Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова статистика.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.85 Mб
Скачать
    1. Предмет та завдання статистики виробництва картоплі

Статистика сільського господарства є однією з галузей еко­номічної статистики. Об'єктом вивчення економічної статис­тики є суспільне виробництво в цілому. Сільськогосподарська статистика є суспільною наукою. Об'єктом її вивчення є масові явища і процеси сільського господарства — його умови, розвиток, результати. Сільськогосподарське виробництво здійснюється в різних організаційно-правових формах підприємств: приват­них, господарських товариствах (відкриті й закриті акціонер­ні товариства з обмеженою відповідальністю, додатковою від­повідальністю), державних об'єднаннях (асоціації, корпорації, консорціуми тощо), кооперативних, орендних, спільних та ко­лективних підприємствах, заснованих на власності об'єднання громадян, фермерських, особистих підсобних господарствах населення тощо. Тому сільськогосподарська статистика вивчає й аналізує діяльність усіх цих підприємств і їх зв'язки з підпри­ємствами інших галузей агропромислового комплексу і народно­го господарства в цілому.

Вивчаючи сільське господарство як одну з найважливіших галузей народного господарства, сільськогосподарська статисти­ка, спираючись на загальні принципи і методи статистичної на­уки, розробляє систему об'єктивних статистичних показників, які характеризують обсяг сільськогосподарського виробництва, його галузеву структуру, характер розміщення, що склався, тем­пи зростання, досягнутий рівень розвитку й умови, в яких воно протікає, функціонування і розвиток сільськогосподарських підприємств з урахуванням специфіки й особливостей сільсько­господарського виробництва.

Таким чином, предметом сільськогосподарської статистики є система об'єктивних статистичних показників, які характе­ризують стан і розвиток сільськогосподарського виробництва. Кількісну сторону об'єктивних статистичних показників статис­тика сільського господарства вивчає у нерозривному зв'язку з їх якісною стороною, досліджує кількісне вираження закономір­ностей розвитку масових явищ і процесів сільськогосподарсько­го виробництва в конкретних умовах місця і часу.

Основним завданням статистики у виробництві картоплі є збирання, розробка і узагальнення статистичної інформації про економічні та соціальні про­цеси виробництва по конкретному підприємстві, групі підприємств, області, регіону чи загалом по Україні.

Для того щоб дістати потрібні дані, статистичні відділи організують і здійснюють статистичне спостереження за ходом виконання програм розвитку виробництва; забезпечують збирання статистичної інфор­мації, проведення одноразових обліків, вибіркових моногра­фічних та інших обстежень.

В умовах переходу до ринкової економіки велике зна­чення має організація систематичного спостереження за виробничими процесами підприємства і конкурентним кліматом у виробництві та обігу. Потрібно організувати інформацію про розвиток нових форм організації виробництва, в тому числі із залученням іноземного капіталу.

Також одними із завдань статистики в цілому і галузі картоплевиробництва є визначити обсяг і склад продукції галузі, рівень виконання завдань щодо виробництва продукції, показати її динаміку, вивчити виконання плану, оцінити рівень ритмічності роботи, визна­чити якість роботи та виготовленої продукції.

Статистика, як і інші суспільні науки, вивчає найрізноманітніші явища і процеси у виробництві. Більш точно пред­метом статистики картоплярства є розміри і кількісні співвідношення масових явищ виробництва, закономірності їх формування і розвитку.

У наведеному визначенні предмета статистики під­креслюються дві принципові відмінності. По-перше, ста­тистика вивчає кількісну сторону явищ виробництва, по-друге, не поодинокі, а масові явища.

Кількісна сторона цих явищ — це перш за все їх розміри.

Вивчаючи кількісну сторону явищ, статистика відобра­жає її в своїх числах — показниках, і саме цим характеризує конкретну міру явищ, встановлює загальні власти­вості, виявляє схожість і відмінність окремих рис, об'єд­нує елементи в групи, виявляє певні типи явищ.

Слід зазначити, що вивчення кількісної сторони явищ картоплевиробництва нерозривно пов'язане з якісним їх змістом, оскільки кількісна розмірність не існує без якісної визна­ченості.

Явища виробництва картоплі динамічні, їм властиві без­перервні зміни і розвиток. Протягом певного часу зміню­ються розміри явищ, співвідношення і пропорції. Неодна­кові значення їх для окремих об'єктів, регіонів тощо. А відтак кількісну сторону цих явищ статистика має вивчати в конкретних умовах простору і часу.

Інша особливість предмета статистики пов'язана з ма­совістю явищ виробництва. Статистика вивчає явища, які повторюються в просторі або впродовж часу. Для масо­вого явища характерна участь у ньому певної множини елементів, істотні властивості яких схожі.

Наявність будь-якої властивості у окремого, поодино­кого елемента є випадковістю. При об'єднанні значного числа елементів в єдине ціле сукупна дія випадковостей дає результат практично незалежний від випадку. Окремі робітники підприємства задоволені умовами праці, інші не задоволені, а загалом ступінь задоволеності серед кадрових робітників вищий, ніж серед новачків.

Розглядаючи виробничі явища як масові і спираючись на облік усієї сукупності фактів, що відносяться до цих явищ, статистика за допомогою чисел показує ступінь їх розвитку, напрям і швидкість змін, тісноту взаємозв'яз­ків і взаємозалежностей. Все це дає підставу твердити, що статистика — один із засобів пізнання суспільного життя, виробничих процесів у цілому, а в даному випадку картоплевиробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]