Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
REKON1 / ДБН В.3.1-1-2002 Ремонт __ п__дсилення несучих __ ог.DOC
Скачиваний:
119
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
2.13 Mб
Скачать

5.6 Вимоги до провадження робіт

5.6.1 Вказівки щодо технології виконання робіт з підсилення конструкцій повинні бути відбиті у проектах організації будівництва і провадження робіт.

5.6.2 При розробці проекту підсилення варто встановити:

- послідовність виконання робіт з підсилення дерев'яних конструкцій у цілому і їх окремих елементів;

- узгодження робіт з підсилення з технологічним процесом їх виконання (обмеження щодо навантажень і впливів) і умовами проведення (температурний і вологісний режими);

- заходи для забезпечення міцності і стійкості конструкцій на всіх етапах провадження робіт, включаючи вказівки про влаштування тимчасових опор і розкріплень і вимоги до значень монтажних навантажень і впливів;

- перелік конкретних зон, вузлів, конструктивних елементів і технологічних операцій, для яких потрібне дотримання певної послідовності і технологічних параметрів;

- перелік робіт і операцій, які необхідно приймати за актами на приховані роботи, і які потребують проміжного контролю.

5.6.3 При розробці проекту підсилення конструкцій, що експлуатуються в складних умовах, які сприяють нагромадженню ушкоджень (інтенсивні динамічні чи термоциклічні впливи, корозія, що розвивається, та ін.), обов'язково потрібно вказати граничний термін реалізації проекту, розробленого з урахуванням стану конструкцій на період виконання робіт із підсилення. Після закінчення зазначеного у проекті терміну реалізації проектні вирішення повинні бути уточнені чи переглянуті.

5.6.4 Технологія робіт при підсиленні конструкцій під навантаженням повинна забез- печувати мінімально можливе ослаблення перерізів елементів, що підсилюються, (при вида-ленні ушкоджених дереворуйнівниками шарів, влаштуванні додаткових отворів, пропилів, врізань тощо).

5.6.5 При підсиленні конструкцій шляхом збільшення перерізів необхідно забезпечувати щільне примикання (притиснення) елементів підсилення по всій їх довжині до конструкції, що підсилюється, з допомогою струбцин, розпірок, клинів тощо.

5.6.6 При підсиленні шляхом збільшення перерізів для двох або більше елементів статично невизначених конструкцій (рам, нерозрізних балок та ін.) спочатку необхідно при- кріпити тимчасовими засобами елементи підсилення до всіх стержнів системи, що підсилюються, потім приступити до проектного з'єднання кінцевих ділянок. Після цього слід виконувати послідовно проектні з'єднання вздовж елементів підсилення, що залишились, починаючи з найменш навантаженого стержня (прогону) конструкції, з урахуванням 5.6.7 і 5.6.8.

5.6.7 При двосторонніх схемах збільшення перерізів спочатку необхідно приєднувати елементи підсилення, розташовані з боку розтягнутих волокон, потім - з боку стиснутих. Знак напружень (розтяг, стискання) при перемінній епюрі моментів на ділянці підсилення визна- чається по перерізу з найбільшим за абсолютною величиною значенням згинального моменту. Розміщення додаткових болтів чи цвяхів повинне відповідати вимогам СНіП ІІ-25. Установка додаткових болтів чи цвяхів, що сприймають не більше 25% діючих зусиль, виконується без розвантаження конструкції.

При підсиленні повинні бути виключені всі рухомі навантаження, які передають удари і вібрації на конструкції, що підсилюються.

5.6.8 При приєднанні елементів підсилення на болтах необхідно вести роботи з мінімально можливим ослабленням елемента, що підсилюється. З цією метою після завер­шення складання на струбцинах треба спочатку одним чи двома болтами прикріпити кінці елементів підсилення, потім, спрямовуючи до середини, установити інші. Кожен наступний отвір починають свердлити тільки після встановлення болта в попередній. Після встановлення всіх проміжних болтів закінчують прикріплення кінців елемента.