Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_OP.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
528.38 Кб
Скачать

Метеорологічні умови

Це – температура повітря, його вологість, швидкість руху, випромінення від нагрітих і охолоджених поверхонь. Вони надто впливають на самопочуття і працездатність. При температурі зовнішнього середовища >35°С,особливо при важкій фізичній роботі, організм людини перегрівається. Підвищення температури тіла до 40-42 °С може призвести до серцево-судинного захворювання, з’явиться головний біль або настання теплового удару. При температурі нижче оптимальної можливе переохолодження, знижується працездатність і послаблюються захисні функції організму, що призводить до простудних і ревматичних захворювань.

Вологість повітря вважається нормальною при відносній вологості 40-60%. Підвищена вологість повітря при високій температурі утруднює тепловіддачу організму, що призводить до його перегрівання.

При низькій температурі підвищена вологість призводить до переохолодження організму і простуди.

Низька відносна вологість сприяє інтенсивному потовиділенню з поверхні тіла працюючого і швидкій тепловіддачі, а також до надлишкового пересихання шкіри.

При роботі в приміщеннях з високою температурою повітря організм з потовиділенням втрачає не тільки велику кількість вологи, а й частину солей. Для збереження в організмі необхідного водно - сольового балансу на підприємствах, де працюють при високій температурі, працівники забезпечуються підсоленою газованою водою.

Для зменшення впливу несприятливих метеорологічних факторів застосовують теплоізоляцію поверхонь, примусову вентиляцію приміщень, кондиціювання повітря, встановлення фіксованих режимів праці і відпочинку.

Шум і вібрація

При щоденній інтенсивній дії на організм працюючого може настати притуплення слуху, порушення діяльності нервової і серцево-судинної системи, віброхвороби. Шум і вібрація може створюватись при роботі обладнання, машин, механізмів, механізованого інструмента. Для визначення рівня виробничого шуму застосовують прилади – шумоміри.

Цехи з шумом, що перевищує допустимі норми, необхідно розміщувати в окремих будівлях або ізольованих приміщеннях. Для захисту від шуму транспорту між дорогою і виробничими об’єктами висаджується смуга дерев і кущів. До інженерних методів боротьби з шумом і вібрацією належить застосування звуко - і віброізолюючих конструкцій, матеріалів, використання глушників, амортизаторів та інше. Для локалізації джерело шуму ізолюють огорожею з високою звукопоглинаючою здатністю. Якщо обладнання громіздке, то для захисту обслуговуючого персоналу застосовують звукоізолюючі кабіни і відбиваючі екрани, а також застосовують ЗІЗ.

Інфразвук

Це коливання в повітрі, в рідкому або твердому середовищах з частотою менше 16 Гц.

Інфразвук людина не чує, однак відчуває, він справляє руйнівну дію на організм людини. Високий рівень інфразвуку викликає порушення функції вестибулярного апарату, зумовлюючи запаморочення, біль голови. Знижується увага, працездатність. Виникає відчуття страху, загальна немічність. Існує думка, що інфразвук сильно впливає на психіку людини.

Всі механізми, котрі працюють при частотах обертання менше 20об/с випромінюють інфразвук. При русі автомобіля зі швидкістю >100км/год він є джерелом інфразвуку, котрий утворюється за рахунок зриву повітряного потоку з його поверхні.

Завдяки великій довжині інфразвук поширюється в атмосфері на великі відстані. Практично неможливо зупинити інфразвук за допомогою будівельних конструкцій на шляху його поширення. Неефективні також засоби індивідуального захисту (ЗІЗ).

Дієвим засобом захисту є зниження рівня інфразвуку в джерелі його випромінювання:

  • збільшення частот обертання валів до 20 і більше об/сек;

  • усунення низькочастотних вібрацій;

  • внесення конструктивних змін в будову джерел, що дозволяє перейти з області інфразвукових коливань на звукові застосуванням звукоізоляції та звукопоглинання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]