Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fiziologiya_-_silgosp_tvarin.pdf
Скачиваний:
1710
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
5.61 Mб
Скачать

Розділ 10. Розмноження

більші, а їх кількість менша, ніж у дорослої тварини. В 1 мм3 крові плода кобили міститься близько 2, а в кінці жеребості досягає 4 млн еритроцитів. У плодів овець на 92-й день утробного розвитку в 1 мм3 крові міститься близько 5,9 млн еритроцитів, а на 130-й день їх кількість зростає до 8 млн.

РОДИ

Народження через родові шляхи зрілого живого плода, а потім і посліду — складний фізіологічний процес, який настає по закінченні певного для кожного виду тварин строку вагітності. Нормальні роди не бувають раптовими. Організм вагітної самки готується до цього акту. Тканини шийки матки, піхви і вульви набрякають. У корів і кобил за 3–4 тижні до родів набрякає вим’я, а перед родами у ньому починається секреція молока. Зв’язковий апарат родових шляхів в останні дні вагітності розслаблюється, по обидва боки хвоста (особливо у корів) утворюються глибокі западини.

Причини, що призводять до настання родів, ще не з’ясовані. Одні автори вважають основною причиною настання родів збудження центрів, які викликають скорочення матки. Другі пояснюють настання родів подразненням нервових закінчень матки плодом, що рухається (особливо під кінець вагітності). Треті — появою у крові гормонів (гіпофіза, плаценти).

Основним у механізмі родів є ефективне скорочення м’язів матки. Раніше відмічалось, що гормон жовтого тіла і плаценти прогестерон створює в організмі самки умови для розвитку вагітності (знижує збудливість м’язів матки). Але в кінці вагітності вироблення його різко зменшується. В цей час активно починають функціонувати яєчники. Естрогенні гормони їх підвищують чутливість мускулатури матки до ацетилхоліну, який утворюється в нервових закінченнях парасимпатичної нервової системи. Зростає чутливість мускулатури матки до окситоцину. Таким чином, звільнившись від блокуючої дії прогестерону при наявності ацетилхоліну і окситоцину, матка готується до родів. У відповідь на подразнення інтерорецепторів матки плодом, який починає посилено рухатись, мускулатура матки ритмічно скорочується, супроводжуючись значними болями. Такі періодичні скорочення

373

Фізіологія сільськогосподарських тварин

матки називаються переймами. Під час родів скорочуються м’язи і черевного преса (потуги).

Процес родів ділять на три періоди: 1) розкриття родових шляхів;

2)вигнання плода з матки; 3) післяродовий період.

Уперший період внаслідок скорочення мускулатури матки і черевного преса шийка матки відкривається. Через неї видавлюється навколоплідний міхур, який лопається. Навколоплідною рідиною зволожуються родові шляхи.

Удругий період плід виганяється назовні. Тривалість періоду вигнання плода з матки неоднаковий у різних тварин. У корів він триває від 20 хв до 1–2 год, кобили — 5–20 хв, овець — до 2 год, свиней — 4–5 год і більше, собаки — від 10–15 хв до 12 год, у кролиці — 15–20 хв. Пупковий канатик перегризають самки або він сам розривається.

Утретій період виходять навколоплідні оболонки і плацента (послід). Через 1–2 год у коней, 2–6 год у корів, а у свиней і м’ясоїдних — відразу ж після родів зганяються навколоплідні оболонки і плацента (послід). У хижаків плацента виходить разом з плодом. Після цього починають відновлюватися органи, що зазнали змін під час вагітності.

Родовий акт залежить від стану кори великих півкуль головного мозку. Встановлено, що в останні дні вагітності збудливість кори великих півкуль головного мозку знижується, а рефлекторна збудливість спинного мозку підвищується. Все це призводить до підвищення збудливості м’язового та нервового апарата матки.

Усільськогосподарських тварин роди відбуваються переважно вночі, в лежачому положенні, тобто в спокійній обстановці. Сторонні подразники можуть загальмувати і навіть припинити роди.

