Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
REKON1 / ДБН В.3.1-1-2002 Ремонт __ п__дсилення несучих __ ог.DOC
Скачиваний:
119
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
2.13 Mб
Скачать

5.7 Контроль якості і приймання робіт

5.7.1 Контроль якості виконаних робіт і їх приймання необхідно здійснювати відповідно до ДБН А.3.1-3 і СНіП 3.03.01.

5.7.2 Для перевірки якості великого обсягу виконаних робіт і оцінки застосованих методів підсилення або у випадках особливої відповідальності відремонтованих конструкцій необхідно проводити вибіркове випробування їх міцності і стійкості дослідним завантажен­ням, що не перевищує більше ніж у півтора рази розрахункові величини навантажень.

5.8 Захист конструкцій

5.8.1 При ремонті і підсиленні дерев'яні конструкції слід захищати від хімічної корозії, викликаної хімічно агресивними середовищами (газоподібними, твердими, рідкими), від біо-логічної корозії, спричиненої біологічними агентами (грибами та ін), від ураження дереворуй-нівними комахами (жуками, термітами тощо), від загорання.

5.8.2 Ступінь агресивного впливу на деревину біологічних і хімічно активних агентів необхідно приймати за СНіП 2.03.11.

5.8.3 При проектуванні дерев'яних конструкцій для експлуатації в хімічних середовищах середнього і сильного ступеня агресивного впливу дія біологічних агентів не враховується.

5.8.4 Для дерев'яних конструкцій, призначених для експлуатації в хімічних середовищах середнього і сильного ступеня агресивного впливу, необхідно:

- застосовувати деревину хвойних порід (сосна, ялина та ін.);

- склеювати елементи конструкцій фенольними, резорциновими і фенольно-резорциновими клеями;

- проектувати несучі конструкції з елементів суцільного перерізу (клеєних, брущатих);

- як огороджувальні конструкції застосовувати клеєні фанерні панелі.

Допускається застосування дощатих покрівельних настилів і обшивок стінових панелей за умови забезпечення необхідного захисту їх від корозії.

5.8.5 Дерев'яні конструкції, що експлуатуються в умовах хімічно агресивного середовища, слід проектувати з мінімальною кількістю металевих з'єднувальних деталей і з застосуванням хімічно стійких матеріалів (модифікованої полімерами деревини, склопластиків та ін.). При застосуванні металевих з'єднувальних деталей повинен передбачатися їх захист від корозії.

5.8.6 Захист дерев'яних конструкцій від корозії, викликаної впливом біологічних агентів, і від ураження дереворуйнівними комахами передбачає антисептування, консервування, покриття лакофарбовими матеріалами або поверхневе просочення розчинами комплексної дії.

5.8.7 При впливі хімічно агресивних середовищ необхідно передбачати покриття конструкцій лакофарбовими матеріалами або поверхневе просочення розчинами комплексної дії.

5.8.8 Матеріали та суміші для антисептування і консервування деревини і способи захисту дерев'яних конструкцій та їх елементів від корозії, викликаної біологічними агентами, а також газоподібними, рідкими і твердими середовищами, залежно від ступеня агресивного впливу слід вибирати згідно зі СНіП 2.03.11.

5.8.9 Ділянки дерев'яних конструкцій, уражені біологічними агентами і дереворуйнівними комахами, підлягають негайному спаленню в котельних установках.

5.8.10 Усі цегляні, бетонні та кам'яні поверхні (гнізда балок та ін.), що примикають до уражених ділянок деревини, повинні бути ретельно очищені і знезаражені антисептуванням або обпаленням паяльною лампою з дотриманням заходів пожежної безпеки.