Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.1).doc
Скачиваний:
432
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
960 Кб
Скачать

Модуль іі Товарознавство силікатних товарів

3. Скляні товари.

Загальні відомості про скло. Склад скла різного призначення та його класифікація.

Споживні властивості скляних побутових товарів. Класифікація споживних властивостей скляних побутових товарів.

Фактори формування споживних властивостей і асортимент скляних товарів.основи виробництва скловиробів. Проектування і конструювання. Основні стадії виготовлення скляних виробів. Дефекти побутових скляних виробів.

Асортимент скляних побутових товарів. Класифікація асортименту скляних побутових товарів. Характеристика асортименту столового посуду. Асортимент посуду для приймання їжі, для подачі їжі та напоїв. Особливості асортименту посуду з кришталю. Асортимент господарського посуду. Посуд для консервування і тривалого зберігання харчових продуктів. Кухонний посуд із термостійкого скла і ситалового. асортимент художньо-декоративних виробів зі скла.

Якість побутового скляного посуду та його зберігання. характеристика НТД, що регламентують якість скляних виробів. Приймання скляних виробів за якістю. Способи огляду скляних побутових товарів. Оформлення документів (актів) про приймання скловиробів за якістю.

Умови зберігання скловиробів у торгівлі. Складання і пакування скловиробів. Правила розміщення скловиробів у складському приміщенні. Правила перевезення, маркування скловиробів.

4. Керамічні товари.

Загальні відомості про кераміку. Класифікація кераміки. Стан і перспективи виробництва.

Кераміки груба і тонка. Особливості виготовлення грубої кераміки. Тонка кераміка (фарфор, фаянс) як основні види кераміки побутового призначення.

Потреби, які задовольняються керамічними побутовими товарами. Типи споживачів і загальні вимоги до керамічних побутових товарів.

Споживні властивості керамічних побутових товарів. Класифікація споживних властивостей керамічних товарів. Функціональні властивості. Ергономічнівластивості (вигідність у користуванні, гігієнічні властивості). Естетичні властивості побутових товарів. Характеристика властивостей, що забезпечують раціональність форм, відповідність форми до призначення керамічних виробів. Інформаційність. Надійність керамічних виробів. Фактори, що впливають на надійність, їхня характеристика.

Фактори формування споживних властивостей і асортименту керамічних побутових товарів. Класифікація факторів та їхні значення у формуванні споживних властивостей І асортименту керамічних побутових товарів.

Матеріали, які використовуються у виробництві керамічних виробів. Класифікація матеріалів за функціональним призначенням. Характеристика матеріалів для виробництва черепка, барвників і декорування. Властивості цих матеріалів та їхній вплив на споживні властивості керамічних виробів.

Основи виробництва керамічних побутових товарів. Проектування та його вплив на споживні властивості керамічних виробів. Основні стадії виробництва керамічних виробів. Класифікація і характеристика дефектів, їхній вплив на споживні властивості керамічних виробів. Асортимент керамічних побутових виробів. Загальна класифікація керамічних побутових виробів. Класифікація асортименту фарфоро-фаянсового посуду за різними ознаками. Характеристика асортименту господарського фарфоро-фаянсового посуду (чайного, кавового і столового посуду). Особливості асортименту художньо-декоративних, гончарних і майолікових виробів.