Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 9 (1-13).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
63.49 Кб
Скачать

Яскравіше від сонця, біліше від снігу

Як засяяв Він, скажи мені? - Вельми сильно. - І подібно до чого, скажи? - Подібно до сонця (Пор. Мат. 17:2). - Як сонце, кажеш? - Так. - Чому? - Тому що не буває яскравішої зірки. - І був Він білим? - Як сніг (Пор. Мат. 28:3). - Чому як сніг? - Тому що не буває білішої речовини - Проте, що засяяв Він інакше, видно зі сказаного далі: «... і впали додолу учні» (Пор. Мат. 17:6). Якщо б Він засяяв як сонце, учні не впали б: адже вони щодня бачили сонце і не падали. Але оскільки Він засяяв яскравіше від сонця і біліше від снігу, то впали, не витримавши цього сяйва. (Іван Золотоустий «Гомілія про полоненого Євтропія»)

Одяг святих

Відповідаючи на запитання про те, що означає одяг Господа, що став білим, як сніг, ми можемо справедливо вважати, що він показує Церкву Його святих ... які під час воскресіння очищаються від всіх плям нечистоти і від усього смертного мороку (Пор. 1 Кор. 15:42-44). Як гарно про одяг Господа каже євангеліст Марко: одежа його заблищала й так вельми збіліла, що на землі й білильник так не вибілив би. Кожному очевидно, що на землі неможливо прожити без падінь і страждань. Мудрецям очевидно (хоча і не погоджуються єретики), що на землі не можна прожити без дотику до якогось гріха. Однак те, чого сукнар, тобто наставник душ, або ж хтось, хто здатний утримувати своє тіло у відмінній чистоті, не може зробити на землі, Господь робить на небі, очищаючи Церкву - одежу свою - від всякої скверни плоті і духу (2 Кор. 7:1; Пор. Еф. 5:24-27) і оновлюючи вічним блаженством і сяйвом її плоть і дух. (Беда Високоповажний «Гомілії на Євангелія»)

Закон і Пророки

Коли подумаємо про Сина Божого, споглядаючи Його переображеним, так що обличчя Його стане подібним до сонця, а одяг білим, як сніг, то побачивши Ісуса таким, відразу зрозуміємо, що Мойсей представляє закон, а Ілля не стільки себе самого, скільки сукупно всіх пророків. (Оріген «Коментарі на Євангеліє від Матея»)

Про Мойсея і Іллю

Кожен з них відважно розмовляв з тираном: один - з єгипетським, інший - з Ахавом, та ще й заступаючись за невдячних і неслухняних людей ... Обидва вони були простаками: один був повільний у мові і недорікуватий (Пор. Вих. 4:10), інший же неосвічений. Обидва були строгими некористолюбцями, бо Мойсей нічим не володів і Ілля не мав нічого, крім милості (Пор. 3 Цар. 19:19; 4 Цар. 2:8-14). (Іван Золотоустий «Гомілії на Євангеліє від Матея»)

Символи другого пришестя

Мойсей та Ілля, які розмовляли з Господом на горі, говорячи про Господні страсті і про воскресіння, втілюють закон і пророцтва, які сповнилися в Господі й очевидні тепер, і ще більш очевидними будуть згодом ... В Мойсеєві та Іллі, безсумнівно, можна бачити всіх тих, хто буде царювати з Господом (Пор. Одк. 22:5). В Мойсеєві, який помер і був похований, слід бачити тих, хто після суду воскресне з мертвих (Пор. Діян. 17:31-32); в Іллі, який ніколи не платив борги смерті (Пор. 4 Цар. 2:11), слід бачити тих, хто буде живий і у плоті під час приходу Судді. (Беда Високоповажний «Гомілії на Євангелія»)

«Зробимо три намети» (9:5б)

Про незнання Петра

О Петре, навіть піднявшись на гору, навіть бачачи переображення Ісуса, Його сяючий одяг, ти не можеш знати істини, бо Христос ще не прийняв страждання за тебе! (Ієронім Стридонський «Трактат на Євангеліє від Марка»)

«І наступила хмара й отінила їх» (9:7а)

Намет Духа

Ця хмара здається мені благодаттю Духа Святого. Намет тих, що перебувають у ньому, вкриває з усіх боків і отіняє. Те, що зазвичай робить намет, тут робить хмара. О Петре, ти хочеш зробити три намети, але поглянь на один - намет Святого Духа, Який усім нам однаково дає притулок! (Ієронім Стридонський «Трактат на Євангеліє від Марка»)

«Це Син Мій Улюблений, Його слухайте» (9:7б)

Голос Отця

Під час хрещення Він прорік: Ти Син Мій Улюблений, в Тобі моє благовоління (Map. 1:11; Пор. Лук. 3:22; Мат. 3:17). На горі Він прорік: Це Син Мій Улюблений, Його слухайте (Пор. Лук. 9:35; Мат. 17:5). Голосом сотника Він назвав Його під час страстей - коли сонце зникло, коли всі моря і вся суша здригнулися: Чоловік цей справді був Син Божий. (Map. 15:39; Пор. Мат. 27:54). (Амвросій Медіоланський «Про Святого Духа»)

Один Владика і Син

Не роби однакових наметів для Господа і для рабів. Це Син Мій Улюблений, Його слухайте. Він є Сином Моїм, не Мойсей, не Ілля. Вони - раби, Він-Син. Це - Мій Син: Моєї природи, Моєї сутності, Той, що в Мені перебуває, весь Він - Я. Це Син Мій Улюблений. Вони улюблені, але Цей - найулюбленіший; тому Його слухайте. Вони про Нього пророкують, а ви Його слухайте. Він Господь, вони ж співучасники. Мойсей та Ілля говорять про Христа, вони ваші співучасники. Він же Господь, Його слухайте. (Ієронім Стридонський «Трактат на Євангеліє від Марка»)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]