Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fiziologiya_-_silgosp_tvarin.pdf
Скачиваний:
1683
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
5.61 Mб
Скачать

Розділ 10. Розмноження

Статеві гормони — естрогени: естрон, естріол, естрадіол і гестаген — прогестерон. Ці гормони визначають статеву циклічність і формування статевих ознак.

З нейротропних препаратів найбільше поширення одержали прозерин, карбохолін, пілокарпін, фурамон та ін. Вони посилюють обмін речовин, а також покращують кровопостачання статевих органів. У практичній діяльності застосовують 0,5%-й розчин прозерину, 1%-й розчин фурамону і 0,1%-й розчин карбохоліну в дозі по 2 мл підшкірно.

РОЗМНОЖЕННЯ ПТИЦІ

Розвиток зародка птиці відбувається поза організмом матері за рахунок поживних речовин, замкнутих у шкаралупі яйця. Органи розмноження птиці мають свої особливості.

Жіночі статеві органи птиці складаються з лівого яєчника і яйцепровода (рис. 110), які виконують функцію відтворення та репродукції. Правий яєчник і яйцепрохід хоч і закладаються в ембріональний період, але вони до кінця життя птиці залишаються в зачатковому стані.

Яєчник у статевозрілої птиці має гроноподібну поверхню і складається з яйцеклітин. Залежно від ступеня зрілості яйцеклітини бувають різних розмірів — від 0,04–0,08 мм до 35–40 мм у діаметрі. Розмір яєчника залежить від статевої активності птиці. У стані спокою він важить 2–8 г, а під час яйцекладки маса його збільшується в 10–15 разів. У яєчнику свійської птиці утворюється до 3000 ооцитів, але дозріває і відкладається яєць у курки до 1500 шт. Зовні яєчник вкритий одношаровим епітелієм.

Яйцепровід складається з лійки, білкової частини, перешийка, «матки» («вапняної» частини) і піхви, яка відкривається в клоаку. Довжина яйцепроводу у курок-несучок до несучості досягає 10–20 см, діаметр 0,3–0,8 мм, а під час інтенсивної несучості він збільшується до 40–86 см у довжину і 6–10 см у діаметрі. Стінка яйцепроводу складається з трьох шарів: зовнішнього, середнього і внутрішнього. Під шаром епітеліальних клітин слизової оболонки розміщуються трубчасті і альвеолярні залози, протоки яких відкриваються у простір яйцепроводу.

377

Фізіологія сільськогосподарських тварин

Рис. 110. Органи розмноження птиці:

1 — лійка яйцеводу; 2 — брижа з судинами і нервами; 3 — яєчник; 4 — яйцепровід (місце утворення білка); 5 — піхва; 6 — перешийок; 7 — «матка»; 8 — клоака; 9 — пряма кишка

Процес овуляції, формування яйця і несучість

Процес оогенезу складається з трьох фаз: диференціація первинних зародкових клітин; їх розмноження; ріст і дозрівання. Первинні зародкові клітини утворюються на ранніх стадіях ембріогенезу птиці.

Утворення фолікулів у курок починається в постембріональний період у віці 4–5 днів. У перші дві фази овоцити ростуть повільно,

378

Розділ 10. Розмноження

непостійно. Прискорення росту овоцита відбувається у третю фазу за рахунок відкладання великої кількості жовтка. Фаза дозрівання настає після запліднення яйця. Відкладання жовтка в овоциті починається з 10-го дня розвитку курчати до вилуплення його з яйцевих оболонок. У цей чає діаметр овоцита збільшується від 20 до 700 мкм. Ядро розміщується в центрі овоцита. Перед початком статевої зрілості деякі овоцити у курок починають швидко рости. Прискорюється синтез і відкладання фосфоліпідів, протеїну, ововітеліну.

В останні сім днів перед овуляцією в овоцитах збільшується кількість сухих речовин майже у 2 рази, а вміст води зменшується.

