Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 9 (1-13).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
63.49 Кб
Скачать

Про розбіжності з Євангелієм від Луки

Не враховуючи день, в який Ісус це виголосив (Map. 9:1), і день, коли відбулося пам'ятне переображення на горі, між ними виходить, як і сказано, шість днів. Лука ж, рахуючи початок і кінець, тобто перший день і останній, каже: днів через вісім (Лук. 9:28), приймаючи тим самим частину за ціле. (Августин Гіппонський «Про згоду євангелістів»)

«Взяв Ісус Петра, Якова та Івана, та й вивів на гору високу окремо їх самих» (9:2б)

Божественне сходження

Господь, Який без міри, живить всіх в міру Свою, пристосовує вигляд Свій до наших очей, голос Свій до наших вух, благословення Своє до нашої потреби, мудрість Свою до нашого язика. (Єфрем Сирін «Гімни про рай»)

Богоявлення

Як сказано, Він відкрив їм трохи від Свого Божества, показав їм Бога, що живе в Ньому. (Іван Золотоустий «Гомілія про полоненого Євтропія»)

«І переобразився перед ними» (9:2в)

Перед ким переобразився Ісус?

Якщо здатний, прислухайся до цього духовним чином, звернувши також увагу на те, що сказано не просто переобразився але з певним необхідним доповненням, яке записали і Матей, і Марко, бо, згідно з обома, Він переобразився перед ними (Пор. Мат. 17:2). Звідси зробиш висновок, що не було нічого неможливого в тому, щоб перед одними Ісус переобразився цим переображенням, одночасно не перетворившись перед іншими. Однак якщо бажаєш побачити переображення Ісуса перед тими, хто зійшов на високу гору разом з Ним окремо від інших, то прийми до уваги, що в Євангеліях про Ісуса думають простіше і, як кажуть, «знають Його по плоті» (Пор. 2 Кор. 5:16) ті, хто не піднімається на високу гору премудрості за допомогою високих справ і слів. Ті, хто піднімаються, з іншого боку, пізнають Його вже не по плоті, а богословлять про Нього, споглядаючи Його, згідно з Євангеліями, в «образі Божому» (Пор. Фил. 2:6) відповідно до їх пізнання. Бо тільки перед ними переобразився Ісус, а не перед тими, хто залишився внизу. (Оріген «Коментарі на Євангеліє від Матея»)

«Одежа Його заблищала» (9:3)

Ісус - Сонце правди

Коли переобразиться Він, то обличчя Його засяє як сонце, щоб показатися дітям світла, які відреклися від справ темряви і зодягнулися в зброю світла (Пор. Іван 12:36; Еф. 5:8, 11; Рим. 13:12), і вже більше не діти темряви чи ночі, а стали синами дня і, як вдень, ходять пристойно (Пор. Рим. 13:13; 1 Фес. 5:5). Тоді, прийшовши, Він засяє їм не як звичайне сонце, а покаже, що Він є Сонце правди (Пор. Мал. 4:2; Прем. 5:6). (Оріген «Коментарі на Євангеліє від Матея»)

Сонце твого серця

Що сонце для очей плоті, те Господь для очей серця. Що воно для плоті, те Він для сердець. (Августин Гіппонський «Проповіді»)

«Вельми білими, як сніг, як на землі білильник не може вибілити» (9:3б)

Про «білильників»

Білильники, які на землі, це, можливо, мудреці віку цього, що піклуються про слова, які вони вважають сяючими і чистими, так що може здатися, начебто своїм, скажімо так, мистецтвом відбілювання вони прикрашають навіть ганебні думки і брехливі вчення. Той же, Хто тим, що піднялися з Ним, показав одяг Свій сяючим і світлішим, ніж їх може зробити відбілювання, був Словом, Яке в зневажених багатьма словах Писання виявляє сяяння значень, коли одяг Ісуса стає, згідно з Лукою, білим і блискучим (Лук. 9:29). (Оріген «Коментарі на Євангеліє від Матея»)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]