Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 9 (1-13).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
63.49 Кб
Скачать

Молитва

Засвіти в серцях наших,Владико Чоловіколюбче,нетлінне світло твого богопізнання і відкрий очі нашого розуму,щоб ми розуміли твої євангельські проповідування.

Вклади в нас страх блаженних твоїх заповідей,щоб ми,перемігши всі тілесні похоті,провадили духовне життя,думаючи і діючи все,що угодне Тобі.

Бо ти єси просвічення душ і тіл наших,Христе Боже,і Тобі славу возсилаємо з безначальним твоїм Отцем,і пресвятим,і благим,і животворящим твоїм Духом,нині і повсякчас,і на віки віків.Амінь

Євангеліє від Марка: 9. Переображення Ісуса 1-13

1 І сказав їм: "Істинно кажу вам: Є деякі з отут присутніх, що не зазнають смерти, аж поки не вздріють Царства Божого, що прийде у могутності."

2 Шість же день по тому бере Ісус із собою Петра, Якова та Йоана і веде самих їх окремо на високу гору. І переобразився перед ними:

3 одежа його заблищала й так вельми збіліла, що на землі й білильник так не вибілив би.

4 Й Ілля з'явився їм з Мойсеєм, і говорили з Ісусом.

5 Заговорив і Петро та й каже до Ісуса: "Учителю, добре нам тут бути! Зробімо ж три намети: тобі один, Мойсееві один та Іллі один."

6 Не знав бо що сказати, тому що страх був огорнув їх.

7 І наступила хмара й отінила їх, а з хмари пролунав голос: "Це Син мій возлюблений, слухайтесь його!"

8 Але оглянувшись негайно навколо, не побачили вже нікого, крім самого Ісуса з ними.

9 А коли сходили вони з гори, наказав їм, щоб нікому не оповідали те, що бачили, аж поки Син Чоловічий не воскресне з мертвих.

10 І вони зберегли в собі це слово, питаючи один одного, що воно означає "воскреснути з мертвих."

11 І запитали його, промовивши: "А чого то книжники кажуть, мовляв, Ілля має прийти перше?"

12 Він же відрік їм: "Ілля має прийти перше і знову все до ладу приведе, - та як же про Сина Чоловічого написано, що мусить він багато вистраждати й буде погорджений?

13 Та от кажу вам, що Ілля вже прийшов був, а вони вчинили з ним, що їм забаглось, як і написано про нього."

3.2.1) Переображення (9:1-8)

«Аж поки не побачать Царства Божого, що прийде у могутності» (9:1). Найочевидніше значення Ісусової обіцянки – це те, що вона стосується повного розквіту Божого Царства наприкінці людської історії. Царство прийде перед тим, як деякі з глядачів помруть. В даному контексті вислів може стосуватись очікування Царства в Ісусових смерті і воскресінні (див. 8:31), суді (див. 8:38) або переображенні (див. 9:2-8). Найпереконливіше пояснення полягає на тому, що Марко представляє переображення як попереднє об’явлення і передсмак остаточного приходу Божого Царства і, отже, як коментар на 9:1.

«Переобразився перед ними» (9:2). Термін metamorphothe (переобразився) означає, що форма Ісуса змінилася. Учням дарований швидкий погляд на Нього в Його прославленому стані, який має бути Його вічним станом після Його смерті і воскресіння (2 Кор. 3:18).

«Ілля з Мойсеєм» (9:4). Якщо 2 старозавітні особи представляють Закон і Пророків, то послідовність є дивною (пор. Мт. 17:3). Тут може бути деякий зв'язок з їхнім взяттям на небо (2 Цар. 2:11; Втор. 34:6) або їхньою очікуваною роллю в приході Царства (Мал. 3:23-24; Втор. 18:15, 18).

3.2.2) Дискусія про прихід Іллі (9:9-13)

«Питаючи, що воно означає “воскреснути з мертвих”» (9:10). Учні не розуміли, як Ісус може воскреснути з мертвих перед і окремо від загального воскресіння, яке мало статись в часі приходу Божого Царства.

«Ілля вже прийшов» (9:13). Це твердження в непрямий спосіб ототожнює Іллю з Іваном Хрестителем. Доля, яка спіткала Хрестителя (6:14-29) провіщає долю Ісуса. Висновок для учнів полягає на тому, що вони мають іти так, як іде вчитель.

Коментарі святих отців

3.2.1) Переображення (9:1-8)

Огляд: Охочий зійти з Ісусом на гору переображення повинен перевершити все видиме і не любити цей світ (Оріген). Господь відкрив обраним учням те, що вони могли вмістити (Єфрем Сирін, Іван Золотоустий, Оріген). Його сяйво було яскравішим від сонячного (Іван Золотоустий). Він виявляє в словах Писання сяйво значень, що перевершують розуміння (Оріген). Просвітлілий одяг Господа вказує на Церкву Його святих після воскресіння (Беда Високоповажний). Мойсей та Ілля, які з'явилися учням на горі з Ісусом, є символами закону і пророків (Оріген), простоти і правди (Іван Золотоустий), тих, хто помер і похований, а також тих, хто буде живий в день пришестя Судді (Беда Високоповажний). Навіть бачачи Ісуса переображеним, учні ще не розуміють всієї повноти істини (Ієронім Стридонський). Бог Отець свідчить про Сина і показує Його відмінність від тих, хто усиновлений (Амвросій Медіоланський, Августин Гіппонський).

А через шість днів (9:2а)

Символізм числа «шість»

(Інтерес до числового символізму був складовим елементом античної культури. Як вказує А. Кваквареллі, практично всі ранньохристиянські автори, прямо або опосередковано, використовували символіку чисел (див. A. Quacquarelli, «Numbers, Symbolism of», EEC 2:605-6))

Оскільки весь світ, це довершене творіння, виник за шість днів (Пор. Бут. 1:31; Вих. 20:11, 31:17) - число завершення, то думаю, що і Ісус, який перевершує всі світські речі, коли Він через шість днів взяв із собою учнів, задумав явити вже не те, що видиме (бо воно минуще ), а те, що невидиме, і тільки невидиме, бо воно вічне. Тому, якщо хтось з вас бажає, щоб Ісус узяв його з собою, звів на високу гору і удостоїв наодинці бачити Його переображення, то слід йому зійти вище від шести днів, щоб більше не думати про видиме і не любити світ і те, що в світі (Пор. 1 Іван 2:15). (Оріген «Коментарі на Євангеліє від Матея»)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]