Післяродовий період характеризується не тільки зворотним розвитком (інволюцією) статевих органів самки, а й початком лактації та годуванням приплоду. В цей час скорочуються і змінюються тканини статевих органів. Клітини слизової оболонки матки відмирають і розсмоктуються, зменшується їх маса, звужується канал шийки матки. Інтенсивність цих процесів залежить від загального стану самки, рівня її годівлі та умов утримання в післяродовий період. Під час інволюції не тільки зменшується об’єм окремих тканин і клітин статевих органів до розмірів, які були до вагітності, а й гальмується ріст нових клітин, утворення нових нейрогуморальних зв’язків. Під час ссання або доїння подразнюються нервові закінчення молочної залози і ви-

374

Розділ 10. Розмноження

ділення гормону окситоцину, який викликає скорочення гладенької мускулатури молочної залози та матки. Це сприяє інволюції статевих органів. Уже в перші 4–6 днів після благополучних родів кров’яні виділення з матки припиняються, гіперемія зовнішніх статевих органів зникає. Інволюція статевих органів у кобил, корів, овець, кіз і свиноматок закінчується через 2–4 тижні. Якщо післяродовий період проходить благополучно, то після родів у кобил охота настає на 7–12-й день, корів — на 21-й, овець — на 15-й, свиней — на 3–5-й день, у кролів — протягом перших днів після окролу. Годівля та утримання тварин, а також вік впливають на появу першої охоти після родів. У старих тварин часто відмічається затримка першої тічки після родів. Особливе значення в післяродовий період для тварин мають вітаміни А, D, Е, а також мінеральні речовини.

ФІЗІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ШТУЧНОГО ОСІМЕНІННЯ І ПЕРЕСАДКИ (ТРАНСПЛАНТАЦІЇ) БЛАСТОЦИСТ

Фізіологічні основи штучного осіменіння сільськогосподарських тварин базуються на таких положеннях: 1) сперму від самців-плід- ників можна одержувати за допомогою штучної вагіни; 2) при створенні певних умов сперматозоїди тварин зберігають свою життєздатність поза організмом самця, не втрачаючи спадкових властивостей; 3) овуляція у самок сільськогосподарських тварин відбувається і без парування; 4) знаючи тривалість життя чоловічих і жіночих гамет у статевих шляхах самки, можна штучно осіменяти тварин у строки, що забезпечують зустріч сперматозоїдів і яйцеклітини.

Методом природного осіменіння протягом одного року від бика або барана можна одержати 60–80 телят або ягнят. При штучному осіменінні спермою цих же плідників за рік можна одержати 20 тис. телят. Тому штучне осіменіння тварин є важливим державним заходом, спрямованим на широке використання цінних плідників. Штучне осіменіння тварин придатне при всіх методах розведення та схрещування сільськогосподарських тварин. Штучне осіменіння дозволяє за короткий час вивчити плідника, одержати від нього велику кількість приплоду і методом відбору і підбору посилити та закріпити корисні якості тварин. Штучне осіменіння тварин дозволяє проводити міжвидове схрещування.

375

Фізіологія сільськогосподарських тварин

Пересадка зигот. Зиготи можуть бути пересаджені із статевих органів тварин-донорів у статеві органи тварин-реципієнтів. При цьому в організмі реципієнтів настає вагітність з розвитком зародка, а потім і плода. Роботи по пересадці (імплантації) зародків були початі в кінці XIX ст. на кролицях з метою вивчення розвитку плода, а також впливу організму матері на його розвиток. Пізніше пересадка зиготи була проведена у корови, вівці, свині, кози. Є ряд робіт, які доказують можливість пересадки запліднених і незапліднених яйцеклітин кролиць, кіз, корів, кобил. Пересадка зиготи дозволяє одержати від корови-рекордистки до 30–50 телят на рік.

Пересадку зародків можна використовувати для вивчення фізіології та патології вагітності, міжвидової гібридизації. Тривале збереження зародків дає можливість створювати запаси цінного генетичного фонду, а також експортувати й імпортувати зародки високопродуктивних і рідких порід тварин. При пересадці ембріонів на результативність методу впливає синхронність естральних циклів реципієнта і донора. Пересадку ембріонів можна проводити хірургічним і нехірургічним методами.

РЕГУЛЯЦІЯ РЕПРОДУКТИВНОЇ ФУНКЦІЇ ТВАРИН ЗА ДОПОМОГОЮ ГОРМОНІВ

Для стимуляції і синхронізації охоти, а також при лікуванні гінекологічних захворювань, пов’язаних із зміною в яєчниках, у практичній діяльності широко застосовують гонадотропіни, естрогени, гестагени і ваготропні препарати. Найбільш ефективними гонадотропінами є сироватка жеребих кобил (СЖК). Вони виробляються особливими клітинами оболонок плода приблизно з 36-го по 90-й день вагітності. Через два дні після введення сироватки жеребих кобил у дозі від 2 тис. до 3 тис. І. О. появляється тічка, охота й овуляція. У цей час і осіменяють тварин. Можна застосовувати також і саму кров жеребих кобил (КЖК).

Гравогормон — це очищені гонадотропіни. До його складу входять фолікулостимулюючий і лютеїнізуючий гормони. Вони регулюють функцію яєчників та інших залоз внутрішньої секреції.

376

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]