Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 9 (1-13).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
63.49 Кб
Скачать

Син і усиновлені

Там був Мойсей, був Ілля. Не сказано: «Вони - сини Мої улюблені». Одна справа - Єдиний Син, інша усиновлені. Він повелів усе те, що принесло славу законові і пророкам. (Августин Гіппонський «Проповіді»)

3.2.2) Дискусія про прихід Іллі (9:9-13)

Огляд: Господь велить учням зберігати мовчання про побачене до Його воскресіння і пояснює, в якому розумінні Іван Хреститель був названий Іллею (Іван Золотоустий).

«Нікому не розповідати про те, що бачили» (9:9)

До часу воскресіння

Він наказує мовчати, і не просто так, а знову нагадавши їм про страждання, тільки не називаючи причини, з якої велить їм мовчати. Адже він не наказав їм не розповідати про це нікому і ніколи, а доти, доки не воскресне з мертвих. Так, промовчавши про важке, Він відкриває їм тільки хороше. (Іван Золотоустий «Гомілії на Євангеліє від Матея»)

«Ілля має прийти перше і знову все до ладу приведе» (9:12а)

Що повинен «привести до ладу» Ілля?

І знову все до ладу приведе, тобто виправить невір’я юдеїв того часу. У пророка Малахії висловлено дуже точно, адже він не сказав: «І Він поверне серце сина батькові», але серце батька синові (Так в перекладі Септуагінти: Ось Я посилаю до вас Іллю Фесвитянина перед настанням дня Господнього, великого і світлого, і він поверне серце батька синові і серце ближнього його, щоб Я не прийшов, не вразив землю цілком (LXX Mal. 3:22 -23)). Оскільки юдеї були батьками апостолів, він має на увазі, що Ілля поверне серця їх батьків, тобто розум народу юдейського, до вчення їх синів. (Іван Золотоустий «Гомілії на Євангеліє від Матея»)

«Але кажу вам, що й Ілля прийшов» (9:13) Іван та Ілля

Христос наполягав, що «Ілля дійсно прийде потім, перед Моїм другим пришестям, і тепер Ілля прийшов», називаючи так Івана. У цьому розумінні Ілля прийшов. Але якщо ти шукаєш тішбія, то він прийде в майбутньому. Тому Він і сказав: Ілля має прийти перше і знову все до ладу приведе (Мат. 17:11). Що все? Те, про що говорить пророк Малахія: «Я посилаю до вас Іллю тішбія, який поверне серце батька синові, щоб Я не прийшов, не вразив землю цілком» (див. виноску вище). Зауваж точність пророчого висловлювання: для того щоб ти не подумав, що Христос буквально мав на увазі Іллю, коли назвав Івана Іллєю через єдність їх служіння, Малахія додає назву його батьківщини, говорячи: тішбія. Іван же тішбієм не був. (Іван Золотоустий «Гомілії на Євангеліє від Матея»)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]