт впливу форми перерізу за СНіП II-23.

Ексцентриситет визначається за формулою

mf = ef A / Wc , (Г.5)

де : ef – еквівалентний ексцентриситет, см, що враховує особливості роботи підсиленого стержня й визначається за Г.3);

Wc – момент опору для найбільш стиснутого волокна, см3.

Стійкість центрально стиснутих симетрично підсилених елементів перевіряється в площині їх найбільшої гнучкості (ху). Якщо відношення гнучкості (ху) після підсилення змінилосяі нові гнучкості та 0y стали такими, що 0y, то перевірка стійкості за формулою (Г.4) виконується щодо обох головних осей перерізу.

Г.З Розрахункове значення еквівалентного ексцентриситету визначається за формулою

ef = e + f* , (Г.6)

де f* - початковий прогин підсилюваного елемента, см;

е - ексцентриситет поздовжньої сили щодо центральної осі підсиленого перерізу після підсилення, см.

У тих випадках, коли ексцентриситет поздовжньої сили залишається невідомим, його значення визначається виразом e = mf eА , де eА - зміщення центра ваги перерізу при під- силенні, см, що приймається зі своїм знаком.

У загальному випадку стиску з вигином, а також у випадку прикладення додаткових поздовжніх чи поперечних сил після підсилення величина е визначається виразом

е = M/N,

де М - розрахунковий момент щодо центральної осі підсиленого перерізу.

Г.4 У випадку використання елементів підсилення зі сталі, для якої розрахунковий опір Ryr не дорівнює, але близький до розрахункового опору сталі підсилюваного елемента Ry0 (1  = Ryr / Ry0  1,15), значення Rслід приймати рівнимRy0.

При > 1,15 усереднений розрахунковий опір бісталевого елемента визначається за формулою

R=Ry0, (Г.7)

де: , ;

/0, І - моменти інерції, см4, відповідно непідсиленого і підсиленого перерізу для осі, щодо якої виконується перевірка стійкості;

а0 - площа непідсиленого перерізу, см2.

Г.5 Розрахунок на стійкість підсилених відцентрово стиснутих і стиснуто-вигнутих стержнів із ґратами, розташованими в площинах, паралельних площині вигину, що збігається з площиною симетрії, необхідно виконувати за формулою

, (Г.8)

де е, віт - коефіцієнти зниження несучої спроможності всього перерізу й окремої вітки, прийняті за (Г.6) і (Г.7);

А - площа поперечного перерізу підсилених віток, см2.

Г.6 Коефіцієнт е, необхідно приймати за СНіП ІІ-23 у залежності від умовної при­веденої гнучкості і відносного ексцентриситетут, що визначаються за формулами:

; (Г.9)

m = ef (A/Iy) ac , (Г.10)

де: λy гнучкість підсиленого стрижня щодо осі, перпендикулярної до площини вигину;

αI коефіцієнт, обумовлений за СНіП II-23;

Ad площа підсиленого перерізу розкосів (при хрестовій схемі ґрат двох розкосів), що лежать у площині вигину см2;

ac відстань від осі підсиленого перерізу, перпендикулярної до площини вигину, до осі найбільше стиснутої вітки;

ef розрахунковий ексцентриситет поздовжньої сили ef = M/N;

M  згинальний момент з урахуванням зсуву центра ваги підсиленого перерізу, МН-см;

Е - модуль пружності, МПа.

Г.7 Коефіцієнт віт треба приймати за СНіП ІІ-23 у залежності від умовної гнучкості підсиленого перерізу вітки λвіm і приведеного відносного ексцентриситету , що обчис­люються за формулами:

(Г.11)

, (Г.12)

де Івіт - відстань між вузлами ґрат, см;

івіт - радіус інерції перерізу підсиленої вітки щодо осі, перпендикулярної до площини вигину, см.

Г.8 При значних гнучкостях  60) стиснутих стержнів підсилення виконується шля­хом зменшення їх розрахункової довжини з допомогою встановлення додаткових стержнів, що розкріплюють підсилюваний елемент (рисунок Г.1).

Для забезпечення незмінюваності додаткових вузлів на елементі, що розкріплюється підсилення повинне мати жорсткість, що забезпечується при

, ( Г.13 )

де l min - менша з величин /1 і /2, см2;

I - момент інерції стержня, що розкріплюється, см4;

с - піддатливість системи, що розв'язує стержень, дорівнює її переміщенню, см, від дії одиничної сили, спрямованої перпендикулярно до елемента, що розкріплюється.

Рисунок Г.1 - Схема установки додаткових стержнів, які розкріплюють підсилюваний елемент

Для схеми за рисунком Г.1 піддатливість с визначається формулою

c = lr / E Ar sin2 , (Г.14 )

де: Ar і lr - площа, см , і довжина, см, стержня, що розкріплює;

а 90° - кут між стержнями, що розкріплюють і розкріплюються.

Перерізи підтримувального стержня і прикріплення повинні бути перевірені на дію сили N, що дорівнює умовній поперечній силі

,

де: Ny - зусилля в підтримуваному стержні, МН.

Якщо стержень, що розкріплюється, мав викривлення зі стрілкою f0 то перевірка несучої спроможності його ділянок l1 і l2 виконується з урахуванням стрілок викривлення f0r1 і f0r2. У випадку l1 l2 необхідно приймати f0r1 = f0r2 = f0 /4.