Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 9 (29-41).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
57.34 Кб
Скачать

Молитва

Засвіти в серцях наших,Владико Чоловіколюбче,нетлінне світло твого богопізнання і відкрий очі нашого розуму,щоб ми розуміли твої євангельські проповідування.

Вклади в нас страх блаженних твоїх заповідей,щоб ми,перемігши всі тілесні похоті,провадили духовне життя,думаючи і діючи все,що угодне Тобі.

Бо ти єси просвічення душ і тіл наших,Христе Боже,і Тобі славу возсилаємо з безначальним твоїм Отцем,і пресвятим,і благим,і животворящим твоїм Духом,нині і повсякчас,і на віки віків.Амінь

Євангеліє від Марка: 9 Ісус передсказує свої муки і поручає покору 30-40

30 Вийшовши звідти, проходили крізь Галилею, і він не хотів, щоб будь-хто знав.

31 Навчав бо своїх учнів і казав їм: "Син Чоловічий буде виданий у руки людям, і вб'ють його, і, вбитий, по трьох днях, воскресне."

32 Та вони не розуміли цього слова й страхалися його запитувати.

33 І прийшли вони у Капернаум, і як був він у домі, спитав їх: "Про що ви сперечалися дорогою?"

34 Вони ж мовчали, бо сперечалися були дорогою, хто більший.

35 Тоді він, сівши, прикликав дванадцятьох та й каже до них: "Коли хто хоче бути першим, нехай буде з усіх останнім і усім слугою."

36 Потім узяв дитину, поставив її серед них і, обнявши її, каже до них:

37 "Хто прийме одне з таких дитят в моє ім'я, - мене приймає; а хто мене приймає, - не мене приймає, а того, хто послав мене."

38 Йоан же сказав до нього: "Учителю, ми бачили одного, що твоїм ім'ям бісів виганяє, але не ходить з нами, то ми й заборонили йому, - не ходить бо з нами."

39 Ісус же мовив: "Не бороніть йому. Немає бо такого, хто робив би чуда моїм ім'ям і міг би незабаром мене лихословити.

40 Бо хто не проти нас, той за нас.

4. Друге повчання про Христологію і Учнівство (9:30-10:31)

4.1) Друге провіщення страстей і його наслідки для учнів (9:30-50)

4.1.1) Друге провіщення страстей і виправлення непорозуміння про учнівство (9:30-37)

«Син Чоловічий буде виданий в руки людей» (9:31). З наближенням до страстей дієслово paradidomi (видавати) становитиметься все важливішим. Хоч тут може бути якісь натяк на зраду Юди, головне значення стосується Божого плану спасіння, в якому смерть Ісуса займає центральне значення.

«Та вони не зрозуміли цього слова» (9:32). В світлі першого провіщення страстей (8:31) і пояснень, супроводжуючих його, можна було би очікувати розуміння зі сторони учнів. Настійливість Марка на цій темі підказує, що він розвивав надзвичайно негативний образ учнів.

«Узяв дитину» (9:36). Дитина - не стільки символ невинності чи покори, але радше – особа без легального статусу, а тому безпомічна. Дитина нічого не могла зробити для учнів. Прийняти її – було добрим вчинком (без надії на земну винагороду) по відношенню до незначної людини. Оскільки арамейське слово talya може мати 2 значення – «слуга» і «дитина», демонстрація в 9:36 може бути кращим доказам вчення в 9:35 ніж укр. переклад може переконати.

4.1.2) Дивний екзорцист (9:38-40)

Екзорцист використовував ім’я Ісуса як могутнє знаряддя (пор. 1:24; 5:7). Старозавітна паралель до цієї історії – це розповідь про Елдада і Медада, які пророкували без реєстрації (Чис. 11:26-30). Мойсей проявив до них терпимість. Толерантне відношення Ісуса основане на ідеї, що кожний, хто виганяв бісів в його ім’я, не буде квапитись лихословити його. Приклад терпеливості міг використовуватись, щоби критикувати тенденції винятковості в ранній церкві.

Коментарі СВЯТИХ ОТЦІВ

«Цей рід нічим не можна вигнати, тільки молитвою та постом» (9:29)

Приклад Господа

Сам Господь після хрещення постив сорок днів, тим самим навчаючи нас, що рід найлютіших демонів не виходить інакше, як від молитви і посту. (Ієронім Стридонський «Проти Іовіана»)

4. Друге повчання про Христологію і Учнівство (9:30-10:31)

4.1) Друге провіщення страстей і його наслідки для учнів (9:30-50)

4.1.1) Друге провіщення страстей і виправлення непорозуміння про учнівство (9:30-37)

Огляд: Учні не розуміли сенсу того, що відбувається, до кінця і тому засмучувалися, коли чули про майбутні страждання Господа (Іван Златоустий).

«Вони не зрозуміли цього слова» (9:32)

Нерозуміння очевидного

Поглянь, як після того, як Він заборонив Петрові (Пор. Мат. 16:23; Map. 8:33) і Ілля, і Мойсей розмовляли з Ним і сповістили про Його майбутню славу (Пор. Мат. 17:3; Map. 9:4; Лук. 9:30), і Отець видав голос з небес (Пор. Мат. 3:17, 17:5; Map. 1:11, 9:7; Лук. 3:22), і зробили стільки знамень, і воскресіння було на порозі (адже Він сказав, що не перебуватиме у смерті довгий час, а воскресне третього дня (Пор. Іван 2:19-22)), - все одно вони не витримали цього, засмутилися, і не просто, а досить сильно (Пор. Мат. 17:23). Сталося ж це тому, що вони ще не зрозуміли значення сказаного (Пор. Лук. 9:45). (Іван Золотоустий «Гомілії на Євангеліє від Матея»)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]