Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 6 ( 30-44 ) .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
58.37 Кб
Скачать

Молитва

Засвіти в серцях наших,Владико Чоловіколюбче,нетлінне світло твого богопізнання і відкрий очі нашого розуму,щоб ми розуміли твої євангельські проповідування.

Вклади в нас страх блаженних твоїх заповідей,щоб ми,перемігши всі тілесні похоті,провадили духовне життя,думаючи і діючи все,що угодне Тобі.

Бо ти єси просвічення душ і тіл наших,Христе Боже,і Тобі славу возсилаємо з безначальним твоїм Отцем,і пресвятим,і благим,і животворящим твоїм Духом,нині і повсякчас,і на віки віків.Амінь

Євангеліє від Марка: 6. помноження хлібів 30-44

30 Апостоли ж зійшлися до Ісуса й розповіли йому про все, що робили й чого навчали.

31 Він їм і каже: "Ідіть самі одні осторонь, десь насамоту, та й відпочиньте трохи." Бо тих, що приходили й відходили, так було багато, що вони не мали часу навіть щось перекусити.

32 І відплили вони човном у відлюдне місце самі одні.

33 Але бачили їх, як вони відпливали, й багато впізнали їх, тож пішки збіглись туди з усіх міст та й випередили їх.

34 Вийшовши Ісус, побачив силу народу - і змилосердився над ними, були бо вони, немов вівці, що пастуха не мають. І він навчав їх чимало.

35 А коли була вже пізня година, приступили до нього його учні й кажуть: "Місце самотнє тут, та й час уже пізній.

36 Відпусти їх, хай собі підуть в околишні слободи й села та куплять собі щось із'їсти."

37 А він у відповідь їм: "Дайте ви їм їсти." Ті йому й кажуть: "Чи не піти нам та купити хліба за двісті динаріїв і дати їм спожити?"

38 Він і же каже їм: "Скільки хлібів маєте? Підіть та подивіться." Розвідались вони і кажуть: "П'ять, ще й дві риби."

39 Тоді він повелів їм посадити всіх гуртками на моріжку.

40 І посідали гуртками по сотнях та півсотнях.

41 Узяв він п'ять хлібів і дві риби та й, поглянувши на небо, поблагословив, розломив хліби й став роздавати учням, щоб клали перед тими. А й дві риби розділив між усіма.

42 І їли всі - й наситились.

43 І назбирали кусків хліба повних дванадцять кошиків, ще й рештки риби.

44 Тих же, що їли хліби, було п'ять тисяч чоловік!

1.3) Повернення учнів (6:30-34)

Цей уривок є частиною «канапки» про післанництво і долю, яка може очікувати учнів. Однак, декілька елементів уривку підготовляють ситуацію для розмноження хлібів і риб (Мр. 6:35-44). Наш уривок про повернення учнів підкреслює їхню участь в служінні Ісуса, ентузіазм народу по відношенню до нього і його милосердя до людей.

Відхід Ісуса з учнями у відлюдне місце для відпочинку потягає велику кількість людей піти за ними. До цих людей нового виходу Ісус відчуває співчуття (колись народ Божий, Ізраїль, вийшов з єгипетського і вавилонського рабства). Ісус задовольняє їхній духовний голод навчаючи їх багатьом речам, поступово об’являючи себе вірним пастирем нового Ізраїлю (пор. про невірних пастирів, вождів народу, і вірного пастиря, Бога, в Єз. 34:5-6,15).

2. Вчинки могутності і суперечка (6:35-7:23)

2.1) Годування п’ятьох тисяч (6:35-44)

Чудесне годування народу відсилає нас до годування ізраїльтян Богом манною у пустелі під час виходу з Єгипту. На цю думку нас може наштовхувати також описання місця, де відбулись події, як «самотнього».

Це годування людей нагадує нам про годування сотні чоловік пророком Єлисеєм (2 Цар. 4:42-44), де всі їли і ще зосталося. Велика кількість людей, нагодованих в нашому уривку (5000 чоловіків), означає, що чудесне годування Ісуса перевершує те, яке вчинив Єлисей.

Годування п’ятьох тисяч відсилає нас до ідеї, що життя в Божому Царстві буде як бенкет, де Месія головуватиме. Так Ісус вчить про природу царства Божого, яке має прийти.

«Поглянувши на небо, Він поблагословив і розломив хліби» (6:41). Подібність у фразеології між 6:41 і 14:22 (під час Тайної вечері) вказує на те, що ця гостина в самотньому місці розумілась як передбачення Євхаристії, яка в свою чергу була передбаченням месіанського

Коментарі святих отців

1.3) Повернення учнів (6:30-34)

Огляд: Апостоли старанно проповідують і зціляють, однак розуміють, Хто є Ісус, тільки коли Він просвічує їх через ламання хлібів (Беда Високоповажний). Чудо насичення народу п'ятьма хлібами описано слідом за стратою Івана, щоб вказати, що Євангеліє насичує людей небесною їжею після падіння закону (Амвросій Медіоланський). У чуді з хлібами відкривається Божество Христа (Григорій Назіанзин, Феодорит Кирський, Пруденцій, Єфрем Сирін).

«І їсти їм було ніколи» (6:31)

Блаженні дні

Тут показано велике щастя тих днів - в працях вчителів і старанності учнів. От би і в наш час сталося так, щоб до служителів Слова наполегливо йшла така ж кількість віруючих слухачів, так що у них не залишалося б уже вільного часу для догляду за собою! (Беда Високоповажний «Виклад Євангелія від Марка»)

«І почав навчати їх багато» (6:34)

Просвітництво хлібом

Коли Він переламав п'ять хлібів і розділив дві риби між учнями, то просвітив їх розум, щоб вони зрозуміли все, що було написано про Нього в законі Мойсеєвім, у пророків і в псалмах (Пор. Лук. 24:44-45). (Беда Високоповажний «Гомілії на Євангелія»)

2. Вчинки могутності і суперечка (6:35-7:23)

2.1) Годування п’ятьох тисяч (6:35-44)

«Місце тут пустельне» (6:35а)

Кому і де подається ця їжа?

Отож, Він каже до них: Ви давайте їм їсти, - на що вони відповіли, що у них тільки п'ять хлібів. Який сенс у тому, що поруч з цим описуються страсті Івана, який, вже будучи мертвим, змальовується через слова Ірода? (Пор. Map. 6:14-29) Чи не в тому, що після падіння закону їжа Євангелія починає годувати зголоднілі серця людей? Після зцілення кровоточивої, що була образом Церкви, після покликання на благовістування Царства Божого апостолів дається, врешті, їжа небесної благодаті. Однак дивись, кому вона дається: не пустим, не міським, що сидять при синагозі або в багатих будинках, а тим, хто серед пустелі шукає Христа (Пор. Мат. 14:13; Лук. 4:42; 9:10; Євр. 13:13-14). (Амвросій Медіоланський «Тлумачення на Євангеліє від Луки»)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]