У кінці фази, інтенсивного нагромадження жовтка ядро і невелика кількість цитоплазми переміщуються з центра овоцита до периферії, утворюючи бластодиск. Ядро розміщується під жовтковою оболонкою у формі лінзи. Після того як овоцит досягне близько 35–40 мм у діаметрі, настає овуляція. На утворення жовтка такого розміру витрачається приблизно 14 днів. Овуляція проходить швидко, протягом 1–2 хв. Після розриву фолікулярної оболонки дозрілий жовток потрапляє в черевну порожнину або у лійку яйцепроводу. Запліднюються жіночі статеві клітини в яєчнику або у лійці яйцепроводу. Якщо з якоїсь причини в яєчнику або у лійці яйцепроводу запліднення не відбулося, то при дальшому переміщенні жовтка воно буде неможливим і таке яйце буде незаплідненим. Самки свійської птиці після одноразового спаровування з самцем можуть нести запліднені яйця протягом тривалого часу (20–25 днів у курки і індички). Проте через 8–12 днів після спаровування заплідненість яєць різко знижується. За рахунок перистальтичних скорочень жовток просувається по яйцепроводу в напрямі до клоаки. При переміщенні по яйцепроводу жовток повертається навколо своєї поздовжньої осі за рахунок спірального розміщення слизової оболонки його стінки. Жовток поступово оточується чотирма шарами білка, а також підшкаралупною оболонкою і шкаралупою. У білковій частині яйцепроводу утворюється більша частина (40–50%) яєчного білка. Спочатку залози яйцепроводу виділяють на поверхню жовтка густий білок, який при його обертанні утворює на полюсах шнуроподібні тяжі-градинки. Вони утримують жовток у центрі знесеного птицею яйця (рис. 111). Частина білка утворюється в перешийку і в матці. У кінцевій частині яйцепроводу відкладається вапняна шкаралупа, яка вкриває яйце

379

Фізіологія сільськогосподарських тварин

 

зовні. У шкаралупі є багато пop. Більше

 

їх на тупому кінці яйця. Через ці пори

 

випаровується вода і відбувається га-

 

зообмін зародка. Забарвлення шкара-

 

лупи залежить від пігменту овопорфи-

 

рину, який утворюється в матці. Колір

 

її є спадковою ознакою і зв’язаний з по-

Рис. 111. Схематичний розріз

родою птиці. Зовні шкаралупа вкрита

надшкаралупною плівкою, яка не має

яйця курки:

пор, але проникна для газів. Товщина її

1 — жовток; 2 — зародковий

0,005–0,001 мм. Вона захищає яйце від

диск; 3 — оболонка жовтка;

проникнення мікроорганізмів. Підшка-

4 — білок; 5 — підшкаралу-

пова оболонка; 6 — повітряна

ралупна оболонка складається з двох

камера; 7 — шкаралупа; 8 —

листків. Ці листки біля тупого кінця

градинки

яйця утворюють повітряну камеру, так

 

звану «пугу».

Виділення білка на жовток у білковій частині яйцепроводу триває близько трьох годин. Яйце перешийок проходить протягом однієї години. У матці яйце перебуває до 19 год. На утворення яйця у курки потрібно 23–27 год. По яйцепроводу яйце рухається з швидкістю 2,3 мм/хв. При скороченні м’язів матка вип’ячується через піхву в клоаку і яйце виводиться назовні, майже не доторкуючись піхви і клоаки. Частіше (у 85% випадків) яйце рухається гострим кінцем. Яйцекладка стимулює овуляцію в яєчнику. Чергова овуляція у кур відбувається через півгодини після знесеного яйця. Акт яйцекладки регулюється центральною нервовою системою і залозами внутрішньої секреції. Несуться кури при денному світлі, циклічно, залежно від пори року, тривалості світлового дня, годівлі. За рік курка може знести 300 і більше яєць. Статеве дозрівання у несучих порід курей за умови доброї годівлі і утримання настає у віці 4–6 міс, а у м’ясних порід — у 6–8 міс. Півники дозрівають трохи раніше. У м’ясних порід качок, гусок та індичок статеве дозрівання настає пізніше, ніж у курей.

Тривалість статевої діяльності у свійських птиць: у курки 6 років, півня 4, качки і селезня 4, індички 5, індика 3, гуски 8, гусака 5 років. Проте у господарських умовах курей, качок і індиків використовують протягом 2–3 років.

380

Розділ 10. Розмноження

Яйце курки важить 55–65 г, у деяких порід досягає 70 г і більше. Воно складається з 65,5% води і 34,5% сухої речовини. До складу сухої речовини входить 12,1% білка, 10,5 жиру, 0,9 вуглеводів і 10,9% мінеральних речовин. З неорганічних речовин у яйці найбільше фосфору і кальцію. У жовтку міститься значна частина йоду, 2% лецитину, 16% особливого нуклеопротеїду — вітеліну. Від наявності у жовтку пігментів — каротину і ксантофілу — залежить його колір. У білку яйця багато лізоциму, а також вітамінів А, В1, В2, D, Е, К.

Яйце курей використовують як цінний продукт харчування, що містить необхідні речовини для росту й розвитку організму.

