Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова статистика.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Висновки

У курсовій роботі було розглянуто основні теоретичні аспекти статистики рослинництва, а також здійснено практичні розрахунки з метою дослідження таких показників, як урожайність картоплі, внесення органічних добрив та витрати праці.

Середнє значення урожайності по досліджуваній сукупності підприємств, становить 152,4 ц/га. Розмах варіації нам показує що діапазон зміни урожайності по 25 підприємствам встановлюється в рамці 190 ц/га. Урожайність, яка найчастіше зустрічається в ряду розподілу, складає 98,25 ц/га та.Згідно з розрахунком медіани можна сказати, що в одній половині всіх досліджуваних підприємств урожайність буде становити менше 134,6 ц/га,а в іншій половині вона складатиме більше 134,6 ц/га. Середнє квадратичне відхилення показало що урожайність по окремих підприємствах в середньому відхиляється від значення середньої урожайності на 58,9 ц/га.Згідно з критерієм однорідності можна сказати, що в нашому випадку урожайність однорідна оскільки становить 0,35 (або 35%), що лише на 0,02 (2%) більше від критерія однорідності 0,33 (33%).

Середнє значення внесення органічних добрив складає 17,11 т/га. Розмах варіації нам показує що діапазон зміни внесення органічних добрив під картоплю по 25 підприємствам встановлюється в рамці 18 т/га. Обсяг внесення органічних добрив що найчастіше зустрічається в ряду розподілу, складає 13,3 т/га . Згідно з розрахунком медіани можна сказати, що обсяг внесення органічних добрив в одній половина всіх досліджуваних підприємств становить менше 13,3 т/га,а в іншій половині вона складає більше 13,3 т/га . Середнє квадратичне відхилення показало що обсяг внесення органічних добрив по окремих підприємствах в середньому відхиляється від значення середнього обсягу на 5,39 т/га.Згідно з критерієм однорідності можна сказати, що в нашому випадку внесення органічних добрив під картоплю однорідна оскільки становить 0,32 (або 32%).

Середнє значення витрат праці на 1 ц картоплі становить 2,46 люд-год. Розмах варіації нам показує що діапазон зміни витрат праці на 1 ц картоплі по 25 підприємствам встановлюється в рамці 1,7 люд-год. Обсяг витрат праці на 1 ц картоплі, що найчастіше зустрічається в ряду розподілу, складає 1,855 люд/год та 3,008 люд/год. Згідно з розрахунком медіани можна сказати, що витрати праці на 1 ц картоплі в одній половина всіх досліджуваних підприємств становлять менше 2,63 люд/год,а в іншій половині вони складають більше 2,63 люд/год. Середнє квадратичне відхилення показало, що обсяг витрат праці на 1 ц картоплі по окремих підприємствах в середньому відхиляється від значення середнього обсягу на 0,513 люд/год.Згідно з критерієм однорідності можна сказати, що в нашому випадку внесення органічних добрив під картоплю неоднорідна, оскільки становить 0,04 (або 4%).

Так як фактичне значення критерію перевищує теоретичне значення, можна сказати, що нульова гіпотезаН0 з імовірністю 0,954 не приймається.Тобто емпіричний ряд розподілу суттєво відрізняється від нормального.

У результаті проведення кореляційно-регресійного аналізу у кількісному вигляді встановлено зв’язки між досліджуваними ознаками.

Множинна кореляція показала, що урожайність картоплі зростає на 3,42 ц/га в результаті зростання внесених добрив на 1 т/га та на 1,769 ц/га в результаті зростання витрат праці на 1 люд/год.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]