Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
REKON1 / ДБН В.3.1-1-2002 Ремонт __ п__дсилення несучих __ ог.DOC
Скачиваний:
119
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
2.13 Mб
Скачать

2 Бетонні і залізобетонні конструкції

Вимоги даного розділу Норм поширюються на проектування і виконання робіт з ремонту і підсилення сталевим прокатом, бетоном і залізобетоном бетонних і залізобетонних конструкцій промислових будинків і споруд, які працюють при систематичному впливі температур від плюс 500 С до мінус 700С.

У даному розділі розглядається несучі та огороджувальні монолітні і збірні попередньо напружені і без попереднього напруження арматури бетонні і залізобетонні конструкції з важких і легких бетонів одно- і багатоповерхових будинків і споруд різних конструктивних схем, у тому числі безкаркасні і каркасні будинки з повним, неповним і комбінованим рамним чи зв’язевим каркасом для різних умов будівництва.

Вимоги даного розділу Норм не поширюються на ремонт і підсилення армоцементних конструкцій, а також конструкцій бетонів на шлакових і гіпсових в’яжучих.

Викладено правила оцінки несучої спроможності бетонних і залізобетонних будівельних конструкцій (далі-конструкцій) на основі перевірних розрахунків з метою виявлення необхідності їх підсилення, наведено класифікацію методів підсилення, виходячи з характеру і можливих схем руйнування конструкцій.

2.1 Загальні вимоги

2.1.1 При проектуванні ремонту і підсилення конструкцій реконструйованих будинків і споруд в особливих умовах експлуатації (сейсмічні впливи, агресивні середовища, умови підвищеної вологості тощо) слід дотримуватися додаткових вимог до таких конструкцій, наведених у відповідних нормативних документах.

2.1.2. Проект підсилення або ремонту конструкцій слід виконувати на основі матеріалів обстеження, які включають:

- дані про характеристики міцності бетону;

- дані про характеристики міцності сталі;

- перевірні розрахунки, виконані з урахуванням дефектів та пошкоджень.

2.1.3 У процесі обстеження технічного стану залізобетонних конструкцій вивчають наявну проектну та експлуатаційну документацію (паспорт технічного стану будинку чи споруди, робочі креслення існуючих конструкцій, паспорти на конструкції заводів-виробників, виконавчу документацію, виконують (візуальний) огляд та інструментальну оцінку параметрів міцності конструкцій, а також їх експлуатаційних якостей.

2.1.4 Перевірні розрахунки існуючих конструкцій слід виконувати згідно з 1-4 і 6 СНіП 2.03.01 з урахуванням зміни діючого на них навантаження, об’ємно-планувальних вирішень і умов експлуатації, а також виявлених дефектів і пошкоджень з метою встановлення достаньої несучої спроможності і придатності до нормальної експлуатації конструкцій за умов їх роботи, що змінилися. Конструкції, які не задовольняють вимоги перевірного розрахунку, підлягають підсиленню.

Існуючі конструкції не підсилюють, якщо виконуються вимоги 6.8 СНіП 2.03.01.

2.1.5 При перевірних розрахунках використовують розрахункові характеристики міц­ності бетону існуючої конструкції (клас бетону), що визначаються при обстеженні за ГОСТ 10180, ГОСТ 28570. ГОСТ 17624 та ГОСТ 22690.

2.1.6 Якщо при обстеженні конструкції за нормовану характеристику бетону була при­йнята марка, то значення умовного класу бетону за міцністю на стиск слід визначати відпові­дно до вказівок 6.14 СНіП 2.03.01.

2.1.7 При перевірних розрахунках конструкцій, що підсилюються, клас арматурної сталі приймають за даними випробувань відібраних зразків арматури. За неможливості від­бору зразків арматури з конструкції розрахункові характеристики арматурної сталі залежно від її профілю допускається приймати згідно з 6.21 СНіП 2.03.01.

Діаметр, кількість і розташування арматурних стержнів у конструкції визначають шля­хом розкриття і прямих замірів або магнітним методом за ДСТУ Б В.2.6-4 чи радіаційним ме­тодом за ГОСТ 17625.

2.1.8 Матеріали обстеження конструкцій, на основі яких проектують підсилення, повинні містити обґрунтований висновок про категорію технічного стану конструкцій у відпо­відності з нормативними документами з питань обстеження і паспортизації виробничих буді­вель і споруд.

Якщо збільшення навантажень не планується, то:

- при І технічному стані відсутня необхідність у ремонтних роботах;

- при II технічному стані існує необхідність відновлення захисних покриттів конструкції та їх дрібний ремонт;

- при III технічному стані необхідно виконати ремонт чи підсилення конструкції у зви­чайному режимі;

- при IV технічному стані необхідно виконати ремонт чи підсилення конструкції, попе­редньо вживши заходів проти її обвалення.

2.1.9 При проектуванні конструкцій, що підсилюються слід, враховувати необхідність виконання робіт без зупинки виробництва або з короткочасною його зупинкою, а також вимо­ги технології та умов виконання робіт.

При цьому враховують: термін, умови і режими експлуатації, види і величини наван­тажень, інженерно-геологічні та гідро-геологічні умови майданчика, характеристики внутріш­нього середовища, відомості про аварії, що мали місце, та їх причини, зони та ділянки з ра­ніше виконаними підсиленнями конструкцій.