Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 6 ( 30-44 ) .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
58.37 Кб
Скачать

Приклад для вірних

Слід звернути увагу на те, що, збираючись нагодувати безліч людей, Він віддав подяку. Звичайно ж, Він дякував, щоб навчити нас завжди дякувати за небесні дари, які приймаются, але ще і для того, щоб показати, як Він Сам радіє нашому духовному оновленню. (Беда Високоповажний «Гомілії на Євангелія»)

«І дав учням, щоб клали перед ними» (6:41б)

Зв'язок з творінням

Отож, подивися, яким чином звершується Ним творення. Коли Господь наш узяв хліб малий, то помножив його в мить ока, і те, над чим працюють і що перетворюють наполегливою працею протягом десяти місяців, Він десятьма Своїми пальцями створив в ту ж мить. Бо підклав руки Свої під хліби, немов землю, і сказав на них слово, що було як грім, і шелестом губ Своїх окропив їх, немов дощем, і тепло уст Його замінило сонце, і таким чином завершив у короткий час те, що є працею довгого часу. Отже, про малу кількість хліба було забуто, бо з малої кількості стало безліч, так що уподібнилося це благословенню першому: «народжуйте, плодіться і розмножуйтеся» (Поp. Бут. 1:28). Бо хліби, подібно до жінок, раніше безплідних і позбавлених дітей, через благословення Його розмножилися в ламанні. (Єфрем Сирін «Тлумачення на Діатессарон Татіана»)

Хліб життя

Ти нам їжа, хліб наш, вічна насолодо! (Пор. Іван 6:56)

Той навіки не пізнає голод, хто споживає

життя вічне (Пор. Іван 6:35) на Твоїй трапезі (Пор. Іван 6:51-52), а не утробу наповняє. (Пруденцій «Гімни на всякий день»)

Просвітлення апостолів

Він показав, як безмежною благодаттю Духа могло зрости в достатку все те, що здавалося незначним і маловажливим, і через апостолів та їх наступників Він передав це в користування всім народам. Ось і інші євангелісти повідомляють, що Господь переламав хліби і розділив рибу, і дав їх учням, учні ж розподілили їх серед людей (Пор. Мат. 14:19; Лук. 9:16). І хоча таємниця людського спасіння бере початок з того моменту, коли Господь Сам про це оголосив, нам вона повідомлена тими, хто слухав Його. Коли Він переламав п'ять хлібів і розділив дві риби між учнями, то просвітив їх розум, щоб вони зрозуміли все те, що було написано про Нього в законі Мойсея, у пророків і в псалмах (Пор. Лук. 24:44-45). (Беда Високоповажний «Гомілії на Євангелія»)

«Дванадцять повних кошів» (6:43)

Бенкет у Творця

Закінчено трапезу. Підноси повні чисельними залишками і наповнені ними дванадцять кошиків. Гість, що засидівся, черевом страждає, стогне з ним поруч його співтрапезник. Хто скромні страви в бенкет перетворює? Хіба це не Той, Хто тіло і їжу, та інше з нічого створив, як весь світ? Ні, не як скульптор, який рідку масу жити навчає в застигаючій бронзі, Бог Всемогутній без насіння світ будував, ніщо в буття перетворюючи. Було наказано світу з'явитися, бути і рости. Із дещиці помалу росло все, що є. Я, коли бачу: руками Христос їжу людську примножує, - не сумніваюсь, що форми прості, з нічого народжені, поступово зросли у форми великі, ставши тим, що ми бачимо тепер. Щоб після трапези бенкету залишки не згинули - вовку, лисиці і миші здобиччю не стали (тут сторожа немає), - дванадцять мужів коші наповнюють рясно дарами Христа. (Пруденцій «Прославлення»)

«Тих же, що їли хліби, було п'ять тисяч чоловік» (6:44)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]