Якщо курка масою 1,8 кг несе за рік 240 яєць, то вона виробляє при цьому 13,4 кг яєчної маси, у тому числі цінного білка 1600 г, жиру 1250 і вуглеводів 125 г. З організму курки виділяється за рік з шкаралупою яйця 600 г кальцію, тобто 1/3 її живої маси. Тому при годівлі птиця повинна отримувати всі необхідні поживні речовини у доступній формі для засвоєння.

До органів розмноження самців птиці належать сім’яники, придатки сім’яників, сім’япроводи і парувальний орган. Сім’яники у самців бобоподібної форми, лежать по боках хребетного стовпа у поперековокрижовому відділі черевної порожнини. Лівий сім’яник більший від правого. Маса сім’яника в період статевої активності у півня досягає 17–19 г, а в період спокою не перевищує 3–5 г. У гусака влітку сім’яник важить 39 г, а взимку — 2,5 г. У сім’яниках утворюються чоловічі статеві клітини і чоловічі статеві гормони. Придаток сім’яника розвинутий слабо. Від сім’яника відходить звивистий сім’япровід, який відкривається у стінці клоаки. У курей і качок сім’япровід біля місця впадання в клоаку розширюється, утворюючи резервуар для сім’я. Додаткові статеві залози відсутні. Парувального органа у півня немає. Під час парування півень вводить сім’я, притискуючи свою клоаку до клоаки самки. Кількість еякуляту у півня буває до 0,8 мл. Форма сперматозоїдів птиці і ссавців різниться. В 1 мл еякуляту їх буває до 7 млрд. На утворення готової сперми півня потрібно близько 6 днів. При частому спаровуванні кількість сперматозоїдів у еякуляті зменшується. Тому при формуванні стада слід брати одного півня на 8–10 курок. У селезня і гусака невеликий звивистий статевий член утворюється із складок вентральної стінки клоаки. При статевому акті він вводиться в клоаку самки.

381

Фізіологія сільськогосподарських тварин

Найактивніший період сперматогенезу у птиці буває у веснянолітній період року. Після спаровування сперматозоїди птиці зберігають здатність запліднювати яйцеву клітину протягом 10–12 днів.

Після злиття двох гамет утворюється запліднена клітина — зигота з повним набором хромосом. Зародок починає розвиватися відразу ж після запліднення. Знесене й запліднене яйце являє собою уже початкову стадію розвитку зародка — стадію гаструли. В знесеному яйці розвиток зародка під впливом низької температури тимчасово припиняється. При попаданні яйця у відповідний режим температури та вологості повітря зародок починає розвиватися. Розвиток його під квочкою називається насиджуванням, а в інкубаторі - інкубацією.

Курчата виводяться після початку насиджування або інкубації на 21-й день, каченята — на 28-й, гусенята — на 29–30-й і індичата — на 28–29-й день.

Регуляція і фактори, що стимулюють несучість

Функція статевих залоз знаходиться під постійним впливом центральної нервової системи і залоз внутрішньої секреції. Важливе місце в регуляції несучості відводиться гуморальній ланці, гормонам гіпофіза, яєчників, щитовидної та інших залоз внутрішньої секреції. Гонадотропний гормон гіпофіза стимулює дозрівання фолікулів у яєчнику, а лютеотрофний гормон викликає овуляцію. Під впливом фолікулярного естрону яйцепровід збільшується, а його залози починають виділяти секрет. Крім того, естрін підвищує обмін речовин.

При видаленні великих півкуль головного мозку у курки несучість припиняється, а у курчат органи розмноження залишаються недорозвинені.

На функцію яєчника дуже впливає тривалість світлового дня. Якщо продовжити штучно тривалість дня взимку, то можна підвищити несучість птиці. Світло, діючи через зоровий аналізатор на епіфіз і гіпоталамо-гіпофізарну систему, активує їх функцію. Крім того, при цьому підвищується обмін речовин та прискорюється з’їдання корму.

382

Розділ 10. Розмноження

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

1.Строки статевого дозрівання у тварин.

2.Фізіологія чоловічої статевої системи.

3.Фізіологія жіночої статевої системи.

4.Що таке статевий цикл?

5.Фізіологія жовтого тіла.

6.У чому суть парування, осіменіння, запліднення?

7.Що таке овуляція?

8.Фізіологічні основи штучного осіменіння.

9.Оптимальні строки парування та осіменіння тварин.

10.Причини ембріональної смертності.

11.Що таке вагітність?

12.Як розвивається плід?

13.Особливості кровообігу у плода.

14.Фізіологічне значення плаценти.

15.Які зміни проходять в організмі самки під час вагітності?

16.Як відбуваються роди?

17.Вплив годівлі на функцію розмноження тварин.

18.Регуляція репродуктивної функції тварин за допомогою гормонів.

19.Особливості розмноження птахів.

383

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]