Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_OP.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
528.38 Кб
Скачать

Відшкодування збитків у разі ушкодження здоровя працівників або у разі їх смерті

Відшкодування збитків здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків. Працівнику повинен бути відшкодований збиток, нанесений йому каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, пов’язаним з виконанням трудових обов’язків, в повному розмірі втрачений заробіток відповідно до законодавства, а також сплатити потерпілому (членам сім’ї та утриманцям померлого) одноразову допомогу.

Розмір одноразової допомоги визначається колдоговором (угодою, трудовим договором). Якщо, за медичним висновком, у потерпілого встановлена стійка втрата працездатності, то ця допомога повинна бути не менше суми, визначеної з розрахунку середньомісячного заробітку потерпілого за кожний процент втрати ним професійної працездатності.

У випадку смерті потерпілого розмір одноразової допомоги повинен бути не менше 5 – річного заробітку працівника на його сімю, крім того, не менше однорічного заробітку на кожного утриманця померлого, а також на його дитину, яка народилася після смерті.

Якщо нещасний випадок трапився внаслідок невиконання потерпілим вимог нормативних документів про ОП, що встановлюється комісією з розслідування, то розмір одноразової допомоги може бути зменшено в порядку, визначеному трудовим колективом з подачі роботодавця і профкому підприємства, але не більше, ніж на 50%.

Через Фонд потерпілому відшкодовуються витрати на лікування (в тому числі санаторно – курортне), протезування, придбання транспортних засобів (інвалідна коляска), по догляду за ним (сиділка) та інші види медичної і соціальної допомоги (за медичним висновком, який видається в установленому порядку). Роботодавець надає допомогу у вирішенні соціально – побутових питань за рахунок працівника, а по можливості – за рахунок підприємства.

Охорона праці жінок

Забороняється застосування праці жінок на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах, а також залучення жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми, відповідно до переліку робіт, що затверджуються МОЗ і погоджуються з Департаментом ДГПН.

Управління охороною праці та обов’язки роботодавця

Для створення на кожному робочому місці необхідних умов праці, а також забезпечення прав працівників, гарантованих Законодавством по ОП, роботодавець

  • створює відповідні служби по ОП і призначає посадових осіб, які забезпечують вирішення питань ОП, затверджує інструкції про їх обов’язки, права і відповідальність за виконання покладених на них обов’язків;

  • забезпечує усунення причин, які ведуть до нещасних випадків, професійних захворювань;

  • організовує проведення атестації робочих місць на відповідність нормативним документам про ОП;

  • розроблює і затверджує положення, інструкції, інші нормативні акти про ОП, визначає правила виконання робіт і поведінки працівників на виробництві, забезпечує працівників нормативними актами про ОП;

  • здійснює постійний контроль за дотриманням працівниками технологічних процесів, правил поводження з машинами, механізмами, обладнанням, використанням ЗІЗ;

  • організовує пропаганду безпечних методів